Jump to content

Nastavak otkupa državnog stana nakon smrti majke


šokre 46

Preporučene objave

Živio sam sa roditeljima u zajednici 45 godina gdje sam doveo i suprugu 1979 i gdje se rodio moj sin iste godine.Stan je bio u vlasništvu JNA. nakon smrti oca majka je nasljedila stanarsko pravo koje joj je ukinuto 1991 godine te je stekla status  najmoprimca, te je 1995 godine dobila pravo otkupa stana. Kako sam ja sa obitelji živio u zajednici sa mojom majkom ja sam preuzeo otkup na rate tog stana i već otplaćujem 24 godine i imam još nekih 3 godine otprilike otplaćivati. Majka je preminula u 98 godini 25.01.2017 godine. Stan majka nije prenijela na mene  jer je vjerovala svom drugom sinu i kćerki koji su znali da ja otplaćujem rate za stan te da nakon njene smrti neće potraživati isti. I ja sam im vjerovao. Međutim na ostavinskoj raspravi oni su zatražili svaki trećinu stana, odnosno da se stan proda i novci podjele jer je katastarski mama upisana kao vlasnik. Koliko znam otkup državnog stana na koje je postojalo stanarsko pravo JNA, ukinuto 1991 godine može nastaviti samo član zajedničkog domaćinstva a to sam ja, jer moj brat niti sestra nikad nisu živjeli u tom stanu niti pomagali na bilo kojim način  u održavanju istog. Sada je završilo na sudu, i ne znam kako zaštitii moja prava jer sam slabog imovnog stanja da bih angažirao kakvog odvjetnika. Stan je pod hipotekom MORHA po ugovoru o otkupu stana na rate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nakon ostavinske rasprave brat je prvi puta zatražio trećinu stana  a pridružila mu se i sestra, mada su ranije uvijek ponavljali i pred svjedocima da oni znaju da ja otplaćujem rate  na mamino ime, ja sam odbio takvu mogućnost i predočio javnoj bilježnici dokaze o zajedničkom kućanstvu sa mamom u trajanju od 45 godina sve do njene smrti. Nije prihvatila moje zahtjeve te je donijela odluku u korist mog brata i sestre koji ni materijalno niti ikako pomagali u brizi oko majke, niti za njenog života niti nakon njene smrti. Sve troškove od kupnje grobnog mjesta smo samo mi snosili, oni niti jednom lipom, čak sam mojoj sestri pratio 300 EU, da bi mogla sa svojom djecom doći na ukop ( sin 50, godina koji nikad nije radio i kćer od 48 godina), Nakon moje žalbe na takvu odluku ona je od suda poništena a javna bilježnica se ispričala zbog takvog postupka njene zamjenice. Upućeni smo na parnicu tužbom protiv mog brata i sestre. Na tu tužbu brat i sestra su angažirali odvjetnika i traže prodaju stana ( 100 000 EU-tržišna vrijednost),  i podjelu na tri djela. Stan treba otplaćivati još tri godine i on je pod hipotekom MORHA. Kako da se zaštitim od tih podlosti. Jer po praksi kod nas na sudovima plašim se i da neću doživjeti ročište. Uslijed prevelikog stresa sam završio na hitnoj zbog izrazite hipertenzije, i zdravlje i je dobro narušeno, jer nikad nisam imao visoki tla do prije par dana kada je naglo skočio na na 180/140. Oprostite na gnjavaži zbog ovako opširnog objašnjenja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Otkup državnih stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo JNA, tko je zakonski nasljednik? Sin koji nikad nije u tom stanu živio niti ga održavao niti pomagao roditeljima, ili sin koji je uvijek živio u zajednici sa roditeljima, brinuo se o njima i stanu i koji je ustvari kao član obiteljske zajednice otplaćivao rate otkupa stana od države?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste pokrenuli novu temu, pa sam spojila na isto mjesto. 

Zakonski nasljednici u smislu Zakona o nasljeđivanju su oni koji se pozivaju na nasljedstvo nakon što ostavitelj umre i nasljedstvo se otvori, a svrstani su u nasljedne redove kao zakonski nasljednici. Kad umre ostavitelj koji ima djecu, nasljeđuju ga sva njegova djeca na jednake dijelove, tako stoji u Zakonu o nasljeđivanju.

Međutim, tek će parnica koja je u tijeku odrediti jesu li Vaši brat i sestra u pravu ili nisu. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija