Jump to content

Nasljeđivanje dugova od majčinog muža/očuha


AntoniaViki

Preporučene objave

Poštovani,

muž moje majke/moj očuh (nije moj biološki otac) je napravio puno dugova na različitim osnovama.

On me nije posvojio već se oženio mojom majkom. Nema biološke djece.

On nema imovine u vlasništvu. Živi u stanu koji je imovina moje majke. 

Tko je odgovoran za otplatu dugova očuha u slučaju njegove smrti ili teške bolesti? Je li moja majka kao supružnik nasljednik njegovih dugova?

Jesam li ja kao pokćerka nasljednik dugova očuha u slučaju njegove odnosno majčine smrti te hoću li ja morati otplaćivati dugovanja?

Da li naplata dugova može biti izvršena preko stana koji je u majčinom vlasništvu?

Puno hvala unaprijed.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 minuta, BornaM je napisao:

Pravo pitanje je, je li on te dugove napravio za vrijeme trajanja braka ili ne?

Ovo je posve netočno. Dugovi glase na njegovo ime i on je za njih odgovoran, te jedino on kao takav može biti ovršen.

Prije 14 minuta, BornaM je napisao:

Neovisno o tome svemu navedenom,najbolje reci majci da ti darovnim ugovorom preda stan

Nema nikakve potrebe za darovanjem, jer majka ne može biti ovršenik za tuđe dugove.

Prije 15 minuta, BornaM je napisao:

onda ukoliko ikad dođe do ostavinske rasprave odrekneš se nasljedstva..

Iza njegove smrti ona ne bi bila nasljednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Dana 03. 09. 2019. u 17:01, Borbena7 je napisao:

Za njegovog života, on za svoje dugove odgovara isključivo samo svojom imovinom.

Borbena7, ovo je posve netočna informacija. Prema odredbama st. 1. čl. 44. Obiteljskog zakona (glava 3. odgovornost bračnih drugova za obveze trećim osobama):

Za obveze koje je jedan bračni drug preuzeo radi namirenja tekućih potreba bračne i obiteljske zajednice (...), odgovaraju oba bračna druga solidarno bračnom stečevinom i vlastitom imovinom.

Dakle, za odgovoriti na pitanje je li majka od AntoniaViki odgovorna za dugove svog muža, ključno je ustanoviti jesu li isti dugovi preuzeti radi namirenja tekućih potreba bračne i obiteljske zajednice. (Primjetite da su ovo relativno nove odredbe i prije ih nije bilo u OZ-u). Ako jesu, tada muževi vjerovnici mogu tužiti ženu radi isplate, a naposljetku joj i raditi ovrhu na stanu koji je u njenom vlasništvu.

Citiraj

Jesam li ja kao pokćerka nasljednik dugova očuha u slučaju njegove odnosno majčine smrti te hoću li ja morati otplaćivati dugovanja?

Draga AntoniaViki, ono što uvijek možete napraviti jest odreći se nasljedstva, i na taj način sigurno nećete morati otplaćivati dugovanja, bez obzira je li majka dužna odgovarati za dugove vašeg očuha ili ne. No na taj način ne dobivate ni stan. Ako bi vam majka sada darovala stan, vjerovnici vašeg očuha, ako za to saznaju i ako smatraju da je majka dužna odgovarati, a što mi se ne čini vjerojatnim u vašem slučaju, mogu paralelno tužiti majku radi isplate i krenuti u pobijanje pravnih radnji dužnika unutar 3 godine od izvršenog darovanja. Jednom kad prođu tri godinu, stan je sigurno vaš bez ikakvog rizika od ovrhe. U teoriji se izlažete riziku da vašu majku (a donekle i vas kao suučesnika, iako nikad nisam vidio takav slučaj u praksi) očuhovi vjerovnici prijave za kazneno djelo povrede tuđih prava (čl. 241. KZ). Međutim, em se u praksi to rijetko dešava, em je u vašoj situaciji jako olakotna okolnost to što vašu majku nitko nije tužio i možda nema pojma da je također odgovorna za dugove svog muža, ako uopće jest.

No ponovno, ključno pitanje je jesu li isti dugovi preuzeti radi namirenja tekućih potreba bračne i obiteljske zajednice. Ako nisu, i vi i majka i stan ste sigurni.

Apsolutno sve što pišem pišem iz osobnog iskustva i predmeta u kojima sam bio stranka ili su bili članovi obitelji, a bilo ih je 20+ ili čak 30+ kroz zadnjih 10-ak godina.

uređeno: od MeetDave
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je reći, jer interpretacija "namirenja tekućih potreba bračne i obiteljske zajednice" nije posve jednoznačna. Trebalo bi možda detaljnije pogledati sudsku praksu ovdje: https://sudskapraksa.csp.vsrh.hr/home predlažem da upišete te ključne pojmove. S obzirom da je to dug prema državi, moja (osobna) procjena je da je vrlo mala vjerojatnost da "kače" vašu majku, a još manja vjerojatnost da idu u pobijanje pravnih radnji dužnika ako vam majka pripiše nekretninu. (Naravno, sve radite na svoju odgovornost).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija