Jump to content

Otkazni rok radnika za vrijeme probnog rada


Meri33

Preporučene objave

Pozdrav, molim za pomoć nekoga tko ima provjerenu informaciju. Zaposlena sam u privatnoj firmi od travnja na neodređeno s probnim radom od 6 mjeseci, što znači da sam još uvijek na probnom radu. Nisam zadovoljna uvjetima koji su jako loši te sam našla novi posao. U ugovoru o radu piše da mi otkazni rok traje 30 dana u slučaju da ja dajem otkaz, a 15 dana ako daje poslodavac. Međutim, zakon pripisuje minimalni rok od 2 tj u slučaju rada kraćeg od godinu dana, a 7 dana u slučaju otkaza na probnom radu. Moj poslodavac tvrdi da zakon ne vrijedi za one koji su potpisali ugovor i da sam dužna odraditi 30 dana, no u Zakonu o radu piše da ako je neko radnikovo pravo različito uređeno u različitim pravnim aktima, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, što bi u mom slučaju bio kraći otkazni rok. Na raznim portalima pronašla sam informaciju da si u takvom slučaju radnik može izabrati što je za njega povoljnije, no poslodavac ne želi ni čuti za to. Je li istina da ugovor ima prednost nad ovom odredbom zakona? Ako ne i ako imam pravo na 2 tjedna ili tih 7 dana, kako se mogu zaštititi? Poslodavac ne želi potpisati moj pismeni otkaz dok ne pristanem na 30 dana, a još mi i duguje slobodne dane zbog prekovremenih sati. 

Puno hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o radu ima prednost ako povoljnije uređuje neko pravo radnika od Zakona. Međutim, poslodavac je, vjerujem, u pravu. Pravo davanja otkaza zbog nezadovoljavanja na probnom radu jest pravo poslodavca, i tada se primjenjuje otkazni rok od 30 dana. Vi možete dati otkaz, ali tada se primjenjuje onaj općeniti otkazni rok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija