Jump to content

Ne postoji bračna stečevina?


snjeskal

Preporučene objave

Poštovani, 

budući nemam novaca za savjet odvjetnika, ljubazno molim da mi pomognete sa slijedećim upitom: 

Kako sam ulazila u brak sa imućnim muškarcem, kojemu je očito najvažnija stvar u cijeloj priči bila zaštiti svoju imovinu (a ja naivna do boli) - potpisala sam predbračni ugovor kojim se definira da ne postoji bračna stečevina, te da se oboje odričemo bilo kakvih zahtjeva s te osnove. Naše je braku nažalost došao kraj i treba pokrenuti razvod. Brak je trajao ukupno 1,9 godina.

E sad, s obzirom da sam kroz brak prolazila kroz dosta psihičkog maltretiranja i još koješta, želim znati postoji li uopće ikakava mogućnost da se nekim zakonskim odredbama "poništi" djelovanje takvog ugovora o utvrđivanju bračne imovine, i na neki način prisili mog supruga da mi barem isplati nekakvu "odštetu" za pretrpljene duševne boli? Nisam još posebno napomenula da je sa nama u stanu koji je on kupio živio i moj maloljetni sin iz prve veze. Sada smo dijete i ja oboje doslovce izbačeni na cestu.

Ugovor o bračnoj stečevini (odnosno nepostojanju iste) je ovjeren kod javnog bilježnika. 

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći i savjetu. 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, oprostite da se i ja umiješam, razvidno je da ste Vi, stvarno, potpisali narečeni predbračni Ugovor, no ugovorom nemože biti obuhvaćeno nešto čega nema, tj. što će se, možebitno, naknadno steći, dakle, odreći se prava kojeg, u trenutku potpisivanja ugovora, nemate, a koje ćete naknadno steći, u konkretnom slučaju, bračne stečevine, zato možete, što se tiče bračne stečevine, naknadno stečenog prava, zatražiti proglašenje ugovora ništavnim, moj savjet Vam je da se, pošto, kako opisujete svoju trenutnu situaciju, nemate dostatnih sredstava za odvjetnika, obratite Uredu državne uprave svoje županije radi ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć... 

No, iz Vašeg upita proizlazi da se tu ne radi o bračnoj stečevini, već o naknadi Vaše duševne štete temeljem pretrpljenih duševnih (emocionalnih) boli, sukladno navedenom, Vi bi mogli pokrenuti parnični postupak radi naknade nematerijalne štete temeljem pretrpljenih emocionalnih boli, naravno, ako za to imate relevantne dokaze..

Kažem, moja sugestija Vam je da se obratite Uredu državne uprave u svojoj županiji ili direktno HOK-u (Hrvatska odvjetnička komora, Koturaška 53, Zagreb) radi dobivanja besplatne pravne pomoći, kako nebi, bespotrebno, izgubili svoje stečeno pravo..

Sretno Vam...!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Željac047 je napisao:

no ugovorom nemože biti obuhvaćeno nešto čega nema, tj. što će se, možebitno, naknadno steći, dakle, odreći se prava kojeg, u trenutku potpisivanja ugovora, nemate, a koje ćete naknadno steći, u konkretnom slučaju, bračne stečevine, zato možete, što se tiče bračne stečevine, naknadno stečenog prava,

Oprez pri ovakovom savjetovanju jer je jasno propisano da,

"Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini."

Također,

"Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine."

Prema navedenome, u ovome slučaju je to buduća imovina.

Dakle, gledajući prvu citiranu odredbu, vremenski se bračni ugovor (bez obzira što je ovdje naveden kao Predbračni) može sklopiti prije sklapanja braka i tijekom trajanja bračne zajednice. Kada se bračni ugovor sklapa prije braka on ima odgodni učinak, odnosno njegovi učinci nastaju tek po sklapanju braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno, može se tumačiti i ovako i onako, zato sam i napisao da bi bilo najbolje obratiti se navedenim institucijama za dobivanje besplatne pravne pomoći, jer, koliko shvaćam, radi se o traženju naknade nematerijalne štete temeljem pretrpljenih duševnih (emocionalnih) boli, kako bi odvjetnik ušao u srž problematike, pregledao sve relevantne dokaze, i adekvatno postupio 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija