Jump to content

otkup stana u vlasništvu RH


capoeira

Preporučene objave

Pozdrav svima,

molio bih pomoć znalaca u ovom području. 

Naime, radi se o otkupu stana u vlasništvu RH, čiji korisnik je moja supruga, temeljem ugovora još od 1999 godine. u tom stanu i živi od 1999. U 11 mjesecu 2011. godine podnijela je zahtjev za otkup stana temeljem Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane (NN 116/2011). Tada je bila u posjedu očeve kuće koja se nalazi u drugom mjestu ali u istoj općini kao i stan za koji se traži otkup. Dakle ne u vlasništvu nego u POSJEDU. Zahtjev se do dan-danas nije riješio, zvali smo bezbroj puta i kao razlog se uvijek navodi da ne može otkupiti stan jer je u posjedu imala kuću(vlasništvo oca). Sa zadnjim pozivom MORH-u najavili su da će zahtjev biti odbijen. Sada čekamo Riješenje o odbijanju i obrazloženje Rješenja. 

S obzirom da Glava IV. navedene Odluke izričito definira da korisnici nemaju pravo na otkup ako, među ostalim razlozima, oni ili "članovi uže obitelji(supružnik ili djeca) imaju u VLASNIŠTVU stan ili obiteljsku kuću pogodnu za stanovanje...", zanima me drži li vodu njihovo obrazloženje da nema pravo na otkup zbog tog posjeda kuće?

Postoji li negdje relevantna definicija VLASNIŠTVA i POSJEDA?

Hvala na pomoći i utrošenom vremenu :) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Popisu dokumentacije iz Uputa o provedbi navedene Odluke kao dio dokumentacije je potrebno priložiti dokaz za podnositelja zahtjeva i članova uže obitelji da nemaju u vlasništvu stan ili kuću u mjestima prebivališta te da isti nije prodao, darovao ili na drugi način otuđio nakon 30. svibnja 1990. a koji izdaju ZK odjel, Katastar i općinsko ili gradsko komunalno gospodarstvo. Moguće je da je upiana u posjedovni list u katastarskom operatu tako da pored imena i prezimena stoji u zagradi i status (npr.Vlasnik). Moguće je i da se iz nekih od priloženih dokaza vidi da je bila suvlasnica kuće koju je otuđila ocu nakon navedenog datuma.

No ukoliko takovog upisa ili dokaza nema, smatram da imate osnov za žalbu nakon donošenja rješenja o odbijanju zahtjeva temeljem točke IV Odluke te točke III Upute i Popisa dokumentacije u kojima se izričito određuje "nemaju u vlasništvu". Vlasništvo bi bilo stvarno pravo na određenoj stvari koje ovlašćuje svoga nositelja da s time radi što ga je volja a kod nekretnina stjeće se upisom u ZK. Posjed je faktičko stanje zaštičeno pravom, no on sam nije pravo nego činjenica. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Ne razumijem se baš u ovu granu prava ali znam da je njezin otac sam na nju stavio posjed, dakle nije se tražila njena suglasnost. Definitivno nije bila vlasnik, to su joj rekli i kad je u katastru tražila da je maknu iz posjeda.

Svakako hvala još jednom, proučit ću malo akte koje ste naveli i napisati žalbu kad stigne Riješenje.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija