Jump to content
savage

Prijedlog za ovrhu, bez izdatog racuna

Preporučene objave

Pozdrav,

prije nekoliko dana primio sam "Prijedlog za ovrhu" od strane javnog biljeznika, pokrenut od strane odvjetnickog ureda koji zastupa A1. Pokusat cu sto krace moguce objasniti kako je do toga doslo, i zamoliti Vas za savjete. 

Godine 2015 sklopio sam ugovor za internet sa Bnet-om u trajanju 24 mjeseca. Godine 2016 sam zbog promjene posla preselio u drugi grad na drugu adresu, zbog cega sam 01.05.2016 promjenio mjesto boravista / prebivalista! U toku trajanja mog ugovora, VIP je preuzeo Bnet, tako da sam VIP, putem sluzbe za korisnike, obavijestio da sam preselio na drugu adresu i da zelim prenesti svoj ugovor na novu adresu. Na novoj adresi VIP mi nije mogao pruziti ugovorenu uslugu u smislu brzine / cijene interneta te sam ih iz tog razloga trazio raskid ugovora bez placanja penala. To sve je trajalo jako dugo, morao sam u dva navrata kontaktirati HAKOM. Zavrsilo je tada tako da sam poslao pismeni zahtjev za raskid ugovora zbog nemogucnosti da mi na novoj adresi pruze ugovorenu uslugu, na sto su odgovorili da im moram poslati potvrdu MUP-a o promjeni prebivalista, sto sam ucinio, i tada je sva komunikacija sa njihove strane stala. Prestali su stizati racuni, zadnji koji sam platio je bio za 11 mjesec 2016 godine, koji je bio poslan na moju novu adresu, i nakon toga od VIP-a nije bilo niti glasa. Cekao sam 30 dana za odgovor o raskidu ugovora ali odgovora nije bilo. U tri navrata sam zvao sluzbu za korisnike koji su mi rekli da mene u njihovom sustavu nema, i da je ugovor vjerovatno raskinut. Pitao sam i za opremu (router) koja je ostala kod mene i rekli su mi da ako ce VIP nesto trebati da ce me kontaktirati. Nisu me niti na koji nacin kontaktirali, racune su prestali slati, a imali su moju novu adresu, broj mobitela i email.

Zadnja komunikacija sa njihove strane bila je dakle 17. studenoga 2016 godine. Kada su me obavijestili da im za raskid ugovora bez placanja penala moram dostaviti potvrdu o promjeni prebivalista, te da potvrduju promjenu adrese za slanje racuna. Nakon toga sam im poslao potvrdu o promjeni prebivalista i od njih vise nije bilo niti glasa. Racuni su prestali stizati, na mailove nisu odgovarali a operateri korisnicke podrske me u sustavu nisu vidjeli. Od tada me VIP nije kontaktirao niti na koji nacin. 

Da bi prije nekoliko dana dobio posiljku u kojoj se nalazi "Prijedlog za ovrhu" gdje me A1 Hrvatska d.o.o. tereti za dva racuna, za obracunska razdoblja 12/2016 - 50ak kn i za 04/2017 345kn, te predlazu da buduci da "ovršenik nije dobrovoljno ispunio dospjelu obvezu" javni biljeznik donese rjesenje od ovrsi. Te da uz to moram platiti 337kn nastalih troskova, a ukoliko u roku od 8 dana to ne platim moram platiti i 500kn predvidivih troskova.

Znaci od VIP-a nisam dobio nikakav raskid ugovora, niti obavijest da je ugovor raskinut, a bio sam naivan i vjerovao sluzbi za korisnike da je ugovor vjerovatno raskinut, i da ce me VIP kontaktirati ako ce nesto trebati. 
Isto tako nisam dobio apsolutno nikakve racune, a imali su moju novu adresu, znaci nije stvar u tome da sam ja otisao na novu adresu, njima to presutio, i sada se pravim kako nisam dobio racun. Sva komunikacija oko raskida ugovora je isla preko nove adrese, te su mi cak racune za uslugu na prvoj adresi, slali na novu drugu adresu, i te racune sam uredno placao dok ih nisu prestali slati, iako nisam koristio njihovu uslugu.

Naknadno sam od odvjetnickog ureda doznao sad prije dan dva, da je ugovor raskinut 12.12.2017 godine, te da me terete sa prvim racunom koji je tih 12 dana 12og mjeseca, a drugi racun je za nevracenu opremu (router) koja se sada nalazi kod mene u originalnoj kutiji, i koju me nitko nikad nije trazio. Znaci sve sto je VIP / A1 trebao napraviti je poslati mi racun od 50kn za 12 dana 12og mjeseca koji bi platio, kao sto sam mjesecima placao mjesecne racune iako uslugu nisam koristio jer sam bio na potpuno drugoj adresi, i poslati mi zahtjev za povratom opreme i reci gdje da ju donesem. Nista od toga nisu napravili, da bi nakon vise od dvije godine poslali ovrhu za racune koje mi nikad nisu poslali.

Kontaktirao sam taj odvjetnicki ured i doslovno poludio jer nikad apsolutno nikakav racun niti obavijest o vracanju opreme nisam dobio. Kad su poslusali kako je do svega dosli pitali su dali zelim platiti samo glavnicu, dakle samo ta da racuna koja dugujem VIP-u na sto sam odgovorio potvrdno i rekao da se ne zelim pozivati na zastare i izbjegavati placanje ali da je nemoguce da dobijem ovrhu za racun koji nikad nisam primio. Uglavnom rekli su da ukoliko platim samo glavnicu dakle ta dva racuna, da ce po proknjizenju uplate obustaviti ovrhu. Tako sam i napravio i mailom im poslao potvrdu o uplati u petak. Znaci ja svoje racune placam redovito, nikad ne da nisam platio racun, nego nisam presao datum dospijeca, i dobijem "Prijedlog za ovrhu".

Eh sad me zanimaju savjeti i ovo je ono sto vas zelim pitati:
1. Dali javnog biljeznika moram obavijestiti da sam platio glavnicu u dogovoru sa odvjetnickim uredom koji ce po primitku uplate obustaviti zahtjev za ovrhom? Sto se desava u situaciji kada odvjetnicki ured nebi obustavio zahtjev za ovrhom u roku od 8 dana koliko imam za podnesti prigovor? Javni biljeznik bi proslijedio stvar na sud i ovrha bi postala pravomocna?
2. Kada odvjetnicki ured obustavi prijedlog za ovrhom, to znaci da mi po tom predmetu vise nemogu pokrenuti ovrhu, jer je moj dug prema A1 podmiren? Sto sa nastalim troskovima od 337kn?
3. Na koji nacin se zastititi od A1 Hrvatska d.o.o. da se ovakva situacija ne ponovi? Kako da budem siguran da sam prema njima podmirio sva dugovanja? Sutra cu im poslati dopis sa povratnicom, da mi izlistaju sva moja dugovanja i sve otvorene / zatvorene racune, dali je to dovoljan dokaz, da se nemogu za tri godine ponovo sjetiti podizati ovrhe za neke racune koje mi nikad nisu poslali niti me obavijestili o njima? Koliko ja znam prema izlistima svi su racuni placeni, ali nakon ovoga sto sam dozivio vise im nista ne vjerujem.
4. Ugovor sa VIP-om je raskinut 12.12.2017, prema sluzbi za korisnike A1, taj raskid ugovora nikad nisam dobio, jeli VIP bi zakonski duzan meni poslati raskid ugovora sa svim mojim dugovanjima? 
5. Kako je uopce moguce, pokrenuti "Prijedlog za ovrhu", bez da nisam primio apsolutno nikakav racun ili obavijest o dugovanju? Jeli to po zakonu? Pokrenuti ovrhu, bez da ste uopce obavijestili ovršenika o dugovanjima i dali mu priliku da podmiri dugove. 

I zadnje i meni najbitnije, koje su moje mogucnosti, da tuzim A1 zbog nastale situacije?
Dakle prvo VIP zbog odugovlacenja raskida ugovora gdje je situacija bila cista kao suza, zbog cega sam mjesecima placao racune za uslugu koju nisam mogao koristiti. Pa onda zbog toga sto mi nisu poslali nikakvu obavijest o raskidu ugovora i mojim preostalim dugovanjima, sto je na kraju dovelo do ove cijele situacije. A i zbog ove situacije gdje gubim vrijeme, prozivljavam stres i strah zbog podizanja neke ovrhe koja nema smisla. Apsolutno svaki racun koji je VIP poslao na moju adresu je placen, da su poslali i ova dva, bili bi placeni, bas kao sto su placeni i sada u roku jednog dana od kada sam putem te ovrhe saznao za ta dugovanja. Znaci postoji li tu osnova za tuzbu protiv VIP / A1?

Dug post, al duga je i prica, hvala! 

Uređeno od savage
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U ovoj priči ste oboje krivi. Oni su znali što rade, a Vi ste pasivno pustili da se stvari odvijaju pa kako bude. Trebali ste inzistirati na podmirenju preistalog duga i na vraćanju opremu, a ovako ste u problemima. Pa čak ni ovom uplatom glavnice niste obavili posao do kraja. Usmeni dogovor je ovdje bez pravnog učinka, pa ostaje pitanje kako ćete se riješiti svih navedenih troškova postupka? Što je sa opremom? Jeste li ulagali prigovor ili je rješenje postalo pravomoćno i ovršno? Jeste li JB poslali potvrdu o uplati?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! 

Nebi se slozio da sam bio pasivan, u tri navrata sam zvao VIP i pitao sto je sa ugovorom, nitko nije nista znao, te su mi rekli da ukoliko ce VIP bilo sto trebati da ce me kontaktirati! Ja ovoga duga nisam bio svjestan, jer nikada nisam primio nikakav racun, a kontaktirao sam VIP u nekoliko navrata bez uspjeha. Dakle mogu reci da sam inzistirao da mi objasne sto je sa ugovorm, dugom i sto moram napraviti sa opremom, ali mi nitko nije odgovarao ili su mi rekli da ce me kontaktirati ako ce nesto trebati. Bio sam naivan, i trebao sam traziti pismeno da mi posalju raskid ugovora i preostala dugovanja.

Dogovor o placanju glavnice je bio usmeni, preko telefona, ali sam potvrdu o placanju poslao na mail odvjetnickog ureda i trazio odgovor te sam dobio sljedeci odgovor: 
 

Poštovani,
zaprimili smo mail i potvrdu o plaćanju.
Ovrha će biti obustavljena po proknjiženju uplate za što je potrebno 2-3 radna dana.
Srdačan pozdrav

Opremu nisam vratio jer me apsolutno nitko nikada nije trazio opremu, nego su sad izdali racun za opremu dakle 04/2017 u iznosu od 350kn. Uz to me terete za jos jedan racun 12/2016 od 50kn, za taj mjesec u kojemu je raskinut ugovor. A oprema se nalazi kod mene u originalnoj kutiji.

Rjesenje jos nije postalo pravomocno ni ovrsno, prosla su tek 2 dana otkako sam primio ovrhu. 
JB nisam poslao potvrdu o uplati, jeli mogu to odnesti osobno ili moram slati postom? JB ima ured doslovno 20m od mene.

Uglavnom dali je kada odvjetnicki ured obustavi ovrhu kao sto su rekli, to znaci da je prici kraj? Sto je sa nastalim trosovima iz ovrhe?
I dali je moguce sad da odvjetnicki ured otegne obustavu i ne obavijesti JB na vrijeme, pa da mi ovrha postane pravomocna nakon 8 dana jer se nisam zalio, a podmirio sam dugovanje, bar prema VIP-u dakle glavnicu?

Znaci kao sto sam rekao i odvjetnickom uredu, ja ne bjezim od placanja nekog dugovanja, niti se zelim pozivati na zastaru, svoje racune cu podmiriti.
Ali nemogu platiti racun koji nikad nisam primio to je jednostavno ludost da se zbog racuna od 52kn i starog rutera pokrece ovrha? A da se mene nikad nije obavijestilo i dalo mi se priliku da podmirim dug! 

Uređeno od savage
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 2 minuta, savage je napisao:

Bio sam naivan, i trebao sam traziti pismeno da mi posalju raskid ugovora i preostala dugovanja.

Svu komunikaciju ste trebali obavljati pismeno, preporučeno i sa povratnicom, a opremu ste trebali osobno dostaviti i inzistirati na potvrdi o preuzimanju.

Prije 4 minuta, savage je napisao:

JB nisam poslao potvrdu o uplati, jeli mogu to odnesti osobno ili moram slati postom? JB ima ured doslovno 20m od mene.

Možete odnijeti osobno.

Prije 5 minuta, savage je napisao:

Uglavnom dali je kada odvjetnicki ured obustavi ovrhu kao sto su rekli, to znaci da je prici kraj? Sto je sa nastalim trosovima iz ovrhe?

Oni ne mogu obustaviti ovrhu, mogu povući ovršni prijedlog, pa JB donosi rješenje o obustavi. A što će biti sa troškovima, to Vam je pitanje za daljnju komunikaciju. Oni se mogu povući za svoje troškove, ali ne i za javnobilježničke.

Prije 8 minuta, savage je napisao:

dali je moguce sad da odvjetnicki ured otegne obustavu i ne obavijesti JB na vrijeme, pa da mi ovrha postane pravomocna nakon 8 dana jer se nisam zalio, a podmirio sam dugovanje, bar prema VIP-u dakle glavnicu?

Itekako je moguće, a dugovanje niste podmirili prema traženju iz obrazloženja rješenja o ovrsi koje ste zaprimili, pa Vas se tereti i za predvidive troškove.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znaci komunikacija email-om se nemoze koristiti kao dokaz na sudu? 
Recimo komunikacija izmedu mene i VIP-a koja se odvijala emailom, moze li se ili ne koristiti kao dokaz na sudu? 
Takoder zadnji mail koji sam primio od odvjetnickog ureda, moze li sluziti kao dokaz na sudu da su se obvezali "obustaviti ovrhu" nakon sto im stigne uplata?

Imam isprintane sve mailove komunikacije sa VIP-om, i dva maila na koja nisam dobio odgovor gdje sam pitao sto je sa ugovorom i jeli raskinut, i imam li kakvih dugovanja prema njima te sto da radim sa opremom. Odgovor nisam dobio. Takoder sam tri puta zvao sluzbu za korisnike koja mi je rekla da mu u sustavu nema, da je ugovor vjerovatno raskinut te da ce me VIP kontaktirati ukoliko ce bilo sto trebati.

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 52 minuta, Borbena7 je napisao:

Mogu se koristiti kao dokaz, ali do sudskog postupka onda tek treba doći. Međutim, i dalje Vam ostaju nepodmireni troškovi u odnosu na koje će imati ovršnu ispravu.

Hvala Borbena7, to je fenomenalno jer imam isprintanih vise od 50 mailova koji jasno pokazuju da VIP na sve moguce nacine pokusava izbjeci raskid ugovora iako sam na njega imao pravo zbog promjene prebivalista na kojem njihove usluge nisu bile dostupne, zbog cega sam u dva navrata kontaktirao HAKOM.

Sto se tice nastalih troskova: 

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

Oni ne mogu obustaviti ovrhu, mogu povući ovršni prijedlog, pa JB donosi rješenje o obustavi. A što će biti sa troškovima, to Vam je pitanje za daljnju komunikaciju. Oni se mogu povući za svoje troškove, ali ne i za javnobilježničke.

U ovršnom zakonu, Troškovi postupka, Članak 14. (NN 93/14) kaže ovako: 

(1) Troškove postupka u svezi s određivanjem i provedbom ovrhe i osiguranja prethodno snosi ovrhovoditelj, odnosno predlagatelj osiguranja.

Dali to znaci da je odvjetnicki ured vec podmirio nastale troskove prema Javnom biljezniku? Dakle pod nastalim troskovima je izlistano sljedece u ovrsi:
- sastav prijedloga za ovrhu
- javnobiljeznicka nagrada za izdavanje rješenja
- materijalni trošak ovrhovoditelja
- javnobiljeznicki trosak dostave
I to sve skupa iznosi 337kn, sto prema dogovoru sa odvjetnickim uredom nisam platio.

Kako ja ovo shvacam, kada je odvjetnicki ured pokrenuo postupak, unaprijed je namirio ove gore stavke javnom biljezniku, a onda poslije od mene trazi da platim te stavke njemu, od kojih su dvije za javnog biljeznika a dvije je trosak odvjetnickog ureda. Tako da je Javni biljeznik sad trenutno vec namiren? A ukoliko se odvjetnicki ured odrice nastalih troskova, nitko nista ne duguje javnog biljezniku, jer je odvjetnicki ured unaprijed podmirio te troskove? Jesam li dobro to shvatio? Znaci odvjetnicki ured podmiri sve, pa poslije mene trazi naplatu. A ako se odrice tih troskova, javnom biljezniku nitko nista ne duguje?

Sad sam ponovo zvao odvjetnicki ured da pitam jesu li dobili uplatu te sto ce biti sa ovim troskovima, i dali ih se odricu? Rekli su da se nista ne brinem, da ce mi danas ili najkasnije sutra poslati mail cim posalju javnom biljezniku zahtjev za povlacenjem ovršnog prijedloga, te da cu od javnog biljeznika biti obavijesten o obustavi ovrhe. Da ce biti onako kako smo dogovorili i da nisam ostecen jer sam platio samo svoj dug prema VIP-u, te da ne moram placati nastale troskove. 

 

 

Uređeno od savage
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Borbena7! Posjetio sam JB, tamo mi je potvrdeno ovo sto sam napisao u prethodnom postu, da je odvjetnicki ured podmirio troskove postupka i stavke koje se odnose na JB. Takoder mi je receno na sto si me upozorila u prethodnim postovima, da bez obzira na moj dogovor sa odvjetnickim uredom, ukoliko u roku od 8 dana od primitka ovrhe ne podnesem prigovor, ovrha postaje pravnomoćna.

Tako da mi je preporučeno da se obratim JB na sedmi dan, te ukoliko JB nebude obavijesten o tome da odvjetnicki ured povukao prijedlog za ovrhom, da podnesem prigovor, u koji cu jos dodati da je dug prema VIP-u placen, sa potvrdom da mi je odvjetnicki ured potvrdio da ce "obustaviti ovrhu" ukoliko platim glavnicu. 

Naknadno sam poslao mail A1 sluzbi za korisnike da se izjasne na sto se tocno odnose dva racuna za koja me terete te da izlistaju sva moja dugovanja prema njima, dobio sam sljedeci odgovor: 

Poštovani gospodine xxxxx,

s obzirom da je dugovanje proslijeđeno na odvjetnički ured, nemamo uvid u navedene račune. Zamolila bih Vas da se njima obratite za više informacija.

Tu sam za Vas ako budete imali bilo kakva dodatna pitanja. 

Želim Vam ugodan dan,

xxxxx xxxxx
Služba za privatne korisnike
A1 Hrvatska d.o.o.
Vrtni put 1, HR-10000 Zagreb

W: www.A1.hr

 

Znaci oni jednostavno pojma nemaju za sto me terete. A na pitanje o dugovanjima su se oglušili. Danas cu pismeno sa povratnicom poslati zahtjev da se izjasne o sljedecem: 
- zasto nisam obavijesten o raskidu ugovora i preostalim dugovanjima (te da priloze dokumente koji potvrduju da su mi pokusali uruciti raskid / dugovanja)
- na sto se tocno odnose ta dva racuna (sto izgleda uopce ne znaju)
- izlist svih dugovanja prema njima po tom ugovoru (koji je jedini koji sam imao u VIP-u)
- izlist svog prometa po mjesecima za navedeni ugovor, znaci koliko sam MB prometa imao koji mjesec (tamo se jasno vidi da od 01.05.2016 nisam koristio uslugu)

Po kojim bi osnovama mogao pokrenuti tuzbu protiv VIP/A1 i traziti odštetu za izgubljeno vrijeme, izbivanje sa posla zbog ove situacije (sto ce poslodavac pismeno potvrditi), posjeta lijecniku (prepisane su mi tablete za smirenje, i receno da imam opsesivno kompulzivne misli zbog kojih otezano spavam), zbog pretrpljenog straha jer mi je urucena ovrha koja se trebala izvrsiti na mojoj imovini a nitko mi evo do danas nije jasno objasnio na sto se dugovanja tocno odnose, zbog pretrpljene sramote prilikom podizanja ovrhe u Pošti? 

Znaci moze li mail biti dokaz na sudu? 
Koji jos elementi postoje za pokretanje tužbe protiv VIP/A1 i traženje odštete?

Uređeno od savage
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znaci ukratko zanima me po kojim elementima mogu pokrenuti tužbu protiv VIP / A1 zbog podizanja ovrhe za racune koje mi nikada nisu ispostavili?


Te ukoliko odvjetnicki ured ne povuce "prijedlog za ovrhom" na vrijeme, te mi nakon 8 dana ovrha postane pravomoćna, iako smo imali dogovor da ce povuci "prijedlog za ovrhom" ukoliko platim glavnicu, sto sam ucinio i obavijestio ih mailom sa preslikom uplate. Ukoliko ovrha i nakon sto sam postovao svoj dio dogovora sa odvjetnickim uredom postane pravomocna nakon 8 dana i bude prisilno naplacena jos jednom, kakve su mogucnosti za tuzbu odvjetnickog ureda? 

Cijeli slucaj sa svom dokumentacijom je predan Ministarstvu financija, odjelu za suzbijanje prevara i nepravilnosti, te drzavnom inspektoratu.

Zbog ovoga sto su mi napravili, podigli ovrhu zbog nekih racuna koje nikad nisu dostavili, planiram tuziti i traziti odstetu od VIP / A1 ali i od odvjetnickog ureda koje je postupak pokrenulo.
 

Uređeno od savage
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...