Jump to content

Isplaćen regres koji poslodavac traži nazad


Ragnarok

Preporučene objave

Poštovanje, molio bih konzultaciju vezanu uz određenu situaciju:

 

GLAVNO PITANJE:

Moram li vratiti regres koji mi je isplaćen sa zadnjom zarađenom plaćom koji bivši poslodavac sada traži nazad jer tvrdi da su ga isplatili greškom?

 

OKOLNOSTI ZAPOSLENJA:

Bio sam zaposlenik (učitelj na zamjeni - ugovor na određeno vrijeme do povratka djelatnice s bolovanja) jedne OŠ,

radio sam od 3.9. 2018., (odnosno, zbog prisilnog prekida za Božić - zbog kratkoročnog vraćanja djelatnice koju sam mijenjao, ponovno od 14.1. 2019.) i "Radni odnos zaključuje se dana 15.7. 2019. godine".

 

OKOLNOSTI SITUACIJE:

Priča je takva da sam znao da mi je to zadnja godina u toj školi i zbog toga sam usmeno tražio jedan dan godišnjeg odmora kako bi se kvalificirao za regres, što je ravnateljica odbila, ali naknadno, kada je saznala da radim do 15.7., obećala je regres.

Kao što je navedeno, u 8. mjesecu isplaćena mi je plaća za odrađeni dio 7. mjeseca, regres i isplatili su mi razmjerni dio godišnjeg odmora. Sve je to bilo u redu i u skladu s dogovorom. Krajem 8. mjeseca dobivam poziv od škole gdje me se obavješćuje da:
"Nismo ti smjeli isplatiti regres uz isplatu razmjernog godišnjeg odmora. Morat ćeš ga vratiti".

Naknadnim istraživanjem, saznajem da na regres ima pravo samo onaj djelatnik koji stvarno koristi godišnji odmor i to je interpretacija koja mi je servirana. Škola mi nije dala godišnji odmor kada sam tražio, a iako su mi obećali regres, na kraju nisu ispunili zakonsku osnovu za njega i sad ga traže nazad. Kasnije saznajem da je drugim djelatnicima godišnji odmor "pušten" s 15.7., ali meni nisu dali ni dan da bi bili u skladu s uvjetom za regres.

U prilogu šaljem obavijest o odobrenim sredstvima za isplatu regresa (Ministarstvo znanosti i obr.) kako bih obrazložio njihovu tvrdnju gdje navode da "...je pravo na regres za godišnji odmor uvijek vezano uz stvarno korištenje godišnjeg odmora te pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora."

Uz određenu konzultaciju, rečeno mi je da se pozovem na sljedeće:

Članak 80. Zakona o radu (na snazi od 2017. godine) slovi: Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Dok članak 229. (Najteži prekršaji poslodavca) slovi:

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

i stavak 33) ako s radnikom sklopi sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora (članak 80.)

Da nadodam:
nikakav sporazum konkretno nije sklapan ni usmeno niti napismeno. Jedino što konkretno je rečeno jest:

- ravnateljičino obećanje da ću dobiti regres (usmeno).

- na moj upit gdje mi je rješenje za godišnji, tajnica je rekla da ga za mene nema, jer će me isplatiti. (Tada nisam znao da je 1 dan godišnjeg uvjet za regres)

- da mi u OBAVIJESTI O PRESTANKU RADNOG ODNOSA NA ODREĐENO VRIJEME stoji da mi "Radni odnos zaključuje se dana 15. 07. 2019. godine", a ostalim kolegama u rješenju o kolektivnom godišnjem stoji da je godišnji počeo s danom 15. 07. 2019. godine.

I konačno, molim za konzultaciju...

ovo što mi je rečeno da, ako to dobro intepretiram, oni nisu smjeli mene isplatiti za godišnji, već mi omogućiti godišnji odmor s obzirom da se znalo na početku godine da se kolegica vraća u 6. ili 7. mjesecu te su pravovremeno mi mogli odobriti godišnji i samim time "pokriti" uvijet za regres.

Ako to jest zaista tako, kako to da službeni dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja se izravno kosi time navodeći: 
"...je pravo na regres za godišnji odmor uvijek vezano uz stvarno korištenje godišnjeg odmora"

 

Čime se voditi na kraju? Zakonom o radu ili tim dopisom, što mi je činiti, moram li vratiti regres i ako ga ne vratim, postoje li moguće sankcije, odnosno, ako me odluče tužiti, mogu li se u stvarnosti pozvati na članak 80. Zakona o radu ili ima neka rupa u cjelokupnoj logici svega navedenog?

Hvala svima koji unaprijed pročitaju ovaj poduži tekst i izuzetno bih cijenio svaku intepretaciju i savjet vezan uz napisano!

Regres za 2019. godinu OŠ, SŠ.pdf

uređeno: od Ragnarok
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno s drugim nema veze, čini mi se. Pravo na isplatu regresa po čl. 59. KU za javne službe (koji ima prednost u primjeni pred ZOR, koji pitanje regresa uopće niti ne regulira) zaista kaže da pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora, kao što ste citirali.

Dakle, regres biste morali vratiti. Ali, teoretski biste mogli tužiti školu za naknadu štete u visini regresa što ste izgubili pravo na regres time što Vam nisu dali koristiti godišnji odmor iako ste tražili i iako su trebali donijeti odluku o korištenju godišnjeg odmora do 30.06. i u odnosu na Vas, već su Vas primorali sklopiti sporazum o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora. 

Po meni, zaobilaznim putem biste mogli doći do toga da ne morate vratiti regres. Meni ovo zvuči logično, a za podebljavanje Vašeg stava prema školi, ja bih angažirala odvjetnika da odgovori školi dopisom u tom smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, razumijem, dakle s obzirom da to ima prednost, ovo pada u vodu, ali kao što ste rekli,

morali su dakle do 30.6. donijeti odluku o korištenju godišnjeg odmora. Možete li mi samo reći gdje je točno rečeno da mora biti do tog datuma, čime je to uvjetovano?

 

U redu, onda sljedeći korak jest angažiranje pravnika koji će poslati dopis školi i tužba.

Par pitanja vezano uz to:

- bi li bilo dovoljno samo sastaviti dopis i poslati, bez tužbe? Odnosno, bi li škola možda odustala od potražnje s time ili je, po Vašem mišljenju, potrebno napraviti i taj korak da budem siguran?

- s obzirom da su oni meni isplatili godišnji, odnosno kako kažete "primorali sklopiti sporazum o isplati naknade", jesu li trebali napismeno stvoriti taj spominjani sporazum o isplati? Jer nikakav sporazum nije ugovoren (niti sam išta potpisao), niti za korištenje godišnjeg, niti za isplatu već su novci, da se tako izrazim, samo stigli na račun? Ima li smisla, ako su trebali, spominjati da ništa nije bilo dogovoreno, uz činjenicu da su me uskratili za regres.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nećete ništa postići dopisima niti odvjetnikom radi 1.250 kn. Niste fizički koristitili godišnji odmor sukladno GKU i regres vam je isplaćen greškom te ćete ga morati vratiti.

Članci na koji se pozivate u prvom postu nemaju veze s Vašim slučajem jer Vas nitko nije prislio da se odričete godišnjeg niti Vam isti omogućio. Prva stvar je što o korištenju godišnjeg odmora odlučuje isključivo ravnatelj odnosno poslodavac, a ne Vi. Druga stvar, rješenje o godišnjem niste dobili do 30.06. jer Vam poslodavac nije namjeravao omogućiti godišnji odmor, iz razloga jer vam s 15.07. prestaje ugovor o radu i poslodavac Vam je mislio isplatiti razmjerni dio godišnjeg odmora, a ne ga fizički omogućiti.

 Obećanja ravnateljice nemaju veze s vezom jer FIZIČKI morate koristiti makar jedan dan godišnjeg. Isto tako rješenje nite morali dobiti do 30.06. niti se Vaš raspored godišnjeg odmora stavlja u plan korištenja god. odmora jer Vam poslodavac nije omogućio niti namjeravao dati god. odmor, već ga isplatiti. S odjavama ste jedino trebali dobiti Odluku o razmjernom godišnjem odnosno tj. isplati istog.

Kao ravnatelj bih Vam dao dan godišnjeg kao i svima radi regresa, ali očito je nešto drugo u igri. 

 

Nemate apsolutno nikakve osnove. Vratite regres.

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija