Jump to content
HateCamel

Problemi sa uporabnom dozvolom

Preporučene objave

Pokusavam kupiti stan iz 1964, ali sam u zemljisnim knjigama nasao zabiljesku da je upis stambene zgrade br.39/b, 39/c, i 39/d izvrsen bez gradjevinske i uporabne dozvole.

Ok nazovem tog predstavnika stanara i pitam sta je sa zabiljeskom posto vidim da je u zk jos jedna zabiljeska od doticnog iz ove godine koji pikusava obrisati prijasnju zabiljesku, ali mu je prijedlog odbijen. Prestavnik mi kaze da zgrada ima uporabnu , ali nema gradjevinsku i kaze da ce mi poslati mail-om.

Sljedeci dan odem ja u banku sa time i odbiju me jer je predmet dokumenta "Dozvola za upotrebu stambene zgrade u ... ulici 41-43-45. Dakle promjenio se kucni broj od tada.

I sada sam u nekom limbu gdje mi nitko ne zna reci sta dalje, banka odbija prihvatiti i neki dokaz da je zgrada promjenila broj od tada.

Da li netko zna koje bi korake mogao jos poduzeti ili me barem uputiti u nekom smjeru?

Hvala unaprijed.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio atix
   Poštovani,
   Molim vas za savjet oko dokumentacije potrebne za dobivanje uporabne dozvole.
   Naime, kupili bi nekretninu (roh bau izvedba- potrebno unutarnji radovi i fasada) od prodavatelja koji posjeduje rješenje o uvjetima građenja (2015.god.) i idejni projekt (2012.god), ali nema glavni projekt.
   Vlasnik je započeo gradnju 2012. godine te ishodio rješenje o uvjetima građenja 2015.godine te u istome rješenje stoji kako je investitor dužan imati glavni projekt, te prijaviti početak radova 8 dana prije započete gradnje, što nije učinjeno. U istome stoji kako se izgrađena zgrada može početi koristiti nakon što nadležno tijelo izda uporabnu dozvolu.
   Od daljnje dokumentacije postoji:
   Izjava glavnog projektanta o usklađenosti idejnog projekta sa zakonom o prostornom uređenje i gradnji - temeljem članka 208. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07 i odredbi o usklađenosti glavnog i idejnog projekta s odredbama posebnih zakona i propisa NN98/99 Izjava ovlaštenog arhitekta da je idejni projekt u skladu sa dokumentom prostornog uređenja na temelju kojeg se izdaje rješenje o uvjetima građenja - temeljem članka 208. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07 U rješenje se navodi kako je investitor dostavio dokaz o uplaćenom komunalnom doprinosu i o uplati vodnog doprinosa Elektroenergetska suglasnost Rješenje za određivanje kućnog broja Opći dio idejnog projekta
   postojeća urbanistička dokumentacija, lokacija, stanje građevine i zelenila, stanje komunalne infrastrukture Tehnički opis
   Opis građevinske čestice, smještaj na građevinskoj čestici, broj etaža i visine, završna obrada, oblikovanje, mehanička otpornost i stabilnost, toplinska i akustična zaštita, zaštita od požara, higijena zdravlja i zaštita okoliša, sigurnost u korištenju, priključenje građevne čestice na javni put i uvjetima za smještaj vozila, priključenje na komunalnu infrastrukturu Izračuni
   tlocrtna površina, građevinska(bruto) površina, korisnika neto i površina i korisna vrijednost, zelena površina, obujam, Iskaz obujma za naplatu komunalnog i vodnog doprinosa, urbanistički tehnički pokazatelji,  Grafički prilozi
   Situacija na kopiji plana, situacija na geodetskoj podlozi, skica na frontovima parcele, temelji, prizemlje, kat, krovna konstrukcija, krovne plohe, Presjek A-A, Presjek B-B, pročelja, promet u mirovanju, uređenje okoliša, priključci komunalne infrastrukture Nije mi jasno kako je gradski ured za prostorno uređenje izdalo pravomoćno rješenje nakon započete gradnje te u istome navelo kako je investitor dužan imati glavni projekt do dana započete gradnje, što nema. 
   Dali je ovoj situaciji moguće nakon dovršenja objekta, zatražiti uporabnu dozvolu na temelju trenutne dokumentacije ili će se morati pristupiti izradi glavnog projekta sa svom ostalom popratnom dokumentacijom, naravno ako je to moguće. 
   I ima li određeni rok za završetak gradnje pošto u rješenju nema nikakve informacije, a nadležnom tijelu nije prijavljena započeta gradnja?
   Hvala, Lp
    
  • objavio Eugen35
   Poštovani,
   sestri i meni, darovnicom je prenesena roditeljska vikendica na istočnom području Zagrebačke županije. Vikendica ima Građevinsku dozvolu iz 1974. i u potpunosti je izgrađena prema Projektu ovlaštenog arhitekta. U 2018, podnijeli smo zatjev za legalizacijom kućice za alat u područnoj ispostavi Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, te pritom ustanovili smo da vikendica nije ucrtana u geodetsku kartu (samo crtkano). Objašnjeno nam je da geodeti pri oblasku terena, nisu našli nikog tko bi im pokazao Građevinsku dozvolu. Kada smo im predočili Građevinsku dozvolu, na temelju uvida u nju savjetovano nam je da zatražimo Uporabnu dozvolu čije ishođenje podrazumijeva i Tehnički pregled na koji ćemo biti pozvani. I tu sad počinju problemi... 
   - Telefonskim pozivom, obaviješteni smo da se nismo odazvali na tehnički pregled (za koji nismo ni dobili poziv) i da nam zbog toga neće biti izdana Uporabna dozvola. Na inzistiranje o podacima o povratnici, rekli su da je još nisu dobili. 
   - Kao razlog za odbijanje Uporabne dozvole, uhvatili su se toga da je arhitekt u opisu projekta naveo da se stepenice koje vode na gornju etažu nalaze na STRAŽNJOJ FASADI OBJEKTA, a da smo ih mi napravili - na prednjoj (sic!?). Naime oni smatraju da je PREDNJA FASADA OBJEKTA ona koja gleda na ulicu. Drugim riječima, tvrde da smo naopačke izgradili vikendicu jer nismo znali pročitati arhitektonski projekt ?!!
   - Odbijaju daljni razgovor, konzultacije, te ponovni izlazak na teren iz razloga jer smo se usudili u telefonskom ragzovoru propitivati o problemu.     
   Pojašnjenje: Objekt je arhitektonskim projektom zamišljen i izgrađen na na brijegu. PROČELJE objekta (PREDNJA FASADA), na kojem su prozori, ulazna vrata, a ispred kojeg je terasa, usmjeren je prema padini. STRAŽNJA STRANA objekta (STRAŽNJA FASADA), koja je bez vrata i prozora ukopana je u brijeg i na njoj se nalaze vanjske stepenice za gornju etažu. Iza brijega nalazi se vododerina i šikara koju oni nazivaju ulicom. Zadnji smo u nizu, na rubu šume. Pristupni put vodi do početka parcele i prestaje cca 20 metara od objekta. Znači sve je izvedeno točno prema ideji i u gabaritima ahritektonskog projekta, za što je izdana Građevinska dozvola, te je sve sukladno sadašnjem Zakonu o gradnji, čl. 144 (20/17) koji regulira izdavanje Uporabne dozvole. 
   Molimo savjet, jer nam se čini da sve ovo vuče u smjeru zbog čega se naša zemlja zaslužila 48 bodova na IPK ljestvici Transparency Internationala.   
    
  • objavio Dbk30
   Građevinska dozvola je dobivena u 10.2005, temelji su već izgrađeni, pitanje je dali je moguće mjenjati raspored unutarnjih prostorija ukoliko se ne pomijeraju nosivi zidovi, niti objekat izlazi iz dozvolom određenih gabarita i da li to utječe na eventualno dobivanje Uporabne dozvole?
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...