Jump to content

naplata zadužnice


ELady

Preporučene objave

Poštovani,

Sudužnik sam na zadužnici potpisanoj privatnoj osobi, za nepodmirene troškove stanovanja. Radi se o iznosu od 6,500 kuna, s time da sam i u postupku jednostavnog stečaja potrošača. Vjerovnik je pustio zadužnicu i sada su i meni i dužniku sjeli s ovhom od 10.000 kuna + 1234 kune svakome dodatnih troškova FINA-e. Također, ovrhovoditelj je zadužnicu ustupio drugome, opunomoćio meni i dužniku nepoznatu osobu. Dakle, i dužnik i ja smo automatski u dugu 11.234 kune. Je li to zakonito? I nije li jedino logično i pošteno da su sjeli s pola svote svakome? Naime, ozbiljno razmišljam da ih utužim za protupravno stjecanje koristi, no mogu li nešto poduzeti i na FINA-i prije toga? Također, ako će zadužnica ići u provedbu, tj. naplata se provodi, samo nemaju šanse naplatiti se s obzirom na redoslijed plaćanja, kako ću ja znati da će biti "pošteni" i kada se naplate predati zadužnicu, ili će naplatu automatski obustaviti FINA nakon što se naplati iznos od 6,500 kuna, koliki je stvarni dug? Također, zadužnica je potpisana za dug za stanarinu od 1500 kuna i to samo dva mjeseca pod ugovorom, a oni se naplaćuju za više od 4 mjeseca? je li uopće pravno valjana takva zadužnica? 

 

Hvala Vam unaprijed.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno ste zadužnicom potpisali da solidarno odgovarate za dugove vjerovniku, vjerovnik će se naplatiti od oboje, a Vama će prepustiti da se regresno naplaćujete od sudužnika za dug koji otpada na njega. Solidarnost dužnika znači da vjerovnik od bilo kojega od dužnika može naplatiti dug u cijelosti.

Možete li reći, tko je stanovao, odnosno čiji je dug? Pretpostavljam da je zadužnica izdana na 10.000,00 kn, odnosno može biti da je dug uvećan za zateznu kamatu. Zadužnica je vrijednosni papir po viđenju, što znači da ste dug po istoj može prenijeti na drugoga (kao sredstvo plaćanja, i slično). Koliki je stvarni dug? Po Vama proizlazi da je dug 3.000,00 kn, a kolika je zatezna kamata? Zadužnica je također apstraktni pravni posao, što znači da se na primjenu zadužnice neće preispitivati kolika je i kakva tražbina utvrđena zadužnicom, već će se uzeti kao istinito da je zadužnica istinita, jer inače očigledno ne biste potpisali zadužnicu takvog sadržaja. Naravno, Vi možete dokazivati i suprotno.

FINA će prestati s ovrhom kad se u cijelosti naplati. Ne za iznos od 6.500,00 kn, nego za koliko glasi zadužnica. Ako se obustavi dug veći od onoga što je stvarna tražbina, Vi možete ići tužbom ili potencijalno protuovrhom za povrat toga duga.

Vaše opcije: ići prema sudu prijedlogom za odgodu pljenidbe i prijenosa, odnosno za oglašenje pljenidbe i prijenosa nedopuštenima, isticati ovo što ste isticali ovdje, ali ne znam s kakvim uspjehom, iskreno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, 

 

hvala na odgovoru. Stvarni dug je 3000 kuna prema ugovoru, no zadužnica je na 6500 i to jer smo bili budale, eto. Ali što želite reći, da će stati, i to FINA, s naplatom kada se naplati 10000 kuna ili će od svakoga skidati pa se na kraju naplatiti duplo, a ja ću morati tužiti za povrat? Ili? Budale smo jer smo potpisali zadužnicu na svojevrsnu ucjenu, jer se prijetilo dužniku izbacivanjem iz stana u roku tjedan dana, što se ne smije niti po zakonu, i to s maloljetnim djetetom, od 4 godine...Budale, eto to smo i dužnik i ja kao jamac. I da, ako bih išla na sud, jesu li važni datumi? Zadužinca je puštena, tj. ja sam 2. svibnja dobila obavijest o novoj naplati od FINA-e, ali kako ja imam 4000 kune svojeg duga koje ima pravo prvenstva, i u stečajnom sam postupku, ne znam kako će se naplatiti. Dužnik je u još većim, puno većim dugovima. Mogu li oni povući zadužnicu.? Jer da su imalo pametni, povukli bi je tako da sam kreditno sposobna i da mogu dići kredit i pokriti taj dug, ma koliko da moram...užas. :-(

 

 

i još nešto - dakle, oboma nam je prouzročena dodatna materijalna šteta jer je na svotu, u pravu ste, do 10 000 kuna išlo još svakome i onih 1 1234 ili 1324...dakle, najradije bi ih utužila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, automatizmom će se naplaćivati dok se ne naplati dvostruko od oboje, ako ste solidarni dužnici, pa Vam je bolje da se s vjerovnikom pokušate dogovoriti tako da on makne svoje zadužnice s Vaših računa i to samo za iznos svoje tražbine. No zasada, ako stoji u redu, može Vam staviti soli na rep, laički rečeno, no ako postoji šansa da dođe na red, naplatit će se ne samo s 10.000,00 kn i troškovima FINE nego i svom zateznom kamatom koja je tekla u međuvremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija