Jump to content

Brisanje založnog prava sa nekretnine


Torkul

Preporučene objave

Dana 11.07.1988. god. na predmetnu nekretninu je uknjiženo založno pravo-intabulacija za osiguranje kredita u korist SFRJ -SAVEZNI SEKRETARIJAT ZA NARODNU OBRANU.

Kredit je otplaćivan dok se nije razbuktao rat i dok je funkcionirao platni promet na nivou SFRJ (rujan ili listopad 1991.god.)

Sama nekretnina je bila u zoni ratnog djelovanja (k.o. Biograd na moru).

Može li mi netko savjetovati kako obrisati taj teret s obzirom da je isteklo 30 godina koliki je i bio rok otplate.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je prošlo više od 30 godina od uknjižbe hipotekarne tražbine te je upisana nakon 1. rujna 1980. briše se u posebnom postupku amortizacije i brisanja starih hipotekarnih tražbina. Isti se pokreće na prijedlog stranke kod zemljišnoknjižnog odjela nadležnog općinskog suda. Podnositelj prijedloga kao temelj na tome zahtjevu navodi čl.162 st.1 Zakona o zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poslušao sam vaš savjet i moj zahtjev je zaprimljen 25.09.2019.g. Danas sam dobio rješenje kojim se odbija moj zahtjev uz obrazloženje da nisam dostavio dokaz da ne mogu pronaći ovlaštenika odnosno njihovog pravnog sljednika i uz to se pozivaju na čl.116. ZZK-a. 

Riješenje je u prilogusc.bmp

Kako ja dokazujem da ne mogu naći ovlaštenika ili njegovog slijednika????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, mogu shvatiti da iako namjerno navedem članak zakona da bi ga korisnici pročitali pa ako ga baš ne shvačaju potraže pojašnjenje, mogu shvatiti i da se večini ne da pogledati slične već objavljene teme, ali ne mogu shvatiti da u nekim, nazvat ću ih tako, servisima građana još uvijek rade roboti kojima je teško kada pogledaju prijedlog reči stranci da im fali nešto i na koji način to ostvariti.

Točka 2, stavka 1 navedenog članka govori o tome, pa što se tiče Saveznog sekretarijata za narodnu obranu, Uredbom iz 1990 pravni slijednik je RH, tj. kasnijim propisima Ministarstvo obrane. U istom ministarstvu postoji povjerenik za informiranje kojem se pošalje upit i zahtjev za pismenim očitovanjem je li MORH pravni slijednik i što se tiče ovoga imovinskog pitanja te ako nije da vam se ukaže tko je. Kako vjerovatno nisu a niti im je poznato tko je s takovim očitovanjem vi dokazujete da se ne može naći ovlaštenik ili njegov slijednik.

Koliko se to kod nas znalo zakomplicirati dovoljno govori i poznat mi sličan slučaj kada je osoba čak pronašla pravnog slijednika u obliku banke u susjednoj državi, ishodovala očitovanje kojim ista banka nema nikakova potraživanja prema toj osobi, suglasna je sa amortizacijom i brisanjem, napravljen prijevod kod ovlaštenog sudskog vještaka i predano u ZK, međutim isti je odbijen jer se time ne dokazuje da nema pravnog slijednika u RH i na tome je ostalo jer povjerenici za informiranje nisu postojali a šetanje između MORH-a, Porezne uprave i Ministarstva pravosuđa nije dalo rezultata. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija