Jump to content

izbor predstavnika radničkog vijeća


neno32

Preporučene objave

Pozdrav, 

u školi u kojoj radim predstoje redovni izbori za prestavnika te vezano uz to imam par nedoumica vezanih uz pravo glasa koje bi volio da mi netko razjasni.

 

Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća, u članku 11. propisuje obaveze poslodavca :

"(1) Poslodavac je dužan u roku od tri radna dana od dana primitka zahtjeva predsjednika izbornog odbora, dostaviti mu odvojeno popis radnika koji su u radnom odnosu na dan izrade popisa i koji su članovi njegovih upravnih i nadzornih tijela ili su članovi njihovih obitelji ili su ovlašteni da zastupati ga u odnosu na kod njega zaposlene radnike te popis ostalih radnika koji su u radnom odnosu na dan izrade popisa."

 

Zakon o radu, u glavi 3, sudjelovanje radnika u odlučivanju, u članku 145. propisuje  biračko pravo 

(1) Pravo birati i biti birani imaju svi radnici zaposleni kod određenoga poslodavca.

(2) Pravo birati i biti birani nemaju članovi upravnih i nadzornih organa poslodavca i članovi njihovih obitelji te radnici iz članka 131. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona.

(3) Članovima obitelji u smislu stavka 2. ovoga članka smatraju se članovi uže obitelji iz članka 86. stavka 3. ovoga Zakona.

(4) Odredba stavka 2. ovoga članka ne odnosi se na predstavnike radnika u organima poslodavca.

(5) Izborni odbor utvrđuje listu radnika koji imaju biračko pravo

 

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u članku 118. propisuje

(1) Školom upravlja školski odbor, a učeničkim domom domski odbor (u daljnjem tekstu: školski odbor).

u članku 119:

(1) Školski odbor ima sedam članova, od kojih jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, a ako radničko vijeće nije utemeljeno, imenuju ga i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima samo jednog člana, a ostalih šest članova imenuje i razrješava: – učiteljsko, nastavničko, odnosno odgajateljsko vijeće dva člana iz reda učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, – vijeće roditelja jednog člana iz reda roditelja koji nije radnik škole, – osnivač tri člana samostalno

i članak 125

(1) Ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove.

 

Konačno pitanje je dali pravo glasa imaju članovi školskog odbora i ravnatelj. Moja pretpostavka kao učitelja, a ne pravnika  je da pravo glasa nemaju ni ravnatelj ni školski odbor, osim po članku 145. ZOR-a stavak 4, tj osobe koja je izabrana u školski odbor iz radničkog vijeća, te da ravnatelj kao poslovodni voditelj ustanove i da dva člana izabrana iz reda učiteljskog vijeća, a ne radničkog vijeća nemaju pravo glasa, dali sam u pravu?

uređeno: od neno32
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O čemu se uopće radi? Osnivanju radničkog vijeća jer nemate sindikat, sastavljanju novog saziva školskog odbora odnosno odabiru predstavnika  radnika u školski odbor ili izboru članova radničkog vijeća?

 

Ne znam što ima školski odbor s radničkim vijećem?

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija