Jump to content

Fiducija pobijanje


joemestar

Preporučene objave

Poslodavac ima namjeru tužiti me građanskom parnicom za veliku prekršajnu kaznu(300.000kn)  kojoj sam kao odgovorna osoba najveći krivac i obzirom da sam sada nezaposlen, pretpostavljam da će se u parnici nastojati osigurati zabilježbom na nekretnini na moje ime koja ima 6x veću vrijednost. Navedenu nekretninu sam stekao za vrijeme braka i to uglavnom posudbom novca od roditelja koji su prodali vikendicu i još su mi financijski pomogli obnoviti i urediti istu.  Zanima me da li postoji mogućnost da zaštitim nekretninu prije parnice na neki način npr. fiducijom oca kao vjerovnika ( koji i živi sa mnom u istoj nekretnini) za otprilike iznos vrijednosti  nekretnine i da li poslodavac u tom slučaju može kao u slučaju prodaje ili darovanja koristiti rok od tri godine da pobije fiduciju kao što bi mogao u slučaj s darovanjem ili prodajom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, joemestar je napisao:

Zanima me da li postoji mogućnost da zaštitim nekretninu prije parnice na neki način npr. fiducijom oca kao vjerovnika

Možete, kako Vam je već i odgovoreno, ali vjerovnik može pobijati ovu pravnu radnju. Zašto ne provedete kroz zemljišne knjige da je u pitanju bračna stečevina tj. 1/2 Vaša, a preostala 1/2 od supruge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 8 minuta, joemestar je napisao:

Jasno mi je za bračnu stečevinu, ali opet poslodavac ima pravo naplate iz moje 1/2 nekretnine i mogućnost ovrhe nad njom

Nije baš tako jednostavno pokrenuti ovrhu na nekretnini, a još teže ju je u postupku prodati kada se ovrha provodi samo na 1/2 suvlasničkog dijela. Je li Vam to jedina nekretnina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jedina mi je nekretnina. Znam da je teško provesti ovrhu, ali opet dugoročno teret s kamatama pada na nasljednike i gubim vlasništvo dijela nekretnine. Zanimalo me više iz razloga što bih htio nekretninu zaštiti, a da mi od plaće uzimaju 1/3 ili slično, al bojim se zbog mojih godina da to neće biti dovoljno.  Kazna je inače nastala iz gluposti, carinski prekršaj zbog viška novca, ali je kazna sumanuto visoka i sad me poslodavac ima mogućnost tražiti odštetu zbog nastale štete.  Jednostavno nelogično i nepošteno da mi život može biti uništen i otuđena nekretnina zbog prekršaja. U 6 godina kod tog poslodavca nisam primio toliko naknada i plaća da bi sad bankrotirao i ja i obitelj

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , joemestar je napisao:

Znam da je teško provesti ovrhu, ali opet dugoročno teret s kamatama pada na nasljednike i gubim vlasništvo dijela nekretnine.

Vlasništvo se gubi tek nakon prodaje nekretnine na dražbi, do tada je Vaše vlasništvo. Pogledajte čl. 80 b. Ovršnog zakona, vezano za posebne uvjete određivanja ovrhe na nekretnini. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija