Jump to content
TamaraSol

"Odbijen" zahtjev za priznavanje prava na novcanu naknadu

Preporučene objave

Poštovani,

Prije svega lijepi pozdrav svima.

Imam problem s ostvarivanjem prava na novčanu naknadu za nezaposlene. Napomenula bih da ovo nije prvi put da pokušavam ostvarit to pravo i za sada nikad nije bilo problema.

Situacija je ovakva:

Potpisujem ugovor sa Tvrtkom "A" na određeno na puno radno vrijeme, 1.6.2019. -  30.6.2019.

S Tvrtkom "A" potpisujem aneks ugovora kojim utvrđujemo da od 21.6.2019. puno radno vrijeme mijenjamo u nepuno radno vrijeme (na 4 sata).

S Tvrtkom "B" potpisujem ugovor na određeno, nepuno radno vrijeme (na 4 sata) 21.6.2019. - 30.6.2019.

S tvrtko "A" i tvrtkom "B" potpisujem nove ugovore na određeno nepuno radno vrijeme  (svaki ugovor na 4 sata) 1.7.2019. - 31.8.2019.

31.8.2018. Ugovori s tvrtkama "A" i "B" se ne produžuju i ja postajem nezaposlena osoba.

U tom trenutku imam najmanje 9 mjeseci rada u zadnjih 24 mjeseci, imam zadnja 3 puna mjeseca rada, odnosno 3 zadnje pune plaće te prilažem zavodu po 3  platne liste tvrtke "A" i tvrtke "B" za 6. - 8. mj 2019. iz kojih je vidljiva bruto plaća.
Prilažem ugovore tvrtke "A" i "B" te aneks ugovora tvrtke "A".

Također prilažem odluke o otkazu tvrtke "A" i "B" iako iste nisu bile potrebne jer je iz ugovora vidljivo zbog čega je došlo do prekida.

Nakon nekoliko dana stiže mi zaključak...potrebna je platna lista tvrtke "A" od 1.6.2019. - 20.6.2019. te platna lista 21.6.2019. - 30.6.2019. --->taj dio donekle mogu shvatit jer sam im predala platnu listu za 6. mj. tvrtke "A" na kojoj nije odvojeno puno i nepuno radno vrijeme, dakle knjigovodstvo ce napravit dvije platne liste za taj 6. mj. za tvrtku "A" i to je riješeno.

 

Međutim drugi problem je kako kaže njihova pravnica da je iz izlista mog staža vidljivo da mi je radni odnos prestao 20.6.2019. u tvrtki "A" ,

pa im treba dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa 20.6.2019. kod poslodavca u tvrtki "A"---->istina je da se u izlistu staža vidi da je došlo do promjene jer to jedino tako mogu nazvati, a dokaz tome je priloženi aneks ugovora tvrtke "A", radni odnos nikad nije prekinut, samo su nastupile promjene koje se koliko je meni poznato a i knjigovodstvu ne mogu drugačije voditi u zapisu zavoda za mirovinsko, te sada u elektroničko zapisu (radna knjižica) stoji ovako:
Tvrtka "A" 01.6.2019. - 20.6.2019. -->sati dnevno 8.0

Tvrtka "A" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0
Tvrtka "B" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0

Također su mi iz knjigovodstva javili da je datum prijave na obje tiskanice odjave 21.6.2019. zato što se tu stavlja datum zadnje rađene promjene po osiguraniku, što je u ovom slučaju promjena na tvrtki "A" i prijava na tvrtki "B".

Na prvu rekla bih da je pravnica zavoda neupucena jer mi ovo nema logike(a i u zaključku je napisala neke krive stvari, odnosno krive datume), ali mozda je i do knjigovodstva pa me zanimaju vaši komentari i što mislite da mogu učiniti po ovom pitanju, odnosno što trebam jer ne želim izgubiti pravo na naknadu!!?

LP
 

Uređeno od TamaraSol

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dajte im pisano obrazloženje, nisu dobro shvatili. Ako Vas ipak pisanim rješenjem odbiju, odnosno odbiju Vaš zahtjev za novčanu naknadu, na isto se možete žaliti. Ako Vam žalba ne bude uvažena, možete pokrenuti upravni spor pred upravnim sudom. Dakle, stvar nikako nije gotova, a sve što Vam propuste dati na vrijeme, dat će u slučaju da upravni sud uvaži Vaše navode. Po mom mišljenju je ispravno Vaše stajalište - od 21.06. ste nastavili raditi u tvrtki A, samo na pola radnog vremena, nije Vam prekinut radni odnos, već je aneksom ugovora izmijenjen.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 21 sati , TamaraSol je napisao:

pa im treba dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa 20.6.2019. kod poslodavca u tvrtki "A"---->istina je da se u izlistu staža vidi da je došlo do promjene jer to jedino tako mogu nazvati, a dokaz tome je priloženi aneks ugovora tvrtke "A", radni odnos nikad nije prekinut,

Kako Vam je već odgovoreno, također sam mišljenja da ste u pravu.

Naime, jasno je navedeno da nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako joj je radni odnos odnosno služba prestala:

1. zbog toga što je otkazala radni odnos odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,

2. pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa odnosno službe,

3. sudskom nagodbom kojom je utvrđen prestanak radnog odnosa,

4. zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,

5. redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze odnosno službene dužnosti ili prestankom službe po sili zakona zbog razloga uvjetovanih ponašanjem službenika,

6. zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca; 

a ništa od navedenog nije bilo kod Vas u pitanju, tako da je pogrešno njihovo tumačenje promjene koje je nastupila u radnom odnosu kao prekid radnog odnosa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima.

Otišla sam na zavod i potražila pravnicu te sam joj pokušala objasniti i jedan dio je shvatila, ali za ostalo sam je zamolila do dovedemo jos jednu od njenih kolegica pravnica da joj ona objasni i tako smo sve sredili....žalosno,ali eto...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio flek12345
   Od rujna postoji naknada za prehranu, a od prije postoji i naknada za prijevoz.
   Htio bih smanjiti bruto plaću za cca 1000 kuna, pa da mi poslodavac tih 1000 kuna isplati kroz naknade za prijevoz i prehranu. 
   Nažalost, poslodavac nije zainteresiran za ovakav model (iako bi ukupni trošak za poslodavca bio nešto manji jer se bruto2 računa na osnovu iznosa bruto1).
   Da li je moj prijedlog uopće legalan?
   Zanima me da li postoji obaveza da poslodavac mora isplatiti najpovoljniji iznos zaposleniku?
  • objavio MJSplit
   Poštovani,   Molim Vas za pomoć, točnu informaciju i objašnjenje načina obračunavanja naknade za odvojen život.   Naime, liječnik sam na specijalizaciji u KBC-u Split te me je bolnica uputila na obvezni poslijediplomski specijaistički studij u Zagreb. Kako je moje radno mjesto (poslodavac) i obitelj (supruga i dijete) u Splitu, time što sada sam živim i pohađam navedeni studij u Zagrebu, po Zakonu mi pripada naknada za odvojen život. Shodno tome ista se isplaćuje unaprijed najkasnije posljednji radni dan u mjesecu za idući mjesec.   Gledajući kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja zaključen 26. ožujka 2018. godine, (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_03_29_604.html), iskazano je kako iznos naknade za odvojeni život od obitelji isplaćuje se u maksimalnoj visini koja je kao neoporeziva utvrđena Pravilnikom o porezu na dohodak, što bi bilo 1750,00 kn.   Moje je pitanje: ukoliko ja, kao radnik, tijekom pauze za pripremu ispita između semestara spomenutog specijalističkog poslijediplomskog studija, se vratim u mjesto rado (poslodavca) te tamo radim (normalno radno vrijeme te odradim 24h-dežurstvo) na 6 dana, a nakon toga sam ponovno van radnog mjesta (Zagreb) na spomenutom studiju ostala 23 dana tekućeg mjeseca, je li mi poslodavac umanjuje naknadu za odvojen život te ako da kojom računicom, objašnjenjem i Zakonom?   Unaprijed Vam hvala na iščekivanom ažurnom odgovoru,   LP
  • objavio 神様_yopa
   Dakle, imam namjeru kupiti zemljište pa me zanima sljedeće u slučaju da kupim poljoprivredno zemljište a želim promijeniti namjenu istog u građevinsko.
   Koliku naknadu bi trebao platiti odnosno da li bi uopće bilo ikakvih naknada ako mi je otac bio branitelj?
   Pitam za oba slučaja, dakle ako je zemljište u građevinskoj zoni ili izvan građevinske zone.
  • objavio Blokirana
   Poštovani,
   Imam specifičnu situaciju. Bila sam suosnivač sa 12% udjela i direktor j.d.o.o. Prije mjesec dana izašla sam iz vlasničke strukture (prebacila sam udjele na suvlasnika) i maknula se s mjesta direktora. Imam li pravo nakon isteka ugovora o radu dobiti naknadu sa hzz?
   Zahvaljujem
  • objavio Monika1011
   Pozdrav!
   Nadam se da ce mi netko moci pomoci jer nigdje nisam nasla odg..
   Naime,prosli tjedan sam primila naknadu za nezaposlene na tekuci racun a racun je blokiran..fina mi nije dirala te novce..
   Zanima me slijedece;
   1.Dali postoji mogucnost da dodem do tih novaca s obzirom da ih oni ne smiju dirat?
   2.Na koji nacin mogu napraviti da oni uzmu te novce za zatvorit dio ovrhe ukoliko nikako nemogu doci do njih?
    
   Hvala unaprijed
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...