Jump to content

Kupovanje (neetažiranog) stana


tina1123

Preporučene objave

Poštovani, htjela bih kupiti stan u kući sa 3 stana koji nije etažiran, no vlasnik tvrdi da su svi ulazi i brojila odvojeni. Zanima me koliko i kako mi se tu može zakomplicirati život, s obzirom na to da sam pravno nepotkovana i ne razumijem ništa, pa da ne bih napravila sama sebi problem. Vlasnik tvrdi i da uz stan dolazi parkirno mjesto. Kako je najbolje konstruirati kupoprodajni ugovor, kako se zaštititi, do kojih problema može doći i sl? Hvala lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem kod neetažiranih građevina je taj što vi u biti kupujete suvlasnički udio u nekretnini, ne kao kod etažiranih građevina gdje je uspostavljeno vlasništvo posebnih dijelova nekretnine sa svojim pripatcima koje je kao takovo upisano u zemljišne knjige. Dakle kupujete suvlasnički udio koji nije jasno određen u ZK te vjerovatno nije ni parkirno mjesto. Bilo bi idealno da postoji međuvlasnički ugovor kojim je definirano kome što od suvlasnika pripada te bi se u kupoprodajnom ugovoru moglo na njega i pozvati.

Ovako kao što rekoh, kupujete suvlasnički udio koji se u ugovoru navodi onako kako je upisan u ZK (iako je moguće, teško da je upisano da je to "stan na drugom katu") te će se isto tako upisati i nakon kupoprodaje, niti da ste vlasnik određenog stana, niti određenog parkirnog mjesta. Sigurno vam nitko neće praaviti problem oko stana ali oko parkirnog mjesta bi mogli. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na odgovoru. Moze li se, dakle, u slucaju realiziranja kupovine u kupoprodajnom ugovoru napisati, primjerice, "...sklopili ugovor o kupnji suvlasnickog udjela x/y u stambenom objektu ABC upisanom u ZK...K.C.BR.123, sto u naravi predstavlja stan YZ površine XY m2 i parkirno mjesto..."? ili traziti potpisivanje meduvlasnickih ugovora prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora? Jos jednom se srdačno zahvaljujem na odgovoru i lijepi pozdrav

uređeno: od tina1123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija