Jump to content
mila1501

Kazna za prometni prekršaj u inozemstvu

Preporučene objave

Ima li itko iskustva s plaćanjem kazni za prekršaj u inozemstvu? Konkretno, radi se o prekršaju u Italiji u Firenci zbog ulaska u zonu s neovlaštenim vozilom zbog čega je stražnji dio auta snimljen njihovim kamerama u ulici. O tom prekršaju me obavijestila rent a car agencija koja je vlasnik auta budući da im je stigla obavijest o prekršaju na talijanskom i španjolskom. Također, obavijestili su me da je daljnji postupak vezan uz kaznu u diskreciji nadležnih talijanskih vlasti, tj policije, a da će oni naplatiti "administrative fee" od 40 eura zbog davanja mojih podataka talijanima. Moje pitanje je, ako mi ikad stigne kazna na adresu na nekom jeziku koji nije hrvatski, trebam li ju platiti? Odnosno, kolika je mogućnost da se prisilno naplati kazna ovdje u RH?

Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije mi bas  jasno je dal se ovdje radi o prekršaju u nadležnosti policije ili prekršaja koji je utvrdila ovlaštena osoba lokalne uprave i samouprave (grada). Što se tiče kazni koje dolaze od policije (bilo gdje iz EU) vrijedi ova direktiva "Direktiva (EU) 2015/413 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. ožujka 2015. o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima protiv sigurnosti prometa na cestama" (tekst značajan za EGP) a u čl. 16 navedne Direktive stoji :

Države članice trebale bi osigurati odgovarajući prijevod pisane obavijesti koju šalje država članica prekršaja, kako je predviđeno u Direktivi 2010/64/EU Europskog parlamenta i Vijeća (8).

 

 

 

 

 

Uređeno od stradivari

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sukladno Odluci 2005/214/JHA, svaka država članica EU, dužna je izvršiti pravomoćnu sudsku odluku (naplatu novčane kazne) druge države članice EU i u tom slučaju naplaćeni novčani iznosi (novčane kazne iznad 70 eura) pripadaju državi koja je provela izvršenje. Iz toga proizlazi da država članica EU ukoliko ne uspije naplatiti novčanu kaznu od počinitelja prekršaja sa prebivalištem u RH, može izvršenje istog ustupiti RH. Jednako tako, država u kojoj je počinjen prekršaj, može poduzeti i sve druge pravne korake koji joj se nalaze na raspolaganju. Dakle, ukoliko novčani iznos za pojedini prekršaj nije plaćen (obavijest nije na hrvatskom jeziku), država u kojoj je prekršaj počinjen ne može izvršiti prisilnu naplatu, odnosno ustupiti naplatu novčane kazne RH, ali ponovnim ulaskom počinitelja na njen teritorij, može poduzeti mjere protiv istog, odnosno vozila (ukoliko do tada nije nastupila zastara).

U slučajevima kad ste vi vlasnik vozila kojim je počinjen prekršaj, ukoliko ne platite ovu kaznu, onda vas ona može dočekati ponovnim ulaskom u tu zemlju. Obzirom da ovdje nije takav slučaj, to se ne može dogoditi, no možete doći na naku crnu listu renta car tvrtki.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...