Jump to content

Kaznena klauzula u predugovoru


travnik60

Preporučene objave

Postovani, hvala vam lijepa na odgovoru.

Pl

 

Postovani,

U izvadku iz zemljisne knjige  na vlastovnici je prijavljena teretovnica na vlasnika koji posjeduje pola nekretnine na temelju bracnog ugovora . Taj zalozni dio isplacuje se ex bracnom paru na dan isplate nekretnine. Da li u svezi ovog zaloznog prava na nekretninu, postoji koji risiko za mene kao kupca te nekretnine.

Da li se uopce mogu izdati vise tabularnih izjava. Tabularna izjava daje se od prodavaoca onda kada je nekretnina u totalnosti isplacena. Ali u tom trenutku nekretnina nije jos uvedena u zemljisne knjige na novog vlasnika. Da li novi vlasnik ima ovdje risika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

ne može se izreći ugovorna kazna za novčanu obvezu, ali nenovčana obveza - obveza na sklapanje drugog, glavnog ugovora, nije novčana obveza, slijedom čega smatram da je ovakva klauzula o ugovornoj kazni dopuštena.

Potvrđeno odlukom Vrhovnog suda RH u odluci br. Rev-1190/07 

Iz obrazloženja:

....... budući da prema odredbi čl. 270. st. 3. ZOO ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze (takva klauzula ugovora je ništava). Međutim, člankom 10. Predugovora stranke su odredile da u slučaju odustajanja od kupnje i raskida Predugovora od strane kupca prodavatelj ima pravo ustegnuti  i zadržati pet posto iznosa ukupne cijene poslovnog prostora, time da ustegnuti iznos stranke određuju i ugovaraju kao ugovornu kaznu za slučaj nepoštivanja odredbi ovog Predugovora od strane kupca i tim iznosom prodavatelj se smatra namirenim iz osnova naknade štete počinjene ponašanjem druge strane......... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija