Jump to content

Oslobođenje od participacije


ANONIMO

Preporučene objave

Ne svi, samo oni kojima je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i osiguranim osobama kojima je priznato svojstvo ratnog vojnog invalida, mirnodopskog vojnog invalida i civilnog invalida rata prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata utvrđuje se pravo na oslobađanje od plaćanja doplate na osnovi rješenja nadležnog tijela uprave kojim im je taj status priznat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav,

zanima me jedna vrlo bitna stvar oko plaćanja dodatnih 15 kuna po receptu za lijekove u ljekarni.

Kako sam do sada kao 80% RVI bio oslobođen plaćanja lijekova, danas mi je sin išao po recepte i kod liječnika opće prakse nije platio ništa, ali su ga u ljekarni tražili po svakom receptu 15 kuna, pa me zanima da li to ima bilo kakvo uporište u zakonu, jer nemam namjere otimatii djeci kruh iz usta i svaki mjesec plaćati oko 90 kuna za recepte, a bio sam oslobođen toga.

Hvala na odgovoru. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Duro je napisao:

Ukoliko na receptu nije bilo naznake oslobađanja ili plaćanja dopunskog osiguranja i/ ili "mali" nije pokazao karticu dopunskog ili oslobađanja od istog, tada je sve po zakonu-pravilniku.

Ti recepti nisu imali onu rubriku u koju se upisuje šifra oslobađanja, a sin mi je nosio zdravstvenu iskaznicu i iskaznicu oslobađanja od participacije (uvijek ju nosi kad ide po lijekove), ali mu je rečeno da pošto na njoj piše trajno oslobađanje i da je izdana 2002 godine je prestara i da treba izvaditi novu. Hm, ako je nešto trajno, zašto da vadim svake godine ili svakih nekoliko nešto novo o svom trošku.

Ljekove sam podigao sam i tražio sam da mi daju na pismeno po kojem to zakonu ne daju lijekove, ako sam oslobođen i ženska je samo nijemo gledala u mene i dala mi sve bez pogovora i bez plaćanja. Dakle da nisam došao osobno, sinu bi mi uzela novac, tako to gledam, a tako bi to i bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Ne svi, samo oni kojima je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i osiguranim osobama kojima je priznato svojstvo ratnog vojnog invalida, mirnodopskog vojnog invalida i civilnog invalida rata prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata utvrđuje se pravo na oslobađanje od plaćanja doplate na osnovi rješenja nadležnog tijela uprave kojim im je taj status priznat.

 

 

jeli to znači da je supruga RVI-a oslobođena plačanja dopunskog,bez obzira na cenzus?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

mihac

 

"...zašto da vadim svake godine ili svakih nekoliko nešto novo o svom trošku." koliko znam "bijeli kartončić" na kojemu je napisano oslobađanje ne košta ništa (samo jedna šetnjica do hzzo).ako je to problem zamo ih da ti dostave poštom!

 

Koliko ja znam da nije baš bijeli (manje važno), a mene košta jako puno i sigurno se ne mogu šetati nekoliko kilometara, a poštom dostavljaju samo onim socijalnim slučajevima (koji rade na crno i žive na teret socijale).

Jednom sam dobio trajno rješenje u kojem lijepo piše da sam ranjen tri puta vršeći borbenu zadaću po naređenju nadređenog zapovjedništva i da sam u mirovini zbog 100%-tnog ranjavanja.

Zatim opet piše da kao invalid imam pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

A opet piše (nedavno sam pročitao) i da obitelji branitelja ili invalida kao i drugi imaju pravo na oslobođenje participacije ako im po članu prihodi ne prelaze negdje oko 3.200 kuna (ili tu negdje kuna gore-dolje).

Dakle ako imam pravo po bilo kojem zakonu, e onda ne idem nigdje , a oni koji donose takve šuplje zakone neka malo razmisle.

Ja sigurno neću platiti ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima jedan Pravilnik koji također regulira neka prava za HB a koja nisu obuhvaćena Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i koji na određeni način štite HB u svezi nekih pitanja koja ih tište, a ja ću biti slobodan pa ću isti objaviti na ovoj stranici i nadam se da će nekom sigurno pomoći jer puno HB i ne zna za njega.

Pozdrav svim braniteljima.

Ja sam podebljao neke pasuse koji su po mojem sudu bitni.

 

MINISTARSTVO OBITELJI, BRANITELJA I MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI

921

Na temelju članka 108. stavka 1. točke 1. i stavka 2., a u vezi s člankom 12. stavcima 1. i 3. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine« br. 174/2004., 92/2005.), potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz suglasnost ministra zdravstva i socijalne skrbi, donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA KOJA NISU UTVRĐENA KAO STANDARD U OSNOVNOME ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

1. OSNOVNE ODREDBE

 

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom utvrđuju uvjeti i način ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojima je rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, u standardu višem od onoga koji im se osigurava u osnovnome zdravstvenom osiguranju prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju i propisima donesenima na osnovi toga Zakona.

Pod zdravstvenom zaštitom iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se:

– potpuna medicinska rehabilitacija po osnovi bolesti, bolesnih stanja, rana i ozljeda koje nisu predviđene po osnovnome zdravstvenom osiguranju

– potrebna ortopedska i druga pomagala s pravom na potpunu ili djelomičnu nadoknadu troškova izrade ortopedskih i drugih pomagala, kada su troškovi izrade ortopedskih i drugih pomagala veći od onih koji su odobreni po osnovnome zdravstvenom osiguranju

– lijekovi s pravom na nadoknadu pokrića dijela troškova (participacija)

– odobreno liječenje u inozemstvu kada ono nije moguće u Republici Hrvatskoj, s pravom prvenstva i pravom na pratnju druge osobe, uz nadoknadu dijela troškova za drugu osobu koja prati hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata radi korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu, kada pratnja druge osobe nije odobrena od nadležnog tijela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

– i svako drugo liječenje s pravom na nadoknadu osobnog sudjelovanja u pokriću dijela troškova liječenja (participacije).

 

Članak 2.

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata (u daljem tekstu hrvatski branitelj), ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu iz članka 1. ovog Pravilnika ako je rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti kod hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

 

Članak 3.

 

Hrvatski branitelj ostvaruje prava na zdravstvenu zaštitu iz članka 1. ovog Pravilnika po postupku, uvjetima i na način propisan ovim Pravilnikom.

2. POSTUPAK, UVJETI I NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA

 

2.1. Postupak utvrđivanja činjenice je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti kod hrvatskog branitelja neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu

 

Članak 4.

Za utvrđivanje činjenice je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti kod hrvatskog branitelja neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, hrvatski branitelj podnosi zahtjev nadležnom uredu državne uprave u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležnom upravnom tijelu Grada Zagreba prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva (u daljem tekstu prvostupanjsko tijelo).

Članak 5.

Prvostupanjsko tijelo zahtjev sa svim dokazima upućuje Prvostupanjskome liječničkom povjerenstvu iz članka 127. stavka 1. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (u daljnjem tekstu: Zakon), osim ako nije drugačije propisano ovim Pravilnikom, poradi vještačenja je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti kod hrvatskog branitelja neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Prvostupanjsko liječničko povjerenstvo iz članka 127. stavka 1. Zakona (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) o tome je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti kod hrvatskog branitelja neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, donosi nalaz i mišljenje.

Na temelju nalaza i mišljenja iz stavka 2. ovoga članka, prvostupanjsko tijelo donosi rješenje, osim ako nije drugačije propisano ovim Pravilnikom.

Protiv rješenja iz stavka 3. ovog članka može se podnijeti žalba.

Žalba se podnosi Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) putem prvostupanjskog tijela.

U postupku po žalbi Ministarstvo predmet dostavlja na vještačenje Drugostupanjskome liječničkom povjerenstvu iz članka 127. stavka 2. Zakona.

Drugostupanjsko rješenje na temelju nalaza i mišljenja Drugostupanjskoga liječničkog povjerenstva iz članka 127. stavka 2. Zakona donosi Ministarstvo.

Povjerenstvo i Drugostupanjsko liječničko povjerenstvo iz članka 127. stavka 2. Zakona mogu zatražiti dopunu medicinske i druge dokumentacije, te mogu pozvati podnositelja zahtjeva na osobni pregled, a predmet mogu uputiti odgovarajućoj konzultantskoj zdravstvenoj ustanovi iz članka 2. Pravilnika o utvrđivanju zdravstvenih ustanova za vještačenje poradi vještačenja.

Prvostupanjsko tijelo je obvezno zatražiti vještačenje određeno Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih ustanova za vještačenje, po zahtjevima iz članka 4. ovog Pravilnika, ako medicinska dokumentacija za bolest, pojavu bolesti ili pogoršanje bolesti potječe iz razdoblja više od deset godina nakon prestanka sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, te na temelju toga vještačenja donijeti prvostupanjsko rješenje.

Postupak utvrđivanja činjenice je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti kod hrvatskog branitelja neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu provodi se po odredbama Zakona o općem upravnom postupku, ako nije drugačije određeno ovim Pravilnikom.

Članak 6.

Uz zahtjev iz članka 4. ovog Pravilnika, hrvatski branitelj dostavlja:

– potvrdu o statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– ovjeren preslike cjelokupne medicinske dokumentacije, a u slučaju zahtjeva po osnovi bolesti i presliku zdravstvenog kartona iz vremenskog razdoblja prije početka Domovinskog rata nadalje, ovjerenog od strane izabranog liječnika,

– potvrdu o okolnostima stradavanja (u slučaju postojanja rane ili ozljede) izdane od vojne postrojbe kojoj je hrvatski branitelj pripadao u trenutku stradavanja, odnosno njezine pravne slijednice, ili izdano od nadležnog tijela MUP-a, o vremenu, mjestu i opisu uzroka i okolnosti pod kojima je hrvatski branitelj stradao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske,

– ratni put za hrvatskog branitelja izdan od vojne postrojbe kojoj je hrvatski branitelj pripadao (od svake postrojbe za cjelokupno vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu), odnosno njezine pravne slijednice, ili izdan od nadležnog tijela Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: MUP), ili u slučaju da ratni put ne može izdati nadležna postrojba, odnosno nadležno tijelo MUP-a, kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu neposrednog zapovjednika postrojbe kojoj je hrvatski branitelj pripadao o ratnom putu hrvatskog branitelja, u kojoj je potrebno navesti dužnosti koje je obnašao hrvatski branitelj u postrojbi i bojišnice na kojima je sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske,

– izjavu o tome je li podnosio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata po istoj osnovi po kojoj podnosi zahtjev iz članka 4. ovog Pravilnika, a kada je podnosio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, obvezan je priložiti preslik zadnjega konačnog rješenja i nalaza nadležnoga liječničkog povjerenstva kojim je zahtjev za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata odbijen,

– presliku osobne iskaznice.

 

Dokaze o činjenicama iz evidencija koja tijela uprave i druga tijela vode po službenoj dužnosti, prvostupanjsko tijelo će u postupku pokrenutom po zahtjevu iz članka 4. ovog Pravilnika zatražiti po službenoj dužnosti, ako hrvatski branitelj iste ne dostavi uz zahtjev.

Članak 7.

Za hrvatskog branitelja koji je konačnim rješenjem ostvario pravo na invalidsku mirovinu po osnovi članka 15. stavaka 1. i 2. Zakona, smatra se da postoji utvrđena neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu za ranjavanje, ozljedu, zatočeništvo i bolest za koju je u postupku ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu utvrđeno da je nesposobnost za rad u cijelosti ili djelomično prouzročena tim ranjavanjem, ozljedom, bolesti, pogoršanjem bolesti, odnosno pojavom bolesti nastale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Za hrvatskog branitelja kojem je konačnim rješenjem nadležnog tijela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje priznato da je bolest, ranjavanje ili ozljeda posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu u postupku ostvarivanja prava na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja, smatra se da postoji utvrđena neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu za bolest, ranjavanje ili ozljedu navedenu u rečenom rješenju.

2.2. Pravo na potpunu medicinsku rehabilitaciju koje nije utvrđeno kao standard prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja

 

Članak 8.

Hrvatski branitelj ima pravo na potpunu medicinsku rehabilitaciju koje nije utvrđeno kao standard prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja.

Potpuna medicinska rehabilitacija provodi se kao početna, odnosno održavajuća bolnička medicinska rehabilitacija.

Pravo na početnu i održavajuću bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatski branitelj ostvaruje po odredbama Pravilnika o korištenju prava na medicinsku, odnosno fizikalnu rehabilitaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Za korištenje prava na potpunu medicinsku rehabilitaciju hrvatski branitelj, osim odgovarajuće dokumentacije određene člankom 7. Pravilnika o korištenju prava na medicinsku, odnosno fizikalnu rehabilitaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, dostavlja i presliku konačnog rješenja iz članka 5. ili 7. ovog Pravilnika.

2.3. Pravo na ortopedska i druga pomagala koje nije utvrđeno kao standard prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja

 

Članak 9.

Hrvatski branitelj ostvaruje pravo na ortopedska i druga pomagala koje nije utvrđeno kao standard prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja, po odredbama Odluke potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Uz zahtjev za ostvarivanje prava na ortopedska i druga pomagala po odredbama Odluke iz stavka 1. ovog članka, hrvatski branitelj dostavlja i presliku konačnog rješenja iz članka 5. ili 7. ovog Pravilnika.

Hrvatski branitelj, u slučaju nabavke ortopedskih i drugih pomagala po propisima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a za koje je platio obveznu participaciju, ostvaruje pravo na nadoknadu plaćene participacije na način i po postupku određenim člankom 10. ovog Pravilnika.

2.4. Pravo na lijekove i liječenje bez participacije koje nije utvrđeno kao standard prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja

 

Članak 10.

Hrvatski branitelj ostvaruje pravo na lijekove i liječenje bez participacije na način da iznos koji je hrvatski branitelj platio na ime participacije u cijelosti nadoknađuje Ministarstvo, ako se lijekovi izdaju, odnosno liječenje poduzima za rane, ozljede, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu, za koje je posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu utvrđena rješenjem iz članka 5. ili 7. ovog Pravilnika.

Hrvatski branitelj pravo na nadoknadu plaćane participacije ostvaruje podnošenjem zahtjeva i potrebitih dokaza Ministarstvu.

Hrvatski branitelj uz zahtjev za nadoknadu troškova plaćene participacije na lijekove i liječenje podnosi potvrdu izdanu od nadležne zdravstvene ustanove, odnosno ljekarne, iz koje je vidljivo koliki je plaćeni iznos na ime participacije, dijagnoza i temelj po kojem je ostvarena zdravstvena zaštita, a podnosi i presliku konačnog rješenja iz članka 5. ili 7. ovog Pravilnika.

Zahtjev iz stavka 2. ovog članka sadrži adresu i mjesto prebivališta, te presliku važeće iskaznice zdravstvenog osiguranja, presliku osobne iskaznice, preslike medicinskih nalaza, povijesti bolesti, otpusnih pisama, uputnica i slično ovjerenih od izabranog liječnika podnositelja zahtjeva koji se odnose na ranu, ozljedu, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojavu bolesti kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu, kao i broj tekućeg računa ili štedne knjižice podnositelja zahtjeva.

Ministarstvo nadoknađuje iznos ispravno plaćene participacije podnositelju zahtjeva u roku 45 dana od prijma zahtjeva, po prethodnom odobrenju koje daje Povjerenstvo za nadoknadu participacije, a kojeg će posebnom odlukom imenovati ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

2.5. Pravo prvenstva na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu s pratnjom druge osobe koje nije utvrđeno kao standard prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja

 

Članak 11.

Hrvatski branitelj kojemu je nadležno tijelo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrilo korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu ima pravo prvenstva u korištenju zdravstvene zaštite u inozemstvu.

Hrvatski branitelj kojemu je nadležno tijelo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrilo korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu ima pravo na pratnju druge osobe koja hrvatskog branitelja prati na putovanju radi korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu (u daljem tekstu pratitelj), pod uvjetima određenima ovim Pravilnikom, u slučaju kada nadležno tijelo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nije odobrilo pratnju druge osobe za liječenje u inozemstvu za hrvatskog branitelja.

Ministarstvo u slučaju iz stavka 2. ovog članka nadoknađuje troškove putovanja za pratitelja do iznosa kojeg bi na ime istih troškova odobrio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za hrvatskog branitelja.

Osim troškova iz stavka 3. ovog članka, pravna osoba, odnosno poslodavac kod kojega je zaposlen pratitelj ima pravo na namirenje naknade plaće isplaćene pratitelju u slučaju da pratitelj koristi plaćeni dopust za vremensko razdoblje za koje je hrvatskom branitelju odobreno od nadležnog tijela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, računajući i vrijeme provedeno na putovanju.

Za ostvarenje prava iz ovog članka Pravilnika, uz prijedlog za naknadu troškova za pratitelja, hrvatski branitelj Ministarstvu dostavlja:

– presliku pravomoćnog rješenja o odobrenju liječenja u inozemstvu izdanog od nadležnog tijela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kao i presliku konačnog rješenja iz članka 5. ili 7. ovog Pravilnika, s tim da hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata dostavlja presliku konačnog rješenja o priznavanju statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i presliku zadnjeg nalaza nadležnoga Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva.

Za ostvarenje prava iz stavka 3. ovog članka, uz zahtjev za nak¬nadu troškova putovanja, pratitelj Ministarstvu dostavlja:

– originalnu kartu za prijevoz izdanu za pratitelja koja glasi na isto prijevozno sredstvo koje je koristio hrvatski branitelj, a po odobrenju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,

– presliku osobne iskaznice.

Za ostvarenje prava iz stavka 4. ovog članka, uz zahtjev za nadoknadu isplaćenog iznosa na ime plaćenog dopusta pratitelja, pravna osoba, odnosno poslodavac kod kojeg je zaposlen pratitelj, Ministarstvu dostavlja:

– potvrdu o plaćenom dopustu za pratitelja iz koje vidljivo trajanje plaćenog dopusta,

– potvrdu o iznosu isplaćene naknade za plaćeni dopust za pratitelja po osnovi pratnje hrvatskog branitelja poradi korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu.

Ministarstvo će ispravni iznos nadoknade troškova prijevoza za pratitelja i ispravni iznos nadoknade za plaćeni dopust isplatiti pratitelju, odnosno poslodavcu pratitelja, u roku 45 dana od prijma zahtjeva, na štednu knjižicu ili račun za koje broj i ostale podatke dostave u zahtjevu.

Iznos troškova prijevoza za pratitelja i iznos nadoknade za plaćeni dopust za pratitelja može se isplatiti po prethodnom odobrenju koje daje Povjerenstvo za nadoknadu troškova pratitelja za liječenje u inozemstvu, a kojeg će posebnom odlukom imenovati ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

3. ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 12.

Obrazac broj 1 – Nalaz i mišljenje Prvostupanjskog liječničkog povjerenstva za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Obrazac broj 2 – Nalaz i mišljenje Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji tiskani su u prilogu ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 011-02/05-0001/8

Urbroj: 519-04/3-07-1

Zagreb, 5. veljače 2007.

Potpredsjednica Vlade

Republike Hrvatske

ministrica obitelji, branitelja

i međugeneracijske solidarnosti

Jadranka Kosor, dipl. iur., v. r.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 1

PRVOSTUPANJSKO LIJEČNIČKO

POVJERENSTVO ZA PREGLED

OSOBA OBUHVAĆENIH ZAKONOM

O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA

IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA

NJIHOVIH OBITELJI

BROJ: Klasa:

Urbroj:

 

DATUM:

 

U ___________________

 

Prvostupanjsko liječničko povjerenstvo za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, na temelju članka 5. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koja nisu utvrđena kao standard u osnovnome zdravstvenom osiguranju, po osnovi zahtjeva za utvrđivanje je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, kojeg je podnio

_______________________ iz__________, rođen_________,

(ime, ime jednog roditelja, prezime)

daje sljedeći:

 

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

 

MIŠLJENJE:

Liječničko povjerenstvo je utvrdilo da rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti, Dg:_____________________

(na latinskom i hrvatskom jeziku)

 

JE – NIJE neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

 

OBRAZLOŽENJE

 

ČLANOVI POVJERENSTVA: PREDSJEDNIK

POVJERENSTVA

1._____________________ 3. _________________

2._____________________

 

 

Potpis pregledane osobe:

________________________________

 

Obrazac broj 2

DRUGOSTUPANJSKO LIJEČNIČKO

POVJERENSTVO ZA PREGLED

OSOBA OBUHVAĆENIH ZAKONOM

O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA

IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA

NJIHOVIH OBITELJI

BROJ: Klasa:

Urbroj:

 

DATUM:

 

U ZAGREBU_________________

Drugostupanjsko liječničko povjerenstvo za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, na temelju članka 5. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard u osnovnome zdravstvenom osiguranju, po osnovi žalbe podnesene u postupku za utvrđivanje je li rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, koju je podnio

_______________________ iz__________, rođen_________,

(ime, ime jednog roditelja, prezime)

daje sljedeći:

 

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Liječničko povjerenstvo je utvrdilo da rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti, Dg:_____________________

(na latinskom i hrvatskom jeziku)

 

JE – NIJE neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

 

OBRAZLOŽENJE

 

 

ČLANOVI POVJERENSTVA: PREDSJEDNIK

POVJERENSTVA

1._____________________ 5. _________________

2._____________________

3._____________________

4._____________________

 

Potpis pregledane osobe:

________________________________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nikša je napisao:

...mam nečeš ništa platiti, samo moraš podnjet zahtjev na hzzo i podnjed dokaz na temelju kojeg si oslobođen i dođe ti iskaznica na kučnu adresu...

... možeš zahtjev skinut sa stranice hzzo-a i poslat je poštom da ne umaraš već umorne noge...

Ne moram podnijeti nikakav zahtijev. Evo ti pa čitaj :kavica:

 

 

Narodne novine broj: 150/2008

 

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju

 

Sredstva za premiju dopunskoga zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike:

 

1. osigurane osobe iz članka 6. točke 12. – 20., točke 25., 26., članka 9. stavka 3., članka 13. i 59. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te za osigurane osobe kojima je priznat status hrvatskoga ratnoga vojnog invalida prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i za osigurane osobe kojima je priznato svojstvo ratnoga vojnog invalida, mirnodopskoga vojnog invalida i civilnog invalida rata prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata osigurava Republika Hrvatska,

 

2. osigurane osobe s invaliditetom i druge osobe kojima se priznaje pravo na pomoć i njegu u obavljanju većine ili svih životnih funkcija prema posebnim propisima, kojima je priznato pravo na osobnu invalidninu prema posebnim propisima, koje imaju najmanje 80% tjelesnog oštećenja prema propisima o mirovinskom osiguranju ili prema drugim posebnim propisima, te ostale osobe s invaliditetom s tjelesnim ili intelektualnim oštećenjem,

 

3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),

 

4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godine,

 

5. osigurane osobe – hrvatske branitelje iz Domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30%,

 

6. osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi iznos utvrđen člankom 14.b ovoga Zakona.

 

Ovaj Zakon objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 1. siječnja 2009., osim dodanog članka 14.a iz članka 4. ovoga Zakona, koji stupa na snagu 1. travnja 2009.

 

do tada vrijede potvrde o oslobađanju koje imate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ili ćeš dobit obrazac koji moraš popunit i sa dokazom oslobađanja od participacije poslat na HZZO ili će to netko odraditi umjesto tebe, u svakom slučaju MORA SE PODNJETI NOVI ZAHTJEV, je dopunskog više nismo oslobođeni već ga nam plača Drževni proračun...

... a uostalom, ti radi kako te volja, samo ne dovodi druge u zabludu... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da krenem ukratko redom, jel' neznam tko je tu lud, tko je pametan, ali ja sam zbunjen totalno.

Milinović izjavljuje u večernjaku da branitelji imaju i dalje tzv. povlastice (dabogda ih i on imaoo takve) Izvor iz Večernjeg lista

Nadalje postoji i zakon o hrvatskim braniteljima, dio izvoda i koji je još uvijek navodno na snazi, ali samo na papiru:

GLAVA II.

 

1. PRAVO NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

 

Članak 11.

 

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata pravo na zdravstvenu zaštitu i druga prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja ostvaruje na način i prema uvjetima utvrđenim Zakonom o zdravstvenom osiguranju i propisima donijetim na temelju toga Zakona.

 

(2) Od sudjelovanja u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite (participacija) oslobađaju se članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30%.

 

Članak 12.

 

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojemu je rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu ima pravo na potpunu medicinsku rehabilitaciju, pravo na sva potrebna ortoped­ska i druga pomagala, lijekove i liječenje bez naknade (participacije), te pravo prvenstva na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu s pratnjom druge osobe, ako mu je potrebno takvo liječenje koje se ne može obaviti u Republici Hrvatskoj.

 

Dakle, ovdje je vidljivo da RVI nebi trebali plaćati ništa.

E, sad tu dolazi do totalne diskriminacije.

Javno Milinović izjavljuje da umirovljenici s primanjima do 5100 kuna plaćaju jednu svotu (nižu), a oni preko 5.100 kuna onu višu koja je daleko manja od onih koji su zaposleni.

Ali vidi vraga. Danas dobijem izlist iz banke i piše da mi je skinuto 3% s mirovine, a to iznosi godišnje 2305,44 kune i to nije ono što je ovaj mandrkao po raznimm medijima, nego je to živa prevara.

Po tome iako sam 80% RVI (trajno rješenje i friška revizija po 13-ti put)prisiljen sam plaćati nešto što nema ,po meni zakonsku osnovu i zašto bih plaćao to dodatno, ako recimo opet plaćam participaciju, a imam iskaznicu za trajno oslobađanje od participacije.

Ovo me dovodi u nedoumicu, jer je recimo moja žena dobila doma da ispuni obrazac i ako hoće plati dodatno osiguranje i ne plaća participaciju, a ako neće, onda mora platiti 15 kuna recepte i sudjelovanje u pokriću lijekova, ako ih nedao bog treba.

A meni prisilno maznuli lovu s računa i nitko me ne pita, da li hoću dodatno ili neću dodatno, ali love nema. Ma ovo je neviđena pljačka stoljeća i u ponedjeljak idem kod kosorice, u HZZO i u Tvrtkovu da nekome nabijem sva ova rješenja na nos (preneseno značenje) i da mi too netko pametam objasni, ako ga ima u ovoj državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da dopunim sam sebe, pretražio sam skoro sve po internetu i po zakonima gdje bi ovi imali uporište da mi ukradu s mirovine bez da me pitaju išta 2305,44 kune i nalazim na ovaj također zanimljivi dio Dopunsko od siječnja 2009.

Ovdje je također vidljivo da ako sam obični umirovljenik (što i jesam nažalost) plaćam po onoj višpj tarifi maksimalno 960 kuna godišnje ( 60 kuna mjesećno) i onda otkuda im je svota da mi ukradu 2305,44 kune , ako je najviša svota 130 kuna mjesećno i iznosi 1.560,00 kuna godišnje, a ne spadam niti u jednu kategoriju, jer to svugdje lijepo piše, i tko će sada platiti troškove što ja moram ići dokazivati svoje pravo, a svi to imaju zavedeno, jer kad imaju broj mog računa, poreznu prijavu, broj djece i kad su mi zbog 3 lipe veće mirovine skinuli dječji dodatak i moja djeca su manje vrijedna od onih koji su neradnici i imaju 10-12 i 15 djece, pa to je opća sramota.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro je napisao:

bare je napisao:

kratko.rvi sam dali mi je supruga oslobodjena od participacije

Ne,bez obzira što su novine pisale ili ministar lupetao!

Ovo ne znači u HZZO Vukovar (ili nekom drugom koji ima istu praksu ...)i sukladno trenutno važećim zakonskim i podzakonskim odrednicama.

 

 

Da,ukoliko je nezaposlena i primanja vam ne nadmašuju cenzus 1.500,00 i kusur kuna po članu obitelji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plemeniti je napisao:

 

Da,ukoliko je nezaposlena i primanja vam ne nadmašuju cenzus 1.516,32 kn po članu obitelji...

 

Točno, ali ja shvatih upit kao : je li supruga oslobođena participacije jer sam ja (njen muž) HRVI ? Jedno vrijeme se pisalo i da je to osnov za oslobađanje od participacije a tete u HZZO se žalile da se nisu mogle obraniti od upita i neugodnih reakcija na njihov odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evio da vam kažem frišku stvar.

Danas sam bio u HZZO u Klovićevoj i donio sam svu potrebnu i nepotrebnu dokumantaciju da bih razjasnio tko koga hebe ovim zakonima.

Prvo sam naišao na red do ulice i samo jedna ženska radi na šalteru, a u sobi za produživanje isteklih iskaznica jedna i pol, jer druga se šetkara po kafice.

Priložio sam svoje trajno oslobađanje od participacije i objavu milinovića kako obitelji branitelja ne plaćaju participaciju (supruga) i tko mi je i po kojem zakonu ukrao lovu s računa, jer nisam po nijednom navedenom zakonu u mirovini, nego je jedino važeći zakon o hrvatskim braniteljima iz 2005 godine.

Dobio sam oslobođenje participacije i to bez pogovora odmmah, a kada sam došao (na drugi šalter) za ženu kažu da nema pravo na oslobođenje i sad pitam da mi objasne po kojem to zakonu i da mi daju bar članak i po kojoj točci, ali kažu da su tako dobili naputak iz ministarstva.

Odgovorim da sam ja dobio naputak da ih sve treba strpati na goli otok zbog kriminala, ali to još nisam napravio (premali je) i da mi ipak pokaže po kojoj točci ili zakonu se moja supruga ne oslobađa, a do sada je bila oslobođena i to mi nitko nije znao odgovoriti, a umješao se portir kojem smrdi iz usta i napenalio se na mene onako arogantno, da sam ga na kraju sterao u materinu i odgurnuo, te mu napomenuo ako me ikad više vidi i približi mi se da ću ga napucati i da će mu biti to zadnje koga je tako provocirao.

Rekao je da će pozvati policiju, a ja sam mu rekao neka zove svog franju tuđmana i da ga hebo on koji ih je sve dovukao ovdje.

Čekao sam da dođe ta policija, ali su ljudi (skoro svi, valjda je i njima prekipjelo) rekli da pusti čovjeka na miru (valjda su mislili na mene, jer ovo više liči na medvjeda neotesanog, nego na čovjeka)

Završetak svega je da sam obavio sve i to bez kune i dobio iskaznice za oslobađanje, ali samo još nisam vratio lovu koju su mi maznuli za obavezno osiguranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovak dečki da odgovorim obadvojici, a i ostalima.

Pun kufer mi je raznih inih koji se furaju na neke povlastice.

Mi koji imamo to pravo, ne ovisimo o nikakvom zakonu iz HZZO, tako da Vam bude jasno kad idete gubiti živce ili se prepucavati s nekim (nažalost nam je jedino to preostalo)

 

Prvo me na šalteru kulturno odhebala, kao i sve nas vadeći se na neki cenzus. Kako je mene teško nadmudriti bez ijednog arguments koji stoji na papiru, tražio sam je da mi točno navede po kojem članku zakona moja supruga više nema šravo na oslobođenje od participacije, a do sada je imala.

Nitko mi nije mogao objasniti i nazadnje su pozvali onog portira kojeg sam sterao u materinu ii poslao u kućicu da se javlja na telefon ili ću ga izbaciti van (uhvatili me živci, a vjerujem i sve vas bi da ste bili na mom mjestu), a radi jedan šalter i ljudi stoje na ulici dok se oni zahebavaju s narodom i starima i nemoćnima.

Odem na prvi kat da vidim tog njihovog pravnika, a ono red pun hodnik, čak i na stepenicama, a na skoro svakim vratima neki papirići koji su meni nerazumljivi i hoću vidjeti neko ime i prezime, kao i njegovu funkciju, te bez pardona zakucam na druga vrata lijevo u hodniku (jedino je tamo pisalo ime i prezime) i uđem unutra ,te frajera počnem rešetati pitanjima i osnovama po kojem moja supruga više nema pravo na besplatno liječenje, te mi on odgovara da su dobili naputak iz ministarstva. Onda sam počeo biti bezobrazan, te sam rekao da hebem njega i naputak, te da hoću na pismeno po kojem članku, a on meni da imam to na internetu i u narodnim novinama.

Ne zanima me internet, želim vidjeti slovo zakona i dolje potpis upravitelja i žig ministarstva s brojem rješenja, zakona ili bilo čega, te mu udoslovce nabijem na nos zakon o hrvatskim braniteljima i onu izjavu iz večernjaka što je milinović trubio o nama, da nam se neće ukinuti prava, a da mi imamo prava preko ministarstva branitelja, a tako i mirovine, te da me boli ona stvar što svatko kome se digne ona stvar pogrešno čita zakone i tumači ih na svoje načine i da uvijek treba pročitati i veznik između rečenica ili riječi, a i baciti pogled gdje je stavljen zarez, ali to tako i ne vrijedi za vas koji ste zaposleni ovdje, jer ste ionako polupismeni i došli ste preko veze do tih radnih mjesta.

Da skratim, živce morate imati i na kraju dobijete iskaznicu kao i prije (onu crvenu za oslobađanje) za suprugu, a na kućnu adresu treba stići ona neka nova (ne znam kako ta izgleda) i meni i njoj.

Nama je šifra 04 na iskaznicama, a za suprugu je šifra 05 , djeca nam ne plaćaju ništa za sada dok ne pofali nekome novaca i ne drpi nm još 9 miliona kuna (mjesečno) za dopunsko zdravstveno osiguranje, jer su pogrešno pročitali članak 3.

Mi nemamo nikakve veze sa zakonom o mirovinskom osiguranju, niti sa HZZO, tako da nam svima bude jasno. Za nas jedinoo vrijedi zakon o hrvatskim braniteljima i koji od nas ne uspije biti dovoljno tvrdoglav kao ja, pravac Park Stara Trešnjevka kod jace i na pas mater.

Još jedna stvar za sve koji idu kod jace na Trešnjevku, a 80%-100%-tni su i imaju oznake na autu za parkiranje, a normalno da nemamo gdje parkirati auto, jer je zauzeto ad svih, samo ne od nas. Parkirajte ravno na ulaz, u sredinu na cvjetnjak, ili bilo gdje da možete bez nekog velikog naprezanja kako to i zakon propisuje doći do te ustanove koja je samo pokriće za pranje love i manipulaciju s nama.

Ne brinite se za dečke iz Nehajske 5 (pandure) oni nas podržavaju, ali moraju šutjeti o tome, jer će dobiti nogu.

Ne mogu nam ništa, ali samo ako smo složni i tražimo samo ono što je na papiru.

Ja čak nisam tražio nitii kredit, a niti bilo koju drugu povlasticu, ali zbog zdravlja, jednostavno sam prisiljen tražiti oslobađanje dodatnog nameta, a platio bih i to, ali bi mi djeca ostala uskraćena za dio školovanja, a na svoju ili bilo čiju djecu nedam i tu je kraj mog strpljenja.

Možete otići i kod Samošćanca u Fapkovićevu (udruga veterana) ili Galovićevu 10 ( udruga invalida ) i dignuti paniku. Oni ionako rade u talu s političarima, a to odgovorno tvrdim, jer inaće ako odbiju bilo što , onda za tu godinu ne dobijaju sredstva iz proračuna koja idu preko Miodraga Deme, a njega isto tako ucjenjuju.

Imate izbora i da odete kod Deme u poglavarstvo, da Miru Lacu lijepoo pošaljete u onu stvar (on sve koristi, a nije invalid, i čak parkira svoj auto na mjestima za invalide, bez oznaka).

Dakle ova imena i adrese koje sam naveo nije mišljenje (jer to može napisati tko hoće, ovo je tvrdnja i iza toga stojim i imam sve dokumentirano, a meni ne mogu ništa po tom pitanju, kao niti administratoru ovog foruma, jer sam tu logiran sa svojom pravom e-mail adresom (na koju odgovaram uvijek) i preko svog servera.

Glavu gore i nedajte se. Bilo je puno gorih trenutaka. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mihac je napisao:

...

Prvo me na šalteru kulturno odhebala, kao i sve nas vadeći se na neki cenzus. Kako je mene teško nadmudriti bez ijednog arguments koji stoji na papiru, tražio sam je da mi točno navede po kojem članku zakona moja supruga više nema šravo na oslobođenje od participacije, a do sada je imala...

Čuj, Mihac sve to štima; ali, ako sam ja pravo razumio Sova1 (a i mene interesira...) je zanimalo za slučaj kada dosad nije žena bila oslobođena participacije a sada bi (barem po priči političara koji su u međuvremenu okrenuli ploču...) mogla biti oslobođena iz razloga što je supruga HRVI-a (bez obzira na cenzus, ...). Kako to ostvariti u HZZO-u tipa Vukovar gdje je pravnik nepostojeća osoba - misaona imenica, voditelj ureda je viša ekonomska škola i počeo raditi pre neki dan ( usput:kojeg nikad nema na radnom mjestu ili bolje rečeno ured mu je zaključan i u 8 ujutro i u 11 h i poslije 13) i teta na šalteru je bog i batina, a bez tuče i slomljenih vrata :-D )?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takva osnova niti je postojala, niti sada postoji. Zapravo, jednom je bilo tako nešto uređeno, do 2001. godine, kasnije ne.

 

Ono što nesumnjivo unosi zabunu jest naziv Zakona prema kojem su HRVI osobođeni od plaćanja sudjelovanja, no ne i članovi njihovih obitelji.......prema "Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je meni jasno, ali na forumu se često pojave tvrdnje kako je nešto ostvareno kod HZZO-a ( bez obzira na zakonitost...) i što barem ja primam s velikom dozom vjerojatnosti iz razloga prakse HZZO kada dva ureda imaju tri mišljenja i praksu kod istog predmeta po istoj zakonskoj osnovi (neki uredi priznaju neki ne, a ti /mislim na sebe/ magare čekaj travu...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar u Vukovaru ne znam i to je žalosno što je tako.

Ovdje je isto različito od ureda do ureda. Jedan ured te traži hrpu papira za prilog, a kad to prikupiš na jedvite jade i dođeš predati, onda ti ženska na šalteru kaže da više od pola ne trebaš , ali ti kaže da treba još nešto.

Odeš doma, smiriš se i pošalješ ženu da pribavi još i dođeš nakon par dana, ali sad na drugi šalter i tamo ti ne treba ništa samo zdravstvena iskaznica i stara iskaznica od oslobođenja,ali niti ona nije važna, ali je važna tvoja iskaznica da se vidi tko je nosioc osiguranja.

Svakako sam protiv igre pokvarenog telefona i da nas se radi mulcima neinformiranima i istina je da u djelu kosoričinog zakona fali onaj dio o ženama, jer smo još živi, ali i čudan je dio da smo trebali umrijeti do 1997-me godine, a još smo živi na njihovu žalost.

Kod mene je situacija da je žena i prije bila oslobođena, pa je i sada na jedvite jade i uz svađu (jer trajno pravo je teško ukinuti bez pravnog lijeka), ali za slučaj koji milinović navodi sada da su proširena i na one s PTSP-om i one s najmanjimm invaliditetom 30% je i meni čudan.

Uporišta za neoslobađanje nema, ali niti za oslobađanje , jer je sve nedorečeno i puno rupa. Na sreću sam uspio to riješiti jer bi mi inaće otišlo za ženino dopunsko još novaca, a povišicu invalidnine nismo nikada dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mihac je napisao:

ali za slučaj koji milinović navodi sada da su proširena i na one s PTSP-om i one s najmanjimm invaliditetom 30% je i meni čudan.

Uporišta za neoslobađanje nema, ali niti za oslobađanje , jer je sve nedorečeno i puno rupa. Na sreću sam uspio to riješiti jer bi mi inaće otišlo za ženino dopunsko još novaca, a povišicu invalidnine nismo nikada dobili.

 

Ovo što navodi ovaj kojeg spominješ ti se odnosi na direktnu primjenu čl. 16. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ne dopunskog), gdje veli da

 

Osiguranim osobama Zavoda u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja iz članka 15. ovoga Zakona Zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za: 6. bolničku zdravstvenu zaštitu za kronične psihijatrijske bolesnike,

 

no obzirom da ga nitko nije razumio što je on to rekao (pa ni on sam sebe) sad ispada da bi takvi bolesnici bili oslobođeni od sudjelovanja počevši od primarne do bolničke, ukoliko koriste zdravstvenu zaštitu pa toj dijagnozi PTSP (što btw u zakonu ne piše).

 

Ovo s 30 % invaliditeta ide, no samo ukoliko imaš rješenje HRVI, ..........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad ovo kad čitam što si ti napisao, što su drugi napisali, pto je milinović napisao ispada da smo svi ludi i da je to totalni nesklad i nepodudaranje zakona.

U međuvremenu sam nazvao direktno kabinet milinovića (01/4677005) nitko te ne hebe, zatim tajnika koji dobro sve taji (01/4677 093) stavili me na čekanje i nazadnje dobijem broj od ženske koja ima prezime "Lažete" (znam da me svi lažu) na broj 4607-505 koja je krajnje bezobrazna i ne predstavlja se, nego samo kaže:"molim" kao da je na svom telefonu doma, te me upućuje na bjeli telefon 0800 200063 , gdje se također nitko ne želi predstaviti imenom i prezimenom (ja sam se predstavio imenom, prezimenom i s činom) , te sam rekao da zbog različitih i kontradiktornih izjava pojedinih službenika, institucija, kao i svakakvog tumačenja zakona želim snimiti razgovor ako se ista slaže.

Progutala je knedlu, kratki muk ii rekla da se slaže.

Postavio sam joj sva pitanja koja mi ovdje obrađujemo i nisam dobio niti jedan odgovor, ali me ona stalno pita da postavim konkretno pitanje.

Rekoh joj, draga gospođo ili gospodična, pa konkretno pitanje je po kojem ste nam zakonu uzeli lovu za dodatno osiguranje, ako mi nismo po tom zakonu otišli u mirovinu.

Ona odgovara da moraju uzeti nekome, jer ja neznam koliko stanovnika ima u Hrvatskoj i da to mora netko platiti.

Mojj odgovor je neka si plate sami, jer kad je trebalo braniti našu državu i ginuti nije ih bilo nigdje.

Ona meni kaže da što hoću, jer imam veliku mirovinu i to za mene nije puno.

Odgovaram joj da je itekako puno, jer ovi ne rade ništa i ne plaćaju u naš proračun ništa, a imaju čopore djece i oslobođeni su svega, a to je meni kruh za mjesec dana za cijelu obitelj.

Ona zašuti, pa joj postavim drugo pitanje o participaciji.

Tu kaže da je donesen zakon, jest mlo iza leđa i da je potpisao bebić, ali ona tu ništa ne može.

#####################################, a da on tamo ne mora ostati i da slobodno može odšetati s njega, te da ću snimku upotrijebiti za ostvarivanje svojih ili bilo čijih prava.

Poklopila mi slušalicu.

Dečki, ja sam ostvario bar participaciju (za sada), ali nisam ono što se tiće love koja mi je maznuta s računa, ali svakako ću zabiberiti svakome da mu prisjedne svaka kuna koju je uzeo mojoj djeci (i našoj) od usta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Editirao Mrljavac. :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

Mihac

 

puno toga napisano a sovi i presvetlom (a i drugima)nisi objasnio kako je tvoja supruga dobila oslobođenje da ne plaća participaciju.da li samo po tome što si ti rvi ili ste ispod cenzusa 1561 kn po članu obitelji?

Napisao sam ,kako nisam.

Prvo sam 80% RVI o nemam ništa s mirovinskim kako to ovi tumače, drugo žena mi je i prije bila oslobođena kao žena branitelja (piše ti šifra 05, a meni i ostalima 04, a da je cenzus u pitanju, onda je 06), puno živaca, svađe i nazadnje na šalteru mi izdala novu karticu (kakva je i prije bila, samo s datumom od 2009-te), a rekla je da će doma poslati onu nekakvu policu (to nemam pojma što je. i nisam nikada vidio)

 

Usput sam pronašao i jedan članak u večernjaku, a i iz ministarstva javljaju da je ministarstvo platilo nekima, a nekima nije, a sva davanja nama je dužno osigurati ministarstvo branitelja. Kosorica se zabila u rupu i ne javlja se.

Tu je jedan članak gdje javno priznaju da su zahebali stvar, ,jedva sam pronašao u temp fajlu :-?

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3233605/index.do . Normalno tamo je prepuno provokatora, pa je diskusija u biti provokacije s jedne i druge strane.

Kad mi dođe doma poštom ta iskaznica za ženu, skenirati ću je i postaviti ovdje. Nemam se čega sramiti svog imena i prezimena i sudjelovanja u ratu. Sada vodim svoj osobni rat sa skoro svima i zato sam otvorio svoju domenu gdje jedan drugome uskaćemo u pomoć u želji i s ciljem da zagorčamo svima ovima (bez obzira na stranku) koji nam otežavaju ionako težak život. Ima puno rješenja kod mene gdje sam dobio razne sporove i presedana na naizgled neizlaznim situacijama.

Koliko god mogu, pomoći ću svakome s onim što ne odudara od zakona. Neke podatke i osobna imena i prezimena smijem objaviti, a neka ne iako ih imam, da ne bih doveo ovo gnijezdo utjehe u nezgodnu situaciju.

Da nadopunim za cenzus. Kad podjelim primanja na ženu i mene i troje djece ispada da po članu imamo 1820 kuna i par lipa, a s tim živimo uz pažnju nekako, a ako mi uzmu samo 200 ili 300 kuna mjesećno, to je za godinu puno i dovesti će me u nezgodnu situaciju da neke stvari neću moći plaćati bez debelog odricanja od ustiju. Ja ionako jedem jednom dnevno, a djeci nesmijem oduzeti obrok, pa je jedino ostalo da se ne liječim, jer neću imati ili za registraciju auta ili za gorivo do bolnice i da na kraju krepam kao pseto. To neću priuštiti svojoj obitelji sigurno i hoću da djeca budu ponosna na svog oca, isto kao što sami ja na svog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bio sam danas u osijeku u pu hzzo i raspitao sam se u vezi oslobađanja od participacije za suprugu.gospođa kod koje sam bio kaže da mi supruga ne može biti oslobođena kao supruga branitelja ili rvi ,po čl o5 kako tvrdi mihac.početkom lipnja če se znati da li će usvojiti takav zakon (oslobađanje supruga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ako nekome može pomoći popis šifri za oslobađanje od participacije

 

01 Osobe s invaliditetom i druge os. kojim se priznaje pravo na pomoæ druge osobe 18 st.4.2

02 Osobe koje imaju najmanje 80% tjelesnog ošteæenja 18 st.4.2

03 Tjelesno hendikepirane osobe 18 st.4.2

04 HRVI Domovinskog rata èije je ošteæenje organizma posljedica ranjavanja u Dom. ratu 18 st.4.3

05 Prihodovni cenzus - Osigurane osobe Zvoda 18 st 4.5

06 Prihodovni cenzus - Osiguranik umirovljenik - samac 18 st 4.5

07 Osigurane osobe iz èlanka 5. toèke 13.-22. Zakona o zdravstvenom osiguranju 68 st.2

08 Osigurane osobe iz èlanka 10. Zakona o zdravstvenom osiguranju 68 st.2

09 Osigurane osobe iz èlanka 12. Zakona o zdravstvenom osiguranju 68 st.2

10 Osigurane osobe iz èlanka 58. Zakona o zdravstvenom osiguranju 68 st.2

11 Uèenici iznad 18 godina i redovni studenti 17 st.2.1.2

12 Dobrovoljni davatelji krvi s preko 35 davanja (muškarci), odnosno s preko 25 davanja (žene) 18 st.4.4

13 Ratni vojni invalidi prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata 18.st.2

14 Mirnodopski vojni invalidi prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata 18.st.2

15 Civilni vojni invalidi prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata 18.st.2

16 Èlanovi obitelji obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata 11.st.2

17 Èlanovi obitelji zatoèenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata 11.st.2

18 Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata s utvrðenim ošteæenjem organizma od najmanje 30% 11.st.2

76 Preventivna i kurativna ZZ odraslih osiguranih osoba na razini PZZ 17 st.2.4

75 Osig.osoba-jedan od roditelja djeteta do navršenih 5 godina života i koje se nalazi na bolnièkom lijeèenju u zdrav. ustanovi (od 26.05.2005) 46 st.4

76 Preventivna i kurativna ZZ odraslih osiguranih osoba na razini PZZ 17 st.2.4

77 Zdravstvena njega bolesnika u kuæi 17 st.2.23

78 Sanitetski prijevoz 17 st.2.20

79 Patronažna zdravstvena skrb 17 st.2.19

80 Kuæno lijeèenje 17 st.2.18

81 Kuæne posjete za akutna stanja 17 st.2.17

82 Odobrenje rabljenog ortopedskog pomagala 12

84 Popravak pomagala nakon isteka propisanog roka uporabe 23.5.

85 Prognanici imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu 18.

86 Preventivna zdr. zaštita u svezi s HIV infekcijama i ostalim zaraznim bolestima za koje je zakonom odreðeno provoðenje mjera 17 st.2.1.7

87 Kurativna zdr. zaštita u svezi s HIV infekcijama i ostalim zaraznim bolestima za koje je zakonom odreðeno provoðenje mjera 17 st.2.1.7

88 Donatori organa u korist osigurane osobe Zavoda - Zavod osigurava plaæanje zdr. usluga u iznosu 5% veæem od predviðenih 17 st.3

89 Dobrovoljni davatelji krvi s preko 25 davanja(muškarci), odnosno 15 davanja (žene) - 5% više od predviðenog 17 st.3

90 Djeca do 18 godine života 18 st.4.1

91 Zdr.zaštita i medicinska rehabilitacija za sluèaj ozljede na radu i prof. bolesti, ukljuèujuæi ortopedska i druga pomagala 17 st.2.1.22

92 Hitna med. pomoæ ukljuèujuæi troškove smješ. i preh u bol. ZZ tijekom intenz. skrbi ,hitna stom. pomoæ, hitni med. prijevoz 17 st.2.1

93 Zdravstvena zaštita u svezi s transplantacijom organa ukljuèujuæi troškove smještaja i prehrane u bolnièkoj ZZ 17 st.2.1.13

94 Kemo i radioterapija ukljuèujuæi troškove smještaja i prehrane u bolnièkoj ZZ 17 st.2.1.12

95 Troškovi smještaja i prehrane u bolnièkoj zdr. zaštiti za lijeèenje kroniènih psihijatrijskih bolesnika 17 st.2.1.11

96 Imunoprofilaksa i kemoprofilaksa 17 st.2.1.8

97 Preventivna zdr.zaštita žena u svezi s planiranjem obitelji, praæenjem trudnoæe i poroda te drugim zdravstvenim potrebama žena i ranim otkrivanjem raka 17 st.2.1.5

98 Kurativna zdr.zaštita žena u svezi s planiranjem obitelji, praæenjem trudnoæe i poroda te kurativna stomatološka zdravstvena zaštita trudnica 17 st.2.1.5

 

NAPOMENA: šifarnik nije u potpunosti usklađen sa novim zakonom pa su moguće neke izmjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Bok svima , pošto je još uvijek aktualna tema oslobođenje od participacije htijeli bi pomoč onima koji se baš ne snalaze u ovim našim zakonima , a i naši administratori po kancelarijama nisu baš previše orni za pomoč. Suprug ima status HRVI 20% i u prvom mjesecu mu je isteklo pravo na oslobođenje, u međuvremenu je bio ponovno na prvostupanjskoj komisiji i stim riješenjem je tražio produženje kartice, ali su nam rekli da nema pravo kao i mnogima. Nije nam bilo jasno kad zakon kaže drugačije , ali svako tumači zakon na svoj način. Okrenuli smo barem dvadesetak telefonskih brojeva i svagdje dobili drugačiji odgovor. Nije nam bilo jasno kako mogu tražit rješenje drugostupanjske komisije kad se zna da se na to riješenje čeka mjesecima, a policu ugovaraju na godinu dana. Na kraju smo tražili odgovor pismenim putem u HZZO u Zg i dobili konačni odgovor od gospodina koji jedini valjda razumije zakon o Hrvatskim Braniteljima pa mu se ovom prilikom i zahvaljujemo i koji jasno kaže "Odredba članka 6. stavak 1. točka 2. a u svezi sa primjenom stavka 2. "Pravilnika o postupku, uvijetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna " ("NN" 156/o8.) koje propisuje da se predmetno pravo ostvaruje samo do roka do kojeg je osiguranoj osobi priznat status HRVI, dakle i PRIVREMENO. Stoga bi valjalo voditi evidenciju o takvim policama pa buduči da se dopunsko osiguranje nemože ugovarati na rok kraći od godie dana i uz uvijet da prije toga istekne ili se promijeni pravni osnov stijecanja rečenog prava predmetni ugovor/policu ćete raskinuti s datumom gubitka statusa/prava " Nadam se da če ovo pomoć svim braniteljima koji se nemogu snač u ovim našim nedorečenim zakonima a i s našim administratorima koji misle da su iznad zakona. U kratko imate pravo na oslobođenje i s prvostupanjskim riješenjem. Pozdrav svim braniteljima! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

miha66 je napisao:

...i dobili konačni odgovor od gospodina koji jedini valjda razumije zakon o Hrvatskim Braniteljima pa mu se ovom prilikom i zahvaljujemo i koji jasno kaže "Odredba članka 6. stavak 1. točka 2. a u svezi sa primjenom stavka 2. "Pravilnika o postupku, uvijetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna " ("NN" 156/o8.) koje propisuje da se predmetno pravo ostvaruje samo do roka do kojeg je osiguranoj osobi priznat status HRVI, dakle i PRIVREMENO. Stoga bi valjalo voditi evidenciju o takvim policama pa buduči da se dopunsko osiguranje nemože ugovarati na rok kraći od godie dana i uz uvijet da prije toga istekne ili se promijeni pravni osnov stijecanja rečenog prava predmetni ugovor/policu ćete raskinuti s datumom gubitka statusa/prava "...

Ako je ovo bit odgovora koji ste primili tu ništa nije novo, to je tako i bilo kod HZZO-a: ako imate priznat status HRVI (bez obzira trajno ili privremeno) imate pravo na oslobađanje od participacije sukladno statusu HRVI-a- trajno ili privremeno do nekog datuma. I danas možete raskinuti ugovor o dopunskom kad god hoćete i dobiti ćete povrat pretplaćenog iznosa, odnosno gubite ga danom gubitka statusa/prava.

 

U kratko imate pravo na oslobođenje i s prvostupanjskim riješenjem...

 

Nije mi jasno temeljem čega ste iz navedenog odgovora (barem dijela koji ste naveli...) zaključili da se ima pravo na oslobađanje i s prvostupanjskim rješenjem. Možda će vam ga netko u HZZO dati, ali biti će to protuzakonito, jer prvostupanjsko rješenje nije izvršno ( što izrijekom u njemu i piše...) sve dok ne prođe reviziju (čitaj: ili dok nema oznaku da je prošlo reviziju ili dok u postupku ne bude doneseno drugostupanjsko rješenje kojim je izvršena i revizija) i osoba nema status HRVI-a tj. ne može ostvarivati prava koja proizilaze iz statusa HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija