Jump to content

Obavijest žrtvi


Sanjin B

Preporučene objave

Poštovani,

Doznali smo da je osoba puštena iz istražnog. Sad me zanima, mora li sud obavijestiti žrtvu nasilja da je optuženi pušten iz istražnog? Gospodin je jučer nakon ročišta pušten, a supruzi i sinu koje je mlatio i uhodio ništa nije javljeno. A gospodin ima dobro dokumentiranu sklonost uhođenju i kršenju zabrane pristupa? Zadnji put kad je pušten uz jamstvo je u roku dva dana došao njima pred vrata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, žrtve se često ne obavještavaju. I svatko tko pokuša demantirati, nije u pravu. Primjera sam vidio jednostavno previše. Ipak, vjerujem da će se i to promijeniti. Što se tiče slučaja, istražni zatvor je najteža mjera, te ukoliko egzistira bojazan i postoji osnov sumnje, tj ako je podignuta optužnica najvjerojatnije postoje i mjere opreza. Mjere opreza se ne isplati kršiti. A najave o doseljavanju su "hrabri" (glupi) pokušaj nastavka torture. Ako ima mjere opreza i nastavlja plašiti sa tim najavama, ma sve prijavljujte policiji. Bilo kakvu naznaku ponavljanja nasilja. Bilo koje vrste. I te najave su psihičko nasilje 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Obveza obavještavanja postoji samo u slučaju da je žrtva to zatražila (čl. 125. st. 2. ZKP-a, kao i čl. 43. st. 1. t. 10. ZKP-a). Da je apsurdno, apsurdno je, barem kod krvnih i seksualnih delikata, gdje je žrtva iznimno emocionalno pogođena djelom i u pravilu je prisutan strah.

Kao što je Atomic napomenuo, gotovo sigurno postoji i mjera opreza, pa se može prijaviti policiji. Opet, ako je protekao maksimalan rok trajanja istražnog zatvora, ne možete mu ništa ako krši mjeru opreza, zbog čega smatram da bi trebali uvesti mogućnost "izvanrednog" istražnog zatvora koji bi adresirao spomenutu pojavu. Jer što je pravilo bez mogućnosti sankcije? Apel zapravo, a znamo kako se ljudi odnose prema tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija