Jump to content
mario #8

Suvlasnik prodao prije smrti nekretninu drugom suvlasniku.

Preporučene objave

Poštovani, molba za moderatore/administratore. Ne znam kako što jezgrovitije sažeti naslov teme, netko od spomenutih neka slobodno promjeni naslov teme kada vidi o čemu se radi. 

 

Naime, pokojni otac je umro početkom 7. mjeseca 2018. On je bio suvlasnik 50:50 sa svojom sestrom (mojom tetom) njihove rodne kuće, djedovine. Dakle kuće, par parcela, nešto šume. Ukupno oko 1ha zemlje i kuće. Otprilike 7-8 mjeseci prije njegove smrti, on je svoj dio svega gore spomenutog prodao svojoj sestri. Tome smo prisustvovali brat i ja, jer je to bila prilika da vidimo familiju koju rijetko viđamo. Dakle svjedoci smo brat i ja kao sinovi i nasljednici pokojnog oca i cijela tetina familija (kćer i suprug). Svjedoke spominjem jer nikad nisu napravili kupoprodajni ugovor. Tada je napravljen dogovor, otac je dobio dogovoren iznos u gotovini i planirano je da se to riješi naknadno, kroz koji mjesec. Bilježnici nisu radili u tetinom mjestu kada smo mi bili, a i nije bilo nikada pritisak od toga. 

 

Tata nedugo poslije završava na ozbiljnoj operaciji karcinoma i u tijeku oporavka koji je išao dobrim tokom nenadano umire. 

Naravno, kupoprodajni ugovor službeno nikada nije napravljen. 

 

E sada kreće problem. Da se ostavina vodila mi vjerojatno u dogovoru sa odvjetnicima se odrekli te kuće teti i bio bi manji problem. 

A veći problem nastaje činjenicom da ostavinu brat i ja nismo vodili jer jer otac nije imao više imovine. Prodana 2 stana u Zagrebu i stan na moru. Službeno se vodi još ta djedovina na pokojnog oca, ali ova gore varijanta da ustupimo to na ostavini ne igra, jer ima i solidnih dugova, koji vjerojatno premašuju iznos preostale imovine. Dakle ni teta se nebi prihvatila nasljedstva da barem na taj način dobije plačenih i kupljenih 50% djedovine, jer bi riskirala potraživanja očevih vjerovnika. 

 

Postoji li neki dovoljno elegantan izlaz iz ove situacije? 

 

Unaprijed svima hvala. 

 

 

Mario

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nakon smrti djeda (oca pokojnog tate i tete) ta sporna kuća i to nešto zemlje je podijeljeno na njih. Dakle 50:50 tata i teta. Tata je svoju polovicu prodao teti prije smrti, međutim zbog spomenutih okolnosti, nije se odmah napravilo sve papirnato. Nije bio imperativ toga zbog korektnih odnosa u familiji, i to se svakako planiralo napraviti. Međutim, nitko nije mogao ni pomisliti, kako će sve oko tate završiti. 

Ostavinu bi volio sada ostaviti po strani, ako je pravno moguće, jer rješavanje te situacije kroz ostavinu nije opcija. Jer bi se svakako bilo tko na ostavinskoj odrekao nasljedstva, jer postoji mogućnost naplate eventualnih očevih vjerovnika, a nismo sigurni koliko bi toga moglo biti. Ono što znamo je da ima toga dovoljno da nam se ne zalijeće.

 

Brat i ja smo dobili papire za ostavinsku, i planirali se odreći nasljedstva. Jer nije bilo više neke nekretnine na ocu, kao ni bitne pokretnine. A mogućih dugova je itekako bilo. Kada smo gđi. javnom bilježniku rekli da preminuli nije imao imovine, rekla nam je ostavinsku raspravu ni ne moramo provest, jer preminuli nije imao imovine. U svakom slulaju i dalje ju možemo naknadno provest, odreć se imovine, spomenuti naknadno pronađenu imovinu. Sve i dalje igra. Međutim, nisam siguran da bi to nekako promijenilo ovu konkretnu situaciju. Ako bi neka netko napiše.

 

Ako netko ima neko riješenje, slobodno se može javiti i na PP. 

 

Hvala. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako se svi nasljednici odreknu imovine, imovina prelazi u vlasništvo jedinice lokalne samouprave gdje se nalazi nekretnina. Tada teta može otkupiti od općine te nekretnine (jer se vjerovnici što se tiče općine mogu naplaćivati samo iz vrijednosti te nekretnine), ali to znači da bi dva puta platila i faktično opet platila bratove dugove.

Teta može uživati te nekretnine, pa se za deset godina upisati nakon provođenja postupka utvrđenja prava vlasništva dosjelošću, to je druga opcija. Bržu od te nemam.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...