Jump to content

vjestacenje djeteta


tiatia

Preporučene objave

Postovani,

molio bih vas pomoc i savjet ako netko ima iskustva, naime supruga i ja smo se razveli, te mi ona pokusava oduzeti skrbnistvo nad djetetom. Uvijek sam imao problema oko vidjanja djeteta, stalno je izmisljala da je dijete bolesno, da ima obveza, da nisu u gradu, buduci da imam pravovaljanu sudsku presudu, vidjanja nije mogla sprijeciti ali u zadnje vrijeme je dijete pocelo lagati i izmisljati o dogadjajima kad bi boravio kod mene, ponavlja tocno one rijeci koje mi njegova majka govori vec godinama. Tvrdi da sam ga ostavljao samog u stanu, da nisam zaintresiran za njega, da nisam htio uciti s njim. Apsolutno nista od tog nije istina ali dijete to toliko uvjerljivo prica da ni meni nije jasno sto se dogadja s njim, cesto mijenja raspolozenja. Htio bih sto hitnije zatraziti vjestacenje djeteta da se dokaze da majka manipulira s njim ali u centru su mi reklia da se oni bas ne oslanjaju puno na izvesce tih vjestacenja. Cemu onda sve to? Jesu li ikom pomogla vjestacenja? hoce li vjestaci otkriti sto se dogadja s djetetom te da sve ovo sto prica nije istina? U velikoj sam brizi i dilemi. Rijec je o osmogodisnjem djetetu.

Hvala na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatila, dijete živi s majkom, a s Vama održava susrete i druženja sukladno sudskoj odluci. Zašto bi majka još i umanjila susrete i druženja? Vodi li se neki postupak uz to ili jednostavno majka nema filter pa priča što god joj padne na pamet pred djetetom? 

Samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi, posebno u svim bitnim pitanjima o djetetu se po mom iskustvu vrlo rijetko dodjeljuje, moralo bi se raditi o vrlo opravdanom razlogu (primjerice, ako je drugi roditelj nestao, nepoznat, u zatvoru, da je učinio kazneno djelo na štetu djeteta, da je lišen roditeljske skrbi i sl.) Vještačenje samo po sebi se neće provesti, provodi se u okviru nekog postupka, jer inače, ako Vi vještačenje naručite privatno (i vrlo ga skupo platite), ono u eventualnom sudskom postupku ne veže sud. 

Međutim, ako mislite da je dijete zbunjeno, da se njime manipulira ili da ga drugi roditelj otuđuje, ako imate mogućnosti za to, savjetujem da angažirate dječjeg psihologa, da prođete zajedno s djetetom neku terapiju ili nešto slično što bi Vas zbližilo. Što se tiče centra, naravno da će oni to reći, jer im se događa da ih vještačenja opovrgnu, a oni bi trebali biti kakti stručno tijelo.

Samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi

Članak 105.

(1) Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb potpuno, djelomice ili u odnosu na odlučivanje o određenom bitnom pitanju u vezi s djetetom uz istodobno ograničavanje drugog roditelja na ostvarivanje roditeljske skrbi u tom dijelu samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti.

(2) Roditelj nastavlja samostalno ostvarivati roditeljsku skrb bez sudske odluke ako je drugi roditelj umro ili je proglašen umrlim, a roditelji su prije smrti jednoga od njih roditeljsku skrb ostvarivali zajednički.

(3) Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb na temelju sudske odluke ako roditelji nisu postigli plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazum tijekom sudskog postupka, pri čemu je sud dužan posebno voditi računa koji je od roditelja spreman na suradnju i sporazum o zajedničkoj roditeljskoj skrbi sukladno članku 416. stavcima 2. i 3. ovoga Zakona.

(4) Roditelj koji se protivi zajedničkom ostvarivanju roditeljske skrbi, odnosno sklapanju plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili sporazumu dužan je dokazati da zajednička roditeljska skrb nije za dobrobit djeteta, u protivnom sud može samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi povjeriti drugom roditelju ako je to u skladu s dobrobiti djeteta.

(5) Kad sud donosi odluku o samostalnom ostvarivanju roditeljske skrbi, odredit će hoće li roditelj koji samostalno ostvaruje roditeljsku skrb sam zastupati dijete u bitnim osobnim pravima ili uz suglasnost drugog roditelja sukladno članku 100. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjestacenje sam mislio privatno platiti, receno mi je da kosta 10 000 HRK.

Znaci, ako sam dobro shvatio, koji god rezultati vjestacenja bili sud i cetar to ne moraju uzeti u obzir. Cemu onda vjestacenje?

Majka djeteta i ja smo se dosta ruzno razisli. Ona je zasnovala novu obitelj i oduvijek mi zeli zabraniti susrete s djetetom. U pocetku nije uspijevala i dijete je rado dolazilo k meni, nije htio kuci ali u zadnje vrijeme poceo je tvrditi da sam ga ostavljao samog, da ga nisam htio vratiti k mami a on je zelio i sl. Poceo je cak biti agresivan prema meni i ne zeli vise dolaziti. Nista od tog naravno nije ni blizu istine niti se dogodilo. Uvijek smo provodili prekrasno zajednicko vrijeme. Zbog toga sam htio platiti sudskog vjestaka da vidim sto se dogadja s djetetom i pomoci mu jer siguran sam da majka manipulira s njim. 

Nisam bas pri novcu i ne baca mi se 10 000 kuna ako s tim vjestacenjem necu pomoci djetetu i ako se nece otkriti prava istina. Majka se protivi vjestacenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vještačenje koje je svrha samo sebi ništa neće riješiti.

Pokušajte prvo dogovoriti termine za razgovor sa djetetom u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba uz liječničku uputnicu. Morate uzeti u obzir da se na takve termine čeka par mjeseci. Ono što je kod vas otežavajuće prilikom dogovora tih termina jest da je dijete sa vama određenim danima u određeno vrijeme, ali uz malo truda sve se može uskladiti.

Ako odradite ovaj dio sa djetetom Poliklinika će dati mišljenje koje onda možete koristiti za eventualno početak nekog budućeg postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zalost, ne zivimo u Zagrebu i dijete u posljednje vrijeme uopce ne dolazi kod mene i otudjuje se.

Znaci misljenje vjestaka se ne moze koristiti kao dokaz na sudu. Bitno mi je da dokazem da majka manipulira djetetom i da sve ovo sto dijete govori se nije dogodilo, jer majka djeteta mi brani vidjanje djeteta unatoc sudskoj odluci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
, tiatia je napisao:

Na zalost, ne zivimo u Zagrebu i dijete u posljednje vrijeme uopce ne dolazi kod mene i otudjuje se.

Znaci misljenje vjestaka se ne moze koristiti kao dokaz na sudu. Bitno mi je da dokazem da majka manipulira djetetom i da sve ovo sto dijete govori se nije dogodilo, jer majka djeteta mi brani vidjanje djeteta unatoc sudskoj odluci.

Ako Vam majka brani vidjanje sa djetetom i ne da Vam dijete kada po pravomocnoj sudskoj presudi imate pravo na to, mozete prijaviti majku za kazneno djelo "nepostivanje sudske odluke na stetu djeteta", gdje vjerojatno ako se niste razisli u dobrim odnosima se moze prepoznati jos neko kazneno djelo ili prekrsaj, obzirom da je obiteljski zakon i kazneni zakon koji se u nekim djelima veze na obiteljski vrlo osjetljivi u tom smjeru gledajuci sa strane ostecenog. Uz nekog boljeg odvjetnika koji bih Vas zastupao u postupku ako slucajno krenete u postupak, velika je vjerojatnost da bih Vam drzavni odvjetnik mogao dati nalog za vjestacenje djeteta kod ovlastenog sudskog vjestaka koji bi eventualno utvrdio izmanipuliranost djeteta od strane majke pa onda ako slucajno se iz te Vase prijave rodi neka pravomocna sudska presuda u Vasu korist, imate osnovu za ponovno pokretanje obaveznog savjetovanja pri CZSS, a nakon toga i tuzbu pred gradjanskim sudom oko promjene sudske odluke oko roditeljske skrbi.

Mozda malo dug proces, znam iz iskustva jer meni bliska osoba isto trenutno prokali, samo u njenom slucaju otac djeteta je taj koji stvara probleme, ali bitno je krenuti od negdje. 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Matejko231 hvala na savjetu,

Naime, jos prije godinu dana podnio sam prijavu protiv majke za nepostivanje sudske odluke. Sto je s tim, u kojoj je fazi i nazire li se ikakav rasplet, nemam pojma. Od tada smo samo jednom majka djeteta i ja pozvani na razgovor u CZSS gdje mi je receno da su oni nemocni ako majka ne zeli dati dijete i da uz presudu koju imam mogu s policijom sam otici po dijete. Naravno da ne zelim djetetu stvarati dodatne traume jer mislim da je za njega vec previse sto trpi majcino manipuliranje, jos da ja dolazim s policijom i natezem se s majkom mislim da bi bilo pretraumaticno za njega. Nakon te prijave majka tvrdi da ona nema nista protiv susreta djeteta i mene ali da dijete ne zeli.

Dijete ponavlja da sam ga ostavljao samog ( sto nema veze sa stvarnim dogadjajima i daleko je od istine, nikada bas nikada se to nije dogodilo ). Ponavlja sve ono za sto me je njegova majka optuzivala dok mi nije htjela dati dijete. Kroz razgovor sa psihologom ne zna podrobnije objasniti dogadjaje za koje me optuzuje nego samo ponavlja isto, vjerojatno ono sto ga je majka pripremila doma. 

Sam sam uplatio 10 000 kuna i zatrazio od suda vjestacenje djeteta, jer nitko nije ni spomenuo mogucnost da bi to moglo nekim sluzbenim putem. Sud je odobrio vjestacenje i naredio majci da dijete ide na razgovor u centar za zastitu mentalnog zdravlja djece i mladih. Provjerio sam, dijete ni jednom nije bilo na razgovoru.

U fazi smo cekanja vjestacenja. Majka je toliki manipulator da imam osjecaj da joj je sve do nedavno vjerovao i moj odvjetnik, godinama je manipulirana sa mnom pa kako onda nece djetetom. Vjerujem da ga svaki dan doma priprema sto i kako treba reci, glumeci sad i pred djetetom da ona zeli da me vidja. 

Ne znam ima li itko iskustva sa sudskim vjestacima i jesu li oni ikom pomogli jer ako oni ne utvrde istinu uistinu ne znam kome i kako se vise obratiti. Bojim se da ce se, kako vrijeme prolazi, odnos mog djeteta i mene nepovratno unistiti tada mi jedino ostaje nada i cekanje da dodje u godine kad ce sam prepoznati istinu.

Hvala na svakom podjeljenom iskustvu i savjetu

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS se kao po dobrom starom obicaju uglavnom ogradjuje. Vidim da i u Vasem slucaju iste odgovore daju u smislu da oni ne mogu nista. Mozda stvarno ne mogu jer kada Vam bivsa supruga ne da dijete ili kad dijete kaze da ne zeli kod Vas, a sumnjate da je to tako jer mu je ona rekla onda ona cini kazneno dijelo za sto je nadlezna policija i sud. Iako ako oni to znaju kao sto ste im rekli mogu dopisom obavijestiti policiju da postupe. Naravno da vjestak moze utvrditi da je dijete izmanipulirano. Mi smo dobili takav nalaz i misljenje prije nekoliko dana i to Vam nitko ne moze pobiti. Mi recimo sada u austriji moramo traziti privremenu mjeru na osnovu misljenja i nalaza vjestaka jer je dijete u Austriji. Isto tako drzavni odvjetnik Vam moze u postupku naloziti vjestacenje djeteta da se uvjeri da je dijete stvarno izmanipulirano i da zato ne zeli kod Vas, odnosno da majka ne da dijete. 

Ja da sam kao Vi, otisao bih na policiju ili direkt na odvjetnistvo i prijavio kazneno majku da ne postiva sudsku odluku te da Vam ne da dijete.

Ako sudski vjestak utvrdi da je dijete izmanipulirano to Vam nitko ne moze pobiti,a vjerujte da ce utvrditi ako je tako kao sto kazete. Koliko god ona njemu tvrdi nesto, ne neke stvari prilikom provodjenja vjestacenja ne moze utjecati jer ne moze biti ni prisutna tako da se ne morate brinuti da vjestak nece utvrditi ono sto Vama treba. 

Svakako Vam savjetujem da nadjete boljeg odvjetnika koji ce Vas zastupati jer vjerujte mi, ako nemate nekoga tko ce pokucati gdje treba naici cete na zid.

Sretno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Matejko231 puno Vam hvala. Vase iskustvo mi je vratilo vjeru i nadu da ce sudski vjestak utvrditi istinu, iako iskustva drugih, koje sam cuo, govore suprotno.

Prije par mjeseci sve troje smo pozvani na razgovor u CZSS. Nakon tog razgovora, soc.radnica je poslala misljenje sudu kako misli da majka opravdano trazi samostalno skrbnistvo. Kao razlog je navela moju udaljenost. Naime, majka i dijete su odselili nakon razvoda u drugi grad, u kojem sam ja par puta mjesecno, u nastojanju da cu vidjeti dijete. Mislim da udaljenost nije razlog za oduzimanje skrbnistva a ja sam spreman i preseliti se u njihov grad ako je to problem. Napisala je i kako je dijete veselo, razigrano i sretno, te meni na razgovoru u centru rekla kako misljenje vjestaka ne uzima u obzir ni sud ni centar.

Nakon sto sam ipak uplatio vjestacenje, ponovo sam bio na razgovoru i ista soc.radnica mi je rekla kako je primjetila da dijete nesto skriva u sebi ali da se boji to reci da ne povrijedi druge. Znaci to je zakljucila bez da je u medjuvremenu ponovo razgovarala s djetetom. Nakon par mjeseci je promijenila misljenje. 

Na moj upit zasto to nije napisala u misljenju za sud odgovorila je da sud ionako nikad ne uzima u obzir misljenje CZSS i da ce sad vjestaci utvrditi istinu a njihovo misljenje je neusporedivo bitnije i da ce na osnovu toga sud dodijeliti, odnosno oduzeti skrbnistvo.

Znaci obvezni smo ici u CZSS, oduzimati njihovo i trositi svoje vrijeme a oni tvrde da su nemocni u svemu. Inace majka, uz to sto je veliki manipulator, dosta je utjecajna u gradu u kojem zive.

Nekoliko puta sam pisao centru i trazio neke upite i saznanja a oni mi ni jednom nisu odgovorili iako su to zakonski duzni u roku 15 dana.

Sacekat cu vjestacenje ali mislim da cu nakon toga prijaviti CZSS nadleznom ministaratvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Itekako je misljenje i nalaz vjestaka bitno za sud. Iz iskustva bliske mi osobe znam da je zamjenica drzavnog odvjetnika cekala samo nalaz i misljenje vjestaka hoce li podici optuznicu ili ne.

Pustite CZSS sto prica. Formalnost obavezbog savjetovanja odradite s njima da imate od nekud poceti, a onda odradite bez njih. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Buduci da sam mnoge savjete pronasao na ovom forumu, mozda i moje iskustvo nekom pomogne u njegovim dvojbama. 

Kao sto sam i naveo u prethodnim postovima bivsa supruga mi zeli oduzeti skrbnistvo. Zatrazio sam vjestacenje djeteta u cijem misljenju stoji da majka izrazito manipulira djetetom sto je dovelo do otudjenja od oca ( mene ) odnosno do teskog emocionalnog zlostavljanja djeteta i da je za dijete izrazito teska trenutna situacija. 

Pitam se cemu sluzi CZSS kad nitko od njihovih djelatnika iako sam to cesto trazio i dostavio gomilu dokaza, nije uspio primjetiti manipuliranje i pomoci djetetu.

Sad se samo nadam da ce sud uvaziti misljenje vjestacenja jer radi se o uistinu teskom slucaju koji je, bojim se, na dijete ostavio trajne posljedice.

Ne znam ima li ikakve svrhe Centar prijaviti ministarstvu i djecjoj pravobraniteljici ili da cekam odluku suda.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , tiatia je napisao:

Pitam se cemu sluzi CZSS kad nitko od njihovih djelatnika iako sam to cesto trazio i dostavio gomilu dokaza, nije uspio primjetiti manipuliranje i pomoci djetetu.

Ne znam ima li ikakve svrhe Centar prijaviti ministarstvu i djecjoj pravobraniteljici ili da cekam odluku suda.

U istom postu pritužujete se na rad centra i postavljate pitanje "ne znam ima li ikakve svrhe...."?! Po meni to nema ama baš nikakve logike. Ako ste nezadovoljni radom nadležnog centra za socijalnu skrb prvo ćete pokušati problem riješiti sa ravnateljicom istog. Ako ne riješite problem sa njom predstavku na rad centra šaljete resornom Ministarstvu koje je nadležno za provedbu upravnog nadzora. paralelno šaljete predstavku Hrvatskoj komori socijalnih radnika koja bi trebala provoditi stručni nadzor. Sve ove radnje poduzimaju se slanjem dopisa uz priložene dokaze, a ne razgovora koji obično završavaju na "rekla-kazala". Ako ste zadovoljni sa radom centra za socijalnu skrb onda nećete ništa od ovih radnji poduzimati. 

prije 12 sati , tiatia je napisao:

Sad se samo nadam da ce sud uvaziti misljenje vjestacenja jer radi se o uistinu teskom slucaju koji je, bojim se, na dijete ostavio trajne posljedice.

Ovo ovisi o čitavom nizu okolnosti i ako vam je preostalo samo "nadati se" onda to nije dobro. Ako sud nije naložio provedbu vještačenja raspravni sudac može jednostavno odbaciti ovo vještačenje i naložiti provedbu novog. Isto tako protustranka može predložiti provedbu nadvještačenja. Da li vi uopće imate odvjetnika koji bi vas posavjetovao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija