Jump to content

Zajedničko dvorište - parkirna mjesta i ostalo


Levijatanus

Preporučene objave

Kupili smo stan u etažiranoj kući (sa tri stana) u čijem dvorištu su zajednička parkirna mjesta. Također postoji i dio parcele (vrta) koji je zajednički. U dvorištu su 4 ili 5 popločenih parkirališnih mjesta koja nisu označena ni ucrtana - na etažnom elaboratu su označena kao zajednička. Susjedi su se raširili i zauzeli ta mjesta i odbijaju svaki dogovor za raspodjelom, općenito poriču pravo da mi koristimo zajedničke dijelove dvorišta.

Koje su nam pravne mogućnosti, tužba? Što mi možemo tužbom dobiti - hoće li i može li sud odredit da se iscrtaju i označe parkirališna mjesta i recimo ovi dijelovi okućnice oko koje se također ne možemo dogovoriti jer kad se s njima razgovara sve je njihovo.

Također postoji zasebni ulaz u dvorište s parkingom koji je pod ključem ( još jedan parking), imamo li pravo na taj ključ?

Garaže i ostale građevine (šupe) su etažirane pa oko njih hvala Bogu nema spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem odredbi ZV-a o zajedničkom vlasništvu, kao zajedničari imate pravo raspolagati stvarju u zajedničkom vlasništvu sa svim ostalim zajedničarima, i možete drugim zajedničarima postavljati sve zahtjeve glede zajedničke stvari (čl. 57.-65. ZV-a), po meni čak i sudskom presudom koja se po potrebi može prisilno ovršiti.

Dakle, sud neće iscrtati parkirna mjesta, ali im može naložiti da Vam predaju ključ, i da Vam omoguće pristup zajedničkom vrtu i parkirališnim mjestima. To pod prijetnjom ovrhe, znači da će im se izricati novčane kazne (sudski penali) sve dok ne udovolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija