Jump to content

Doživotno uzdržavanje - osoba poslana u dom


abusaef

Preporučene objave

Dakle jedna starica je sklopila prije desetak godina doživotno uzdržavanje sa jednom ženom. Ta žena je uglavnom izvršavala brigu o starici, nosila joj je hranu, počistila i sl. Međutim nedavno je ta žena staricu poslala u dom za starije i nemoćne i to van mjesta boravka (iz Zagreba u Bjelovar). Boravak u domu starica plaća svom svojom mirovinom, a ostatak plaća uzdržavateljica i to novcima koje je dobila od socijalnog ili koga već - pošto je prijavila da uzdržava tu osobu. Ne znam cijelu priču, ali moguće je lako da je starica odbijala suradnju i nije htjela više kontaktirati uzdržavateljicu. Navodno je čak intervenirala i policija i silom ušla u stan, nakon čega je starica završila u domu.

Pitanje se nameće samo po sebi - smije li uzdržavatelj osobu sa kojom ima ugovor o doživotnom uzdržavanju poslati u dom za starije i nemoćne? Ako i smije MORA li u tom slučaju 100% troška snotiti uzdržavatelj ili se to može podijeliti (trenutno dakle starica daje svu svoju mirovinu, a ostalo daje uzdržavatelj ali od novaca koje dobija od države za to). Naime stan je ono na što ima pravo uzdržavatelj, a ne novčana sredstva starice koja se sada troše na dom u cijelosti ako se ne varam?

Starica je inače pokretna i relativno dobroga zdravlja - osim što ima mentalne probleme (paranoje tipa da joj žele provaliti u stan, da je žćele otrovati i sl. - mada na kraju joj i jesu provalili izgleda). Vrlo je teškog karaktera i jako se teško brinuti za takvu osobu, ali opet ... preuzeo si brigu za tu osobu i dobit ćeš kasnije njenu nekretninu, a sada se drugi brinu za nju i to njenim vlastitim novcem. 

uređeno: od abusaef
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzdržavatelj uopče ne želi komunicirati sa familijom starice, pa je bio čak i problem saznati gdje je starica. Naravno ugovor je nemoguće dobiti, jer starica ne znam gdje je a ova osoba to ne želi pokazati - ne želi nikakvu komunikaciju. Kako se uopče u takvim situacijama može dobiti na uvid ugovor? I što ako u ugovoru nema ništa o staričinoj mirovini - pravu na korištenje?

Uzdržavateljica ima punomoć i navodno je prije smještaja u dom ispraznila račun starici - sve je to teško povjerljivo zbog otežane komunikacije sa obje strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala to je koristan podatak.

Vezano uz ono od prije legalno je staviti u takav ugovor da uzdržavatelj smije raspolagati i novčanim sredstvima starice? To mi nema logike jer u tom slučaju koja je onda razlika između uzdržavatelja i nekoga kojega nađete preko oglasnika da vas čuva i kojemu platite - samo što ovdje uzdržavatelj dobija i nekretninu pored svega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , abusaef je napisao:

To mi nema logike jer u tom slučaju koja je onda razlika između uzdržavatelja i nekoga kojega nađete preko oglasnika da vas čuva i kojemu platite - samo što ovdje uzdržavatelj dobija i nekretninu pored svega.

Davatelj uzdržavanja može biti svaka poslovno sposobna fizička osoba, pa tako i nepoznata osoba preko oglasnika.

prije 1 sat , abusaef je napisao:

Vezano uz ono od prije legalno je staviti u takav ugovor da uzdržavatelj smije raspolagati i novčanim sredstvima starice?

Predmet naknade za uzdržavanje mogu biti nekretnine, pokretnine i druga imovinska prava. Ali kako se ugovorom o doživotnom uzdržavanju obvezuje davatelj uzdržavanja da će primatelja uzdržavanja uzdržavati do njegove smrti, a primatelj uzdržavanja izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja, tako da je kod pitanja raspolaganja s novčanim sredstvima najvjerojatnije u pitanju punomoć za raspolaganje, ako je u pitanju račun u banci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija