Jump to content

Ostvarivanja prava na mirovinu policijskog sluzbenika nakon priznate ozljede na radu.


Tonkica1983

Preporučene objave

Postovani,

molim za pomoć. Suprug mi je nastradao prošle godine na poslu (policijski službenik) te se od prosle godine bolovanje vodi na jednoj dijagnozi. Vec smo bili ove godine jedan put u Sarengradskoj na procjeni radne sposobnosti odnosno osnovanosti bolovanja koje mu je produženo za daljnjih 6 mjeseci, a koje istice pocetkom 11 mjeseca. Nakon 18 mjeseci bolovanja, njegova primanja spadaju na 50 posto bolovanja, bez obzira sto se radi o ozljedi na radu, iako on nije jos uvijek radno sposoban, niti ce vise ikad biti radno sposoban za mjesto policijskog sluzbenika koje je obavljao. Isto tako utvrdeno mu je tjelesno ostecenje od 70 %, pri HZMO, na koje smo izjavili zalbu, te cekamo odgovor drugostupanjske komisije. Na puno pitanja, odgovor nisam dobila, pocevsi od HZMO u Splitu, koji na bilo koji upit me salje u Sarengradsku i da se gore njima obratim, a dovoljan pokazatelj koliko su sposobni je to da su mu u Rjesenju o tjelesnom ostecenju se pozvali na Zakon koji ne vazi od 2014 godine jer je isti zamijenjen Uredbom iz 2017. godine. Kome se obratiti za izracun eventualne policijske mirovine, jer do trenutka stradavanja ima pune 23 godine radnog staza bez beneficija, al godina zivota ima 43, te ukoliko bi isao u mirovinu na temelju priznate ozljede na radu odnosno kao posljedica iste pretpostavljam da se na njega primjenjuje pravo kao da je ostvario pravo na puni radni staz, bez obzira na godine života. Imam jos puno pitanja, al molim za pomoc bar s natuknicama, odakle krenuti. Hvala unaprijed 🤗

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hajde da Vam pokušam pomoći koliko mogu i znam, iako mi nije jasno kako su Vam u Šarengradskoj produžili bolovanje, a komisija HZZMO-a Vam dala 70% invalidnosti, jer je logičnije i takav je postupak da Vas komisija MUP-a najprije proglasi nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika, pa da Vas nakon toga Vaša Policijska uprava (Vaš predmet) uputi na Zavod za vještačenje  HZZMO-a. Pretpostavljam da Vas je Vaša obiteljska liječnica uputila na vještačenje u HZZMO. Ako Vas je komisija HZZMO-a proglasila invalidom  70 % uz opću radnu nesposobnost i to rješenje nakon revizije u Zagrebu (obično protekne 4-5 mjeseci od donošenja prvostupanjskog  rješenja) ostane takvo i postane pravomoćno Vaš suprug bi morao imati pravo na invalidsku mirovinu po čl. 11 Zakona o mirovinskim pravima DVO i PS. Izračun inv. mirovine po čl. 11 je takav da ukoliko se radi o profesionalnoj radnoj nesposobnosti manji je oko 20 % od policijske mirovine po čl. 6, a ako se radi o općoj radnoj nesposobnosti onda ne nešto malo veći od izračuna mirovine po čl. 6. Za izračun se obratite profesoru, on to radi gotovo sa "snajperskom preciznošću".

Zašto Vam nakon 18 mjeseci isplaćuju pola plaće iako se radi o ozljedi na radu-neznam, pitajte socijalnu radnicu/ka u Vašoj PU. 

Što  Vam je činiti? Sačekajte pravosnažnost rješenja HZZMO-a, a u međuvremenu zatražite da Vas Vaša PU što prije s novim nalazima uputi na ponovni pregled pred MUP-ovu komisiju, te s postojećim rješenjem HZMMO-a pođite na komisiju MUP-a i zatražite da  Vašeg supruga (pokušajte ući s njim) proglase nesposobnim za obavljanje policijskog posla s pravom na invalidsku mirovinu.  Nakon toga Vaš bi suprug bio stavljen na skrb MUP-a s pravom na invalidsku mirovinu do donošenja rješenja HZZMO o umirovljenju i dok je na skrbi primao bi plaću prosječne plaće zadnja tri mjeseca kada je radio. 

Sve napisano je logičan postupak koji se  redovno provodi (MUP pa HZZMO), međutim i dalje mi nije jasno kako ste dobili rješenje Zavoda za vještačenje HZZMO-a , a da Vašerg supruga komisija u Šarengradskoj nije proglasila nesposobnim iako se, vjerujem obzirom na visok postotak invalidnosti, radi o  tjelesnom oštećenju. 

Želim Vam da što skorije uspijete ostvariri svoja prava i drago mi je ako sam  Vam imalo pomogao. Budite uporni - trebaće Vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Ajmo redom, ovo je sve ukratko. Dakle postupak je krenuo ovako. S obzirom da se radi o ozljedi na radu, prosle godine CZSS kako je suprug bio nepokretan skroz, u komi 21 dan, predlozili su mi da predam zahtjev za tudu pomoc i njegu. Kad su nas nakon 9 mjeseci pozvali na komisiju u ZOSi u Splitu, vještak se slozio da zbog invaliditeta 3/4 stupnja, prenamjeni se pravo na tudu pomoc i njegu u osobnu invalidninu, te da ce mi paralelno dati misljenje za znak pristupacnosti. Tu na vjestacenju je izmedu ostalih nalaza vidio da je i prilozen obrazac prijave ozljede na radu, koja ja naravno priznata i utvrdena kao takva, i uputio nas da kao takav ima pravo s obzirom na stanje i stupanj ostecenja ima pravo s Zahtjevom za utvrdivanje tjelesnog ostecenja ostvariti naknadu s Hzmo Split kad mu se utvrdi tjelesno ostecenje, te nas je sve o jednom postupku kad su vidili u kakvom je on stanju i nemogućnost kretanja izvjestacili. Naravno rjesenje je doslo nakon par mjeseci, i tu je doneseno famozno rjesenje od 70 posto invalidnosti a na koje je izjavljena pravodobno zalba. U Sarengradskoj nas je uputila njegova dr. opce prakse, nakon godine dana bolovanja zbog opravdanosti daljnjeg bolovanja, te smo samo doslovno usli gore na 2 minute, da bi nam rekli vidimo se za 6. mjeseci za nastavak bolovanja, te je takvo rješenje o opravdanosti bolovanja donio njegov načelnik. Nitko nam nije spomenio nikakvu procjenu radne sposobnosti, evo do sada, kada su mi na hzzo rekli da bez obzira na ozljedu na radu iznos bolovanja nakon 18 mjeseci spada na tih 50 posto. Izuzetak su maligna oboljenja, te roditelji djece s malignim bolestima. Sve ostale dijagnoze bez obzira na sta se odnose, nakon 18 mjeseci bolovanja spadaju na 50 % place. Eto ukratko i hvala vam od ♥️

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana gospođo,

ako Vaš suprug nema otvoren pristup na e građanin pođite u FINU sa preslikom njegove osobne iskaznice i zatražite pristup na e građanin za njega.

Nakon toga možemo dalje razgovarati o iznosima njegovih potencijalnih invalidskih mirovina po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS kao i po općem propisu ZOMO ako budu povoljnije za njega.

Tablica u privitku prikazuje iznose invalidskih mirovina temeljene na proizvoljno određenim parametrima mirovinskog staža,  pvb za ukupni radni staž kao i najpovoljniji pvb od 1998.g. do umirovljenja koji određuje iznos mirovine po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

 

Tonkica - invalidske mirovine zbog povrede na radu po ZOMO i po Zakonu za DVO i PS. makro enabled.xlsm

Tonkica - Izracun invalidskih mirovina, povreda na radu.jpg

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Tonkice, 

sada je sve puno jasnije. Dakle uz prikupljenu novu liječničku dokumentaciju, nakon šest mjeseci trebali bi ponovno biti pozvani na komisiju u Šarengradskoj. Nadam se da će uvažiti zdravstveno stanje Vašeg supruga i donijeti rješenje kojim će ga proglasiti nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika uz pravo na invalidsku mirovinu. Nakon tog rješenja Vaš će suprug biti stavljen na skrb MUP-a sa svim pravima kao da radi (prosjek plaće) do donošenja rješenja Zavoda za vještačenje HZZMO-a, te će temeljem toga rješenja biti donijeto rješenje o pravu na mirovinu i o iznosu mirovine, a s danom donošenja tog rješenja prestat će mu radni odnos u MUP-u. Sretno i držite se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također bi trebao dobiti otpremninu od Mup-a pošto vidim da su priznali ozljedu na radu prema

ZAKON O POLICIJI

Članak 21.

Policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, a za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 12 puta.

Policijskom službeniku kojem, sukladno posebnom propisu, prestaje državna služba radi stjecanja prava na starosnu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, a za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 10 puta.

Nemojte zaboraviti kad dobije rješenje da ga MUP šalje u mirovinu predati zahtjev u njegovoj PP /PU za isplatu godišnjeg odmora koji nije koristio jer je jedan dan godišnjeg oko 200 kn zavisi o prosječnim plaćama dok je kolega radio.

Također ako ga HZMO bude slao profesionalnu invalidsku mirovinu obavezno se žaliti te tražiti opću nesposobnost jer je mirovina dosta veća a primat će 100% plaće prosjek zadnja 3 mjeseca dok je radio sve dok HZMO ne riješi žalbu. Ako se sjetim još nečega napisat ću vam a kolegi želim brzi oporavak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija