Jump to content

eos matrix


danijel014

Preporučene objave

moli se savjet, iako je vjerojatno bilo već puno tema na ovu problematiku..Naime, kao poslodavcu došlo nam je od spomenutog eos-a, da su otkupili dugove splitske banke, koja je prešla danas u otp vlasništvo. Dostavili su loše kopiran ugovor o cesiji i pečat da je istovjetan originalu bet potpisa JB bez ičega...Da na temelju tog dopisa poslodavac uplaćuje njima rate kredita naše zaposlenice...Dokumentacija im je jako štura, i sve nekakve kopije, pozivajući se da originale mogu dostaviti samo za potrebe sudskog postupka. 

Do sada je taj kredit poslodavac uplaćivao splitskoj banci , dok nije došao dopis od eos matrixa....Velika je vjerojatnost da je eos također to poslao i na finu, pa očito gdje se prije naplati...

Pitanje je ; da li poslodovac treba postupati po nečemu takvom? Unutar dokumanetacije koju su poslali nema konkretne ovršne isprave već samo kopija ugovora o cesiji...

Mora li poslodavac postupati po tome kako ne bi bio izložen tužbi kao ovršenikov dužnik, ili im može poslati dopis neka se naplate putem fine s dijela računa koji nije zaštićen ili dodati još nešto u dopisu prema njima? Sve češće dobiva poslodavac njihove zahtjeve, a da kao računovodstvo uopće ne znamo da li trebamo postupati ili ne?

Znam da je bilo puno tema, ali ako ima nešto novo ili konkretno da savjetujete bila bih vam puno zahvalna...

 

lijepi pozdrav i unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam.Naime, poslali su primjerak ovjerene kopije ugovora o cesiji i to prva i zadnja stranica i napsano kako original se može zbog GDPR-a dobiti samo na traženje suda ili vođenja postupka jer da su u u njemu navedena imena i prezimena osoba itd...

Naveli su da je kao stanje duga npr. 70.00,00 kn....Nema nikakve ovršne isprave, ili kakve izjave o suglasnosti...Doznali smo da je original ovrha na FINI, pa me ujedno zanima smije li ovrhovoditelj poslati na naplatu s iste osnove i na FINU i kod poslodavca pa očito gdje se prije naplati?

Jer ako već ista osnova stoji na FINI, čemu onda slanje te osnove za naplatu i kod poslodavca ili je to sasvim legalno?

 

puno vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, danijel014 je napisao:

poslali su primjerak ovjerene kopije ugovora o cesiji i to prva i zadnja stranica i napsano kako original se može zbog GDPR-a dobiti samo na traženje suda ili vođenja postupka jer da su u u njemu navedena imena i prezimena osoba itd...

Mogu poslati ovjerenu kopiju na način da zaštite identitet drugih osoba, a da je Vam razvidno da se ugovor o cesiji odnosi na Vašeg zaposlenika i na točno određenu tražbinu po točno određenoj ispravi. Tako da je ta dokumentacija nedovoljna za postupanje i ne obvezuje Vas kao poslodavca.

Prije 3 minuta, danijel014 je napisao:

Doznali smo da je original ovrha na FINI, pa me ujedno zanima smije li ovrhovoditelj poslati na naplatu s iste osnove i na FINU i kod poslodavca pa očito gdje se prije naplati?

Ovo Vam je razlog više da odbijete postupiti, ovo je protuzakonito. Pozovite se na čl. 5. st. 3. Ovršnog zakona, pa neka od suda traže ovrhu na plaći, a on će ih isto odbiti jer su zavedeni na Fini i čekaju red u Očevidniku.

Prije 6 minuta, danijel014 je napisao:

Jer ako već ista osnova stoji na FINI, čemu onda slanje te osnove za naplatu i kod poslodavca ili je to sasvim legalno?

Protuzakonito i može dovesti do dvostruke naplate, a što je na štetu ovršenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam. Dakle, ako je ista ovrha ili ovršna isprava na fini koja je kasnije kao preslika originala došla kod poslodavca , može im se odgovoriti da su već zavedeni na fini i da ne mogu još i kod poslodavca?

Možda poslodavac uplaćuje  ujedno i Eosu i skida mu se s fine s iste osnove a da ne zna ni djelatnik ni poslodavac? 

 

uređeno: od danijel014
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , danijel014 je napisao:

može im se odgovoriti da su već zavedeni na fini i da ne mogu još i kod poslodavca?

Upravo tako, neka odaberu na kojem predmetu i sredstvu ovrhe žele pokušaj prisilne naplate, putem ovrhe na novčanim sredstvima koja se provodi na Fini ili putem plaće koju bi provodili vi kao poslodavac. Odnosno ako smatraju da je ovrha na novčanim sredstvima nemoguća, neka podnesu ovršni prijedlog nadležnom sudu, te neka traže temeljem čl. 5. st. 3. Ovršnog zakona promjenu predmeta i sredstva ovrhe tj. ovrhu na plaći, pa kada sud donese rješenje o ovrsi i dostavi vam ga kao poslodavcu na postupanje da ćete tada istog trena postupati po zaprimljenom, jer ćete tek tada stupiti na mjesto ovršenikovog dužnika.

prije 9 sati , danijel014 je napisao:

Možda poslodavac uplaćuje  ujedno i Eosu i skida mu se s fine s iste osnove a da ne zna ni djelatnik ni poslodavac? 

Tako je i zato se mora odabrati sredstvo ovrhe, a tek po nemogućnosti naplate, tražiti od suda promjenu na novom sredstvu, a sa prethodnog se povući, jer je ovrha nemoguća. U protivnom vrlo lako može doći do dvostruke naplate, a tada je ovršenik prisiljen pokrenuti protuovršni postupak i tražiti povrat dvostruke naplate, uz pravo na isplatu kamata i troškova postupka koje je pretrpio zbog ovakvog nezakonitog dvostrukog naplaćivanja istog duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dobar dan! 

Meni poslodavac odbija od plaće za dug EOS Matrixu po osnovi duga prema PBZ-u za minus na računu i kredit. Dug je prvo ovršnim prijedlogom zaveden u FINI od strane banke, a zatim prodan EOS-u. Dosad je otplaćeno skoro 20000 kn duga, a u FINI i dalje stoji taj dug od strane PBZ-a i ne smanjuje se nego mi raste ukupan iznos duga svaki mjesec radi kamata. To vidim na e-građani. 

Što da radim? 

Hvala na svakoj informaciji. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 38 minuta, Josyp je napisao:

Dosad je otplaćeno skoro 20000 kn duga, a u FINI i dalje stoji taj dug od strane PBZ-a i ne smanjuje se nego mi raste ukupan iznos duga svaki mjesec radi kamata.

Tražite od banke i Eos-a da se dogovore tko će povući taj zahtjev za izravnu naplatu sa Fine, jer da ćete u protivnom povlačenje tražiti sudskim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija