Jump to content

Solemnizacija Ugovora o kreditu


gigra

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Potpisan je Predugovor za kupoprodaju stana. Trenutno se čeka na potpis Kupoprodajnog ugovora. Budući da se dio kupuje gotovinom, a dio stambenim kreditom banke, potrebno je solemnizirati Ugovor o kreditu.

Prodavatelj želi da se ide sljedećim redoslijedom:

1. Potpisivanje Kupoprodajnog ugovora.

2. Isplata dijela u gotovini.

3. Solemnizacija Ugovora o kreditu nakon što je sjeo novac isplatom u gotovini.

4. Upis hipoteke banke na nekretninu.

 

Koliko sam ja kao Kupac zaštićen u ovoj situaciji? Naime, moja je namjera bila da se istovremeno potpišu i Ugovor o kupoprodaji i Ugovor o kreditu te da se nakon upisivanja hipoteke u vlasnički list u jednom danu izvrši isplata moja i od banke. Prodavatelj se bojao da ako odustanem od kupnje u razdoblju od upisivanja hipoteke do plaćanja iznosa da će njemu ostati hipoteka upisana na nekretnini, zato inzistira na ovakvom plaćanju.

U Kupoprodajnom ugovoru (a i u Predugovoru koji je potpisan) je navedeno odmah u prvoj verziji da je Prodavatelj obvezan pristupiti sklapanju Ugovora o kreditu isključivo u svojstvu založnog dužnika. S novim izmjenama Kupoprodajnog ugovora meni je dan rok od x dana da nakon potpisa Kupoprodajnog ugovora moram platiti iznos u gotovini i da je to uvjet da Prodavatelj pristupi potpisu Ugovora o kreditu.

Mogu li još nešto dodati u Kupoprodajni ugovor pa da sebe zaštitim u slučaju da Prodavatelj kasnije ne želi potpisati Ugovor o kreditu ili je dovoljno da piše da je obvezan potpisati Ugovor o kreditu?

 

Unaprijed hvala na odgovorima,

Lijep pozdrav.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da malo komplicirate oboje zbog straha od ne/činjenja jedne ili druge strane, no poradi toga se stavlja uglavak o kapari/odustatnini u koji se čak ako niste prije davali kaparu može staviti iznos gotovine koju dajete.

Nadalje, bojazan oko ostanka upisanog založnog prava ne stoji jer kod hipotekarnih stambenih kredita banka isplaćuje sredstva na račun prodavatelja te vi kao kupac nemate ništa s istima te ako bi u nekom slučaju vi odustali od istoga prije isplate ugovor o kreditu se raskida na vašu štetu te se briše i založno pravo banke. A što se tiče potpisivanja ugovora o kreditu valjad ste i vi a posebno prodavatelj svjesni da ukoliko se ne potpiše ugovor o kreditu kao založni dužnik, nema založnog prava, nema isplate i to bi si prodavatelj napravio na vlastitu štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

S moje strane jedino je želja da se poštuje ono što je već dogovoreno u Predugovoru.

Naime, u Predugovoru nije bilo navedeno da će se isplaćivati na taj način na koji sad Prodavatelj želi, odnosno nije bilo spomena da moram prvo uplatiti gotovinu pa čekati da sjedne na njegov račun pa tek onda realizirati kredit.

I banka i odvjetnik su protumačili Predugovor na način da se plaća isti dan sav preostali iznos. Dakle ja platim iznos i odmah nakon toga Banka isplaćuje kredit.

Kapara je već plaćena i ja već samu kaparu smatram dovoljnom garancijom da će kupnja biti obavljena do kraja.

Međutim, Prodavatelju sad nije dovoljna kapara kao garancija nego želi i sav ostali iznos koji nije iz kredita, što je oko 2/3 ukupnog iznosa da mu bude garancija da ćemo dovršiti kupnju.

U Ugovoru mi je sporno upravo to naknadno mijenjanje onoga što je napisano u Predugovoru i davanje dodatnih rokova za plaćanje i redoslijeda plaćanja.

I pomalo me brine isplaćivanje sveg novca s mojeg računa prije nego je uopće solemniziran Ugovor o kreditu i prije nego je Gruntovnica uopće unijela hipoteku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija