Jump to content

Neplaćeni dopust


MirnaGH

Preporučene objave

Poštovani, suprug radi u državnoj tvrtki te bi zbog usavršavanja uzeo godinu dana neplaćenog (sve je u skladu s Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu). Znaci kako znam miruju mu sve obveze mirovinskog, staža i ostalog. No to usavršavanje bi se radilo u drugoj tvrtki te bi on trebao biti zaposlen u njoj na oko 6 mjesec... čak možda i godinu dana. U KU ne stoji ništa o zabrani zapošljavanja samo da se ne radi o nekoj konkurentskoj tvrtki koja ima isto područje rada. Suprug je dipl. strojar te bi radio totalno drugi dio strojarstva od onog što je radio u državnoj firmi.

E sad je pitanje zakona o radu.. da li se može zaposliti negdje drugdje a da mu u drugoj firmi miruje radno mjesto (poslodavac se slaže da se zaposli drugdje)? Gledam Zakon o radu.. iznosi samo članak 87., tako isto i KU ima prepisan taj članak a i Pravilnik o radu. Kad smo pitali pravnike tvrtke u kojoj radi rekli su da može, na internetu smo našli neko mišljenje Mirovinskog da kao ne može, no nitko konkretno nam nitko ništa nije rekao.

Drugo je pitanje da li smije otvoriti vlastitu (isto se ne kosi s KU i sukobom interesa)?

 

Hvala vam na bilo kakvom odgovoru ili smjernicama gdje da to saznamo.

 

Lp,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neplaćeni dopust nije prestanak radnog odnosa, slijedom čega smatram da se ne bi mogao zaposliti kod drugog poslodavca u Hrvatskoj (dakle, on je već zaposlen na puno radno vrijeme, mogao bi tek raditi kod drugog poslodavca putem instituta dopunskog rada, po čl. 61. st. 3. ZOR, do osam sati tjedno). Može otvoriti trgovačko društvo jer trgovačko društvo ne mora imati zaposlenih osoba. 

Međutim, možda griješim, u svakom slučaju mislim da je adresa na koju morate pitati HZMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Jedino kaj nigdje u zakonu to ne piše..jer njemu samo cuvaju mjesto a sve ostalo obustavljaju. Jer postije posudbe radnika jedne firme drugij. Ja bih rado željela članak na koji se pozivaju. No za to cu se obratiti HZMOu jer kod nas sve ima dvostruka mjerila.

Pitanje je jos da li si on moze sam uplacivati mirovinsko i staz. Za zdravstveno znam da moze. 

Hvala jos jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija