Jump to content

Ostvarivanje suvlasničkog djela


hrvbranitelj

Preporučene objave

Pozdrav, na ostavinskoj raspravi sam nasljedio 1/4 suvlasničkog udjela na parceli koja obuhvaća kuću od 90m2, dvorište od 900m2, pomoćnu zgradu od 50m2 i nadstrešnicu od 10m2. Drugi nasljednik na istoj parceli ima udjel 1/4 poput mene dok treći nasljednik ima udjel od 2/4. Po trenutnoj situaciji dogovora između nas troje neće biti jer svatko vodi svoju politiku i ne zna za kompromis, no temeljem mog suvlasničkog djela ja želim stupiti u posjed svoje 1/4 odmah ali me buni na koji način ako nema dogovora se to radi i kome se moram obratiti?

Da li u takvoj situaciji postoji mogućnost davanja procesa na sud pa geometrijske diobe u tri zasebne čestice? Na kraju krajeva koliko okvirno ti procesi koštaju i tko ih plaća?

Ako se to ne može riješiti sa dogovorom što se npr. događa kada jedan od nasljednika samoinicijativno uđe na parcelu i zagradi svojih 1/4 suvlasničkog udjela. Jer po gabaritima parcele to ispada da ja osobno imam pravo na oko 262m2!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li bilo koji od suvlasnika od prije u posjedu bilo dijela, bilo cijele čestice? Posjed je faktična vlast na stvari, različita od upisanog vlasništva.

U svakom slučaju, ako bilo koji nasilno uđe u posjed, kad protekne rok od 30 dana od dana saznanja druge dvojice za ulazak u posjed, a da ne poduzmu ništa glede svoje posjedovne zaštite (podnesu tužbu za smetanje posjeda), tada taj posjed postaje miran i nakon isteka tog roka taj koji je ušao u posjed ima pravo na posjedovnu zaštitu od druge dvojice ako bi ga htjeli nasilno izbaciti (ili treće osobe, dakako).

U slučaju razvrgnuća suvlasništva, teško je zamislivo da bi došlo do geometrijske diobe po onome kako opisujete nekretninu, vjerojatnija je civilna dioba, prodajom i podjelom kupovnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija