Jump to content
 1. Ruby_Danderfluff

  Ruby_Danderfluff

 2. drot13

  drot13

 3. cruellena

  cruellena

 • Similar Content

  • objavio blackChandelier
   Pozdrav svima!
   Čitala sam prije svega stare objave pokušavajući naći odgovor na svoje pitanje, ali budući da ne nalazim ništa ću sama postaviti pitanje i molim za odgovor.
   Naime, partner i ja smo dobili primjerak ugovora stanodavca za najam stana (kupio je šprancu iz NN) i ispunio podatke onako kako smo se sve dogovorili, te nam je dao da pogledamo ugovor prije nego što ga potpišemo.
   Nas dvoje tražimo stan na dugoročno i ako se uspostavi da je sa stanom sve u redu, te da je i sam stanodavac korektan kako se čini na prvu, mi i namjeravamo ostati u tom stanu duže vrijeme. No, čitajući ove odredbe vezane za prestanak ugovora imam nekoliko nejasnoća, pa molim za pomoć pravnika.
   Dakle, jasan mi je dio gdje se govori o otkazu ugovora slijedom neispunjavanja ugovorenih obveza, no što ako jednostavno želimo otkazati ugovor jer krenu problemi sa stanom? Znači li da to što smo potpisali na tih godinu dana moramo i plaćati najamninu za vrijeme na koje je sklopljen ugovor čak i ako se iselimo budući da smo potpisali na to vrijeme ili?
   Zanima me zna li itko konkretno za taj ugovor iz Narodnih novina?
    
   Hvala!
  • objavio Imilkoo
   Poz svima... 
   Imam ugovor o doživotnom uzdrzavanju gdje sam ja davatelj koji je upisan u Z. K zabilježba... Na toj zabilježba piše PRVENSTVENI RED UPISA što bi to točno značilo? 
   Hvala na odg. 
   Lp. 
  • objavio Monika123
   Poštovani,
     Molim Vas pravni savjet u vezi ugovora o radu na neodredeno.   16.05.2019. potpisala sam ugovor na neodredeno sa odvjetnikom i stečajnim upraviteljem te je on u tom ugovoru naveo članak 8. "Radnik jamči poslodavcu da neće otkazivati ovaj ugovor o radu slijedećih 12 mjeseci. U slučaju da radnik otkazuje ovaj ugovor o radu ili mu bude uručen izvanredni otkaz ugovora o radu uzrokovan ponašanjem radnika dižan je platiti poslodavcu ugovornu kaznu u iznosu od 2000kn neto. Otkazni rok iznosi 15 dana, bez obzira koja ugovorna strana otkazuje ugovor o radu"   Naime ja sam dala otkaz zbog pronalaska drugog posla, te obavljanja stručnog osposobljavanja. 11.08.2019. prestaje ugovor i otkazni rok je ispoštovan.   27.12.2019. Stigao je poziv na plaćanje od strane poslodavca te mene sad zanima koliko je valjana ta klauzula u ugovoru te trebam li ja platiti tu ugovornu kaznu ili je ona ništetna? Zakonom se djelomično odreduje da je to nezakonito, te da se ne slaze sa ustavnom odredbom o slobodi rada.   Unaprijed hvala na odgovoru i pomoći.  
  • objavio Juka88
   poštovani,
   zanima me ovaj članak ugovora koji mi nije skroz jasan : 

   "Tijekom trajanja ovog Ugovora niti godinu dana nakon njegovog prestanka,
   bez obzira da li je do prestanka Ugovora došlo uslijed njegove konzumacije
   ili raskidom ili iz bilo kojeg drugog razloga, Izvršitelj neće aktivno nuditi
   svoje usluge i ulaziti u tržišno natjecanje s Naručiteljem kod klijenta  naručitelja
   kod kojega je surađivao u svojstvu podizvođača. U protivnom Naručitelj može raskinuti 
   ovaj ugovor i/ili ima pravo na naknadu štete.  
   Naručitelj i Isporučitelj su suglasni da za vrijeme trajanja suradnje prema ovom Ugovoru
   i 24 mjeseca nakon njegovog završetka, niti izravno niti neizravno niti preko bilo kojeg subjekta koji je
   u potpunosti ili djelomično pod kontrolom te strane neće zaposliti ili temeljem bilo kojeg drugog oblika ugovora 
   koristiti ugovore zaposlenika ili podugovorenog djelatnika druge strane koji je bio uključen u rad prema ovom Ugovoru
   ili poticati zaposlenika ili podugovorenog djelatnika druge strane koji je bio uključen u rad prema ovom Ugovoru
   da prekine zaposlenje ili ugovorni odnos sa drugom stranom u bilo kojem trenutku čak i nakon što završi suradnja
   prema ovom Ugovoru, osim uz izričitu suglasnost druge ugovorne strane u pisanom obliku.
   Ukoliko bilo koja strana prekrši ovu odredbu, odnosno ne pribavi pisano odobrenje druge ugovorne straneza navedene oblike suradnje
   i zapošljavanja, platiti će drugoj strani ugovornu kaznu u iznosu dva ukupna  godišnja troška plaće tog zaposlenika ili naknade podugovorenog djelatnika u trenutku kada on prekida zaposlenje ili suradnju kod strane za koju je bio uključen u rad prema ovom Ugovoru."
   -narucitelj ima ugovor s Izvršiteljem za rad na lokaciji klijenta(naruciteljevog) sa odredjenim podugovorenim djelatnicima
   -podugovorenim djelatnici imaju ugovor sa Izvršiteljem, ne Naručiteljem
   - Izvršitelj i Naručitelj su d.o.o., podugovoreni djelatnici su obrti
   1. pitanje
   Ako narucitelj direktno zaposli podugovorenog djelatnika kod sebe ili na projektu kod klijenta preko sebe ili neke druge firme ili preko bilo kojeg oblika
   dali mora platiti kaznu u iznosu 2 godine primanja?
   2. pitanje
   Ako Izvršitelj raskine ugovor za svoje podugovorene djelatnike sa naručiteljem i angažira ih kod drugog klijenta koji nije u svezi 
   sa Naručiteljem, dali Izvršitelj mora platiti kaznu? (za Izvršitelja to nije podugovoreni djelatnik DRUGE STRANE nego njegov podugovoreni djelatnik?)
   3. pitanje
   Ako Izvršitelj raskine ugovor za svoje podugovorene djelatnike sa naručiteljem i angažira ih kod drugog klijenta koji je u svezi 
   sa Naručiteljem dali mora platiti kaznu?

   Nadam se da mi netko može razjasniti ovo. Hvala unaprijed.
  • objavio VicPR
   Pozdrav,
    
   kratko pitanje - pri izradi Ugovora o djelu - da li je obavezno iznos napisati u bruto ili u neto? Može li se napisati samo bruto iznos?
    
   Hvala puno!
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...