Jump to content
PretendiramNaTron

Utemeljenje radničkog vijeća

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Budući da nisam pravnik niti se razumijem u tumačenje zakona i pravilnika, zaista trebam pomoć pa ako se među vama nalazi koja dobra duša da mi pomogne, jamčim mu svoju doživotnu zahvalnost.

Dakle, o čemu se radi?

U ustanovi u kojoj radim pokrećemo radničko vijeće. Budući da smo ustanova do 75 zaposlenih, u radničko vijeće biramo jednoga predstavnika. Drugim riječima, imat ćemo radničko vijeće od jednoga člana. No ono što mene zanima je sljedeće:

1. Pravilnik propisuje milijun obrazaca i sam postupak izbora je bezobrazno dugotrajan i za mene nepravnika kompleksan. Moramo li mi imati izborni odbor, voditi te silne obrasce samo zbog jednog člana? Bira li se obavezno i zamjenik predstavnika?

2. Bira li se taj jedan član doista tako da moramo imati pečatirane glasačke listiće i serijski broj, glasačku kutiju ili stvar može biti jednostavnija? Možda ja pravilnik krivo tumačim pa ovdje provjeravam. Kako se dolazi do tog serijskog broja?

3. Podrazumijeva li pojam "oglasna mjesta" i web stranicu ustanove ili samo oglasne ploče po ustanovi?

4. Trebamo li mi obavijest o utemeljenju RV-a slati nekom sindikatu (imamo par članova nekih sindikata u ustanovi)? Taj mi dio nije odveć jasan.

Ako mi se nametne još koja nejasnoća, pisat ću ovdje.

 

Unaprijed hvala na pomoći!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio neno32
   Pozdrav, 
   u školi u kojoj radim predstoje redovni izbori za prestavnika te vezano uz to imam par nedoumica vezanih uz pravo glasa koje bi volio da mi netko razjasni.
    
   Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća, u članku 11. propisuje obaveze poslodavca :
   "(1) Poslodavac je dužan u roku od tri radna dana od dana primitka zahtjeva predsjednika izbornog odbora, dostaviti mu odvojeno popis radnika koji su u radnom odnosu na dan izrade popisa i koji su članovi njegovih upravnih i nadzornih tijela ili su članovi njihovih obitelji ili su ovlašteni da zastupati ga u odnosu na kod njega zaposlene radnike te popis ostalih radnika koji su u radnom odnosu na dan izrade popisa."
    
   Zakon o radu, u glavi 3, sudjelovanje radnika u odlučivanju, u članku 145. propisuje  biračko pravo 
   (1) Pravo birati i biti birani imaju svi radnici zaposleni kod određenoga poslodavca.
   (2) Pravo birati i biti birani nemaju članovi upravnih i nadzornih organa poslodavca i članovi njihovih obitelji te radnici iz članka 131. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona.
   (3) Članovima obitelji u smislu stavka 2. ovoga članka smatraju se članovi uže obitelji iz članka 86. stavka 3. ovoga Zakona.
   (4) Odredba stavka 2. ovoga članka ne odnosi se na predstavnike radnika u organima poslodavca.
   (5) Izborni odbor utvrđuje listu radnika koji imaju biračko pravo
    
   Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u članku 118. propisuje
   (1) Školom upravlja školski odbor, a učeničkim domom domski odbor (u daljnjem tekstu: školski odbor).

   u članku 119:
   (1) Školski odbor ima sedam članova, od kojih jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, a ako radničko vijeće nije utemeljeno, imenuju ga i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima samo jednog člana, a ostalih šest članova imenuje i razrješava: – učiteljsko, nastavničko, odnosno odgajateljsko vijeće dva člana iz reda učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, – vijeće roditelja jednog člana iz reda roditelja koji nije radnik škole, – osnivač tri člana samostalno
   i članak 125
   (1) Ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove.
    
   Konačno pitanje je dali pravo glasa imaju članovi školskog odbora i ravnatelj. Moja pretpostavka kao učitelja, a ne pravnika  je da pravo glasa nemaju ni ravnatelj ni školski odbor, osim po članku 145. ZOR-a stavak 4, tj osobe koja je izabrana u školski odbor iz radničkog vijeća, te da ravnatelj kao poslovodni voditelj ustanove i da dva člana izabrana iz reda učiteljskog vijeća, a ne radničkog vijeća nemaju pravo glasa, dali sam u pravu?
  • objavio TrangOul
   Poštovani,
   Treba li se poslodavac savjetovati s radničkim vijećem prije nego donese novu sistematizaciju radnih mjesta?
   Naime, članak 150. nalaže poslodavcu savjetovanje s radničkim vijećem prije donošenja bitnih odluka za položaj radnika. Sistematizacija radnih mjesta je bitna odluka, ali nije navedena u članku 150. ZOR-a.
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...