Jump to content

Izvanbračna zajednica i podjela imovine


James Cook

Preporučene objave

Mišljenja sam da bih ovo trebao rješavati kod odvjetnika ali ne znam da li mi se kod njega uopće isplati ići jer mislim da je moj slučaj jako teško rješiv. Pa ću prvo zatražiti savjet na ovom forumu. Da krenem od početka. Živim u izvanbračnoj zajednici u istoj kući od 1999. godine. Oboje smo od te godine prijavljeni na istoj adresi. U uvodu moram napomenuti da sam od 1996. do 1998. zajedno sa majkom i ocem bio vlasnik malog dućana mješovite robe koju smo zbog problema u poslovanju zatvorili 1999. Pošto smo moja djevojka i ja tada bili podstanari, moj otac i majka odlučili su prodati svoju kuću i kupiti veću katnicu kako bi svi skupa živjeli. Tako je i bilo, ali zbog bojazni od poreznih dugova koje smo imali od prijespomenutog dućana, otac odlučuje da se kupoprodajni ugovor sa prodavateljem kuće sklopi između njega i moje djevojke i moga djeda koji je također s nama preselio u kuću. Tako je i napravljeno i u gruntovnici se kao novi vlasnici uknjižuju moj djeda i moja djevojka, svatko po 1/2. Djeda umire 2004. godine a ja nasljeđujem njegovu polovicu kuće. Ja se svoje polovice (opet zbog tog nesretnog poreznog duga, koji je astronomski rastao) odričem i darujem ga svojoj djevojci. Tada ona postaje 1/1 vlasnica kuće. Potpisuje i oporuku u kojoj stoji da će nakon svoje smrti ovu kuću ostaviti meni. Ali poznato je da se oporuka može bilo kada i promijeniti. Također u ZK ulošku otac i ja (majka mi je u međuvremenu također preminula) upisani smo da imamo pravo doživotnog uživanja.

Moram napomenuti da u ovih 20 godina zajedničkog života naši odnosi nisu bili na dobroj razini. Ja sam htio dijete, ona ne. Uz to, ona je meni iza leđa imala jako puno avantura i puno tajnih ljubavnih veza. Ali ja se jednostavno nisam mogao otrgnuti iz toga jer je ona vlasnica kuće a otac dok je bio živ nije htio ni čuti da prodamo kuću i raziđemo se. Isti stav je imala i ona jer joj je ovakav život odgovarao.

 

Prije 3 godine otac umire i ja ostajem živjeti u kući samo sa izvanbračnom suprugom. Ali ne zadugo, jer prošle godine u kuću doseljava njen dečko! I sada živimo svi skupa. Ljudi moji, mene je i sramota pisati ovdje o ovome ali ja više ne znam što da radim! Zarobljen sam ovdje 20 godina i ovo nije nikakav život. Želim se odseliti ali nemam gdje. Pokušao sam razgovarati s njom da prodamo kuću, podijelimo novac po pola i raziđemo se. Ali ona neće ni da čuje za to.

Eto, to je moja priča. Ja više ne mogu i ne želim ovako živjeti ali ne vidim nikakav izlaz iz ove situacije. Molim nekoga tko se razumije u pravo da mi da neki savjet ili odgovor može li se ovo riješiti angažiranjem odvjetnika i pokretanjem sudskog postupka jer ja više drugog izbora nemam.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, mislim da Vam ovdje odvjetnik ne može pomoći. Više ne možete opozvati darovanje zbog svog osiromašenja jer je prošlo više od 10 godina od darovanja, a gruba nezahvalnost zbog koje biste mogli također opozvati darovanje obuhvaća kazneno djelo od supruge prema Vama, odnosno zbog povrede zakonskih dužnosti prema Vama. Mogli biste ići na to da je ugovor o darovanju ništetan ili pobojan zbog mana volje kod sklapanja (prividan ugovor), no ne znam kako bi to prošlo. Uglavnom, šanse da ostvarite povrat polovice nekretnine su Vam, po mom mišljenju, prilično mizerne. Eventualno ako možete od bivše izvanbračne supruge ostvariti uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Samo ona nije kako ste u zadnjoj rečenici naveli moja bivša, već je još uvijek izvandbračna supruga. Taj njen novi dečko živi ovdje malo manje od 2 godine ali nije prijavljen na ovu adresu. Što bi bilo u slučaju da podnesem raskid izvanbračne zajednice? I kome se to uopće i na koji način može podnijeti? Ako bi u tome uspio mislim da bi se imovina dijelila po istom pravilu na koji se dijeli kada su u pitanju razvodi registriranih brakova. Bračna stečevina je sve ono što su bračni drugovi stekli svojim zajedničkim radom u trajanju bračne zajednice. A u ovom slučaju druga strana nije stekla na taj način ni kvadrat nekretnine. Kuća je kupljena novcem od mojih roditelja, a polovicu je dobila mojim darivanjem. Za sve ovo imam dokumente koji dokazuju kompletne radnje koje su se sa nekretninom događale od 1999. godine do sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanbračna zajednica je faktična zajednica stola i postelje. Dakle, ako Vi sa suprugom više ne dijelite kućanstvo, ne dijelite život, Vaša je izvanbračna zajednica prestala. Nije potreban nikakav formalni čin (sudska presuda, rješenje upravnog tijela i sl., javnobilježnička ovjera izjave) da bi ta faktična zajednica prestala, nego ona jednostavno prestane. 

Točno je da se izvanbračna imovina dijeli isto kao bračna stečevina. Radi se o imovini koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine. Polovica kuće je glasila na suprugu, a polovica na Vas. Vi ste svoju polovicu stekli nasljeđivanjem (dakle, kao vlastitu imovinu), ali ste je onda darovali supruzi. Ako nemate razloga za opoziv tog darovanja, sve je suprugino, jer se za onu polovicu koju su Vaši roditelji kupili i prepustili vlasništvo Vašoj supruzi opravdano može postaviti pitanje kome su oni to htjeli darovati - Vama ili njoj, a njih više nema da o tome posvjedoče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz ovih odgovora vidim da mi je jedino rješenje ići na opoziv darovanja zbog grube nezahvalnosti. U tome članku piše da ono obuhvaća kazneno djelo od supruge prema meni, odnosno povredu zakonskih dužnosti prema meni. I da je rok godinu dana od saznanja. Može li mi netko protumačiti šta ta dva pojma znače?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, James Cook je napisao:

Iz ovih odgovora vidim da mi je jedino rješenje ići na opoziv darovanja zbog grube nezahvalnosti. U tome članku piše da ono obuhvaća kazneno djelo od supruge prema meni, odnosno povredu zakonskih dužnosti prema meni.

Zakon je prilično jasan, te kaže da darovatelj može opozvati darovanje zbog grube nezahvalnosti obdarenika, a pri tome se pod grubom nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji djelo kažnjivo po kaznenim propisima ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji. E sada je pitanje, na koje bi se to kazneno djelo Vi pozvali ili na koje teško kršenje zakonskih utvrđenih dužnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija