Jump to content

Darovni ugovor,prostor za izgradnju


JillJane

Preporučene objave

Poštovani, molim za savjet pomoć stručnu?

Naime radi se o slijedećem, zbog starosti krovišta obiteljske kuće i prijetnje urušavanjem otac mi je darovao prostor tj zrak da srušim postojeće krovište te da napravim sebi stan tj visoko potkrovlje. Iza izgradnje cjelokupni objekat je etažiran sa novo izgrađenim potkrovljem. Sad bi molio pravnu pomoć oko sastavljanja darovnog ugovora, koja forma i članak zakona ako ima? a bit je svega da taj prostor koji sam ja izgradio sutra ne dođe u možebitni spor u nasljedstvu sa braćom i sestrama. Jel netko mi je rekao da iako meni otac daruje prostor za izgradnju stana na katu to ulazi u cjelokupnu sumu kad je nasljedstvo iza smrti bez oporuke roditelja.. pa sam zbunjen i molio bih pomoć kako sastavit ugovor..

unaprijed zahvaljujem 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo zanimljiv problem. Po meni, ono što je Vama otac dao nema u materijalnom smislu nikakvu vrijednost, osim kao ploha za izgradnju etažiranog stambenog objekta. Taj zračni prostor koji Vam je otac faktično darovao teško će biti formalno uobličiti s obzirom da darovni ugovor nije čak niti potreban radi uknjižbe, Vi ste stvorili sasvim novu stambenu cjelinu koja ne pripada nikome drugome osim Vama. Zbog toga za nasljeđivanje mislim da nije bitno, jer kolika bi bila vrijednost dara koji bi se trebao vratiti u ostavinu? No neka me netko ispravi, možda griješim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem,

poblem mislim nastaje jel je objekat je legaliziran, potom etažiran ali sve na ime oca koji je vlasnik ajmo reć papirno i mog izgrađenog dijela. Zbog tog je nedoumica kako i koja forma sastavit darovni ugovor da u budućnosti ne postane spor u slućaju diobe. Dali treba apisati mi daruje zrak tj prostor da izgradim stan ili da mi daruje etažu sukladno projektu etažiranja??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, etažu, jer se zrak ne može prenositi u zemljišnoj knjizi na temelju ugovora o darovanju. Time da bi bilo dobro da otac sastavi neku izjavu za zlu ne trebalo, da Vam je dopustio da vlastitim sredstvima na njegovoj nekretnini izgradite sebi zasebni kat, da ste sve u cijelosti sami uložili, a da Vam je on darovao samo donju plohu za gradnju i zračni prostor iznad nje. Ta bi izjava trebala poslužiti za slučaj spora oko vraćanja dara u ostavinu da potvrdi da se vrijednost dara sastojala samo u plohi i zračnom prostoru, a ne u samoj građevini koja je izgrađena, i koja ima neku vrijednost. Međutim, ovo je neistraženo područje, i ne mogu garantirati da bi ovakvo rješenje zaista i poslužilo u budućnosti.

Osim toga, nadam se da sam dobro shvatila, da ste Vi sami ulagali u izgradnju kata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija