Jump to content
VESNA30101962

Isplata regresa

Preporučene objave

Poštovani,

Molim pomoć vezano za isplatu regresa. Naime poslodavac mi osporava isplatu regresa za 2019. godinu uz usmeno obrazloženje da mi u istoj godini ne može isplatiti dva regresa.

Naime, od 29.1.2018. do 20.01.2019. godine bila sam na bolovanju te sam godišnji odmor za 2018. koristila u 2019. godini od 21. do 01.02.2019. godine. Za korištenje istog isplaćen

mi je regres za godišnji odmor za 2018. godinu.

Godišnji odmor za 2019. godinu koristila sam od 29.07. do 23.08.2019. godine. Poslodavac mi osporava isplatu regresa za 2019. godinu uz usmeno obrazloženje da se regres u jednoj godini može isplatiti samo jedamput. Pisano obrazloženje čekam već 2 mjeseca.

U kolektivnom ugovoru stoji;

"Godišnji odmor

Članak 46.

Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 20, a naj­više 30 radnih dana, uključujući dane godišnjeg odmora koji svakom radniku pripadaju sukladno kriterijima iz čl. 47. i čl. 48. ovog Ugovora.

Članak 52.

Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva di­jela, osim ako se s poslodavcem drugačije ne dogovori.

Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna.

Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju du­žem od dva tjedna radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz stavka 2. ovog članka, ako mu je bilo omogućeno korištenje tog odmora.

Iznimno od odredbe prethodnog stavka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

 Regres

Članak 159.

Poslodavac će isplatiti jednokratni dodatak na plaću (regres) u iznosu od 1.500,00 kn.

Regres se isplaćuje radniku s prvom plaćom nakon korištenja prvog dijela godišnjeg odmora u minimalnom trajanju od dva tjedna neprekidnog trajanja.

 

Molim odgovor da li imam pravo na isplatu regresa za 2019. godinu, odnosno da li mi je poslodavac dužan isplatiti regres.

Hvala,

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Regres se ne isplaćuje onima koji su u radnom odnosu, ali iz bilo kojeg razloga nisu radili. Mogao ti je recimo ne dati za 2018., a dati za 2019.g. ali ne oboje. Možda ti ovo bolje objasni nego ja, citiram:

Regres se neoporezivo može dodijeliti radniku neovisno o tome u kojem dijelu godine je s poslodavcem započeo radni odnos, ovisno o tome koristi li godišnji odmor kod poslodavca koji ga isplaćuje, s time da treba voditi računa da je ukupna isplaćena svota prigodnih nagrada do 2.500,00 kuna godišnje.
Osim toga, poslodavci bi trebali voditi računa o tome da prigodnu nagradu regresa ne mogu isplatiti radnicima na porodiljinom, roditeljskom dopustu ili bolovanju zato što radnici koriste prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja te ne koriste godišnji odmor u navedenom razdoblju isplate.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...