Jump to content
enzo17

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju - nužni dio

Preporučene objave

Ove godine umro mi je otac. S njim sam još 2009. godine sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju koji je ovjeren i solemiziran od strane javnog bilježnika i obostrano potpisan uz prisustvo dva svjedoka.

Tim ugovorom , trenutkom potpisa ugovora,otac mi ostavlja 3/4 kuće u svom vlasništvu u zamjenu za skrb do kraja života. Ugovorom mi ja dato i pravo  upisa vlasništva u zemljišne knjige.

Ja sam se svoju ugovornu obvezu prema ocu uredno izvršio. Nekretninu iz ugovora nisam u zemljišnjim knjigama prebacio na sebe, jer sam prvenstveno želio prije svega korektno ispuniti obvezu prema ocu.

Pozvan sam u matični ured radi dogovora oko ostavinske rasprave, te mi je rečeno da s obzirom da je kuća u zemljišnim knjigama još uvijek uknjižena na pokojnog oca, da bez obzira na postojanje ugovora oni takvo stanje moraju evidentirati za pripremu ostavinske rasprave.

Zanima me da li je nekretnina iz ugovora predmet ostavinske rasprave i da li eventualni drugi potencijalni nasljednici imaju ostavinska prava prema tom dijelu nekretnine

Hvala

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , enzo17 je napisao:

Zanima me da li je nekretnina iz ugovora predmet ostavinske rasprave

Ista imovina se izdvaja iz ostavine. 

 

prije 2 sati , enzo17 je napisao:

Nekretninu iz ugovora nisam u zemljišnjim knjigama prebacio na sebe, jer sam prvenstveno želio prije svega korektno ispuniti obvezu prema ocu

U tom slučaju ste trebali sklopiti ugovor o doživotnom, a ne dosmrtnom uzdržavanju, ovo iz razloga što ste na temelju ovog drugog još za života primatelja uzdržavanja mogli ishoditi upis prava vlasništva. 

 

prije 2 sati , enzo17 je napisao:

Ugovorom mi ja dato i pravo  upisa vlasništva u zemljišne knjige.

Niste dužni čekati ostavinski postupak da bi zatražili upis prava vlasništva. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno zahvaljujem. Ja sam s ocem sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju čijim potpisom je meni dan predmetni dio kuće. Jedino što na osnovi tog ugovora nisam proveo uknjižbu u zemljišnim knjigama jer je postojala fiducija banke po kreditu. Fiducija je sada maknuta jer je kredit otplaćen. Zanima me samo da li bio koji drugi nasljednik može tražiti nužni dio na toj nekretnini.? Hvala

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...