Jump to content

Dva kratka pitanja iz radnog prava


samir825

Preporučene objave

Imam dva kratka pitanja iz radnog prava, da li se na određena radna mjesta mogu zaposliti samo osobe koje imaju odgovarajuću završenu školu. Npr. da li na mjestu vozača mora raditi baš vozač ili može bilo ko sa SSS, da li na mjesu krojača mora raditi osoba koja ima zavšrenu tekstilnu školu ili može bilo ko?

Drugo pitanje, dali se otkaz zbog tehničkih, tehnoloških, ekonomskih razloga (tehološki višak) može dati samo jednom radniku, moje tumačenje zakona je da može, ali sam nedavno čuo mišljenje jednog pravnika da minimalno 5 radnika u isto vrijeme mora dobiti otkaz da bi se to kvalifikovao kao otkaz zbog tehničkih, tehnoloških, ekonomskih razloga (tehološki višak)?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, samir825 je napisao:

da li se na određena radna mjesta mogu zaposliti samo osobe koje imaju odgovarajuću završenu školu. Npr. da li na mjestu vozača mora raditi baš vozač ili može bilo ko sa SSS, da li na mjesu krojača mora raditi osoba koja ima zavšrenu tekstilnu školu ili može bilo ko?

Da, za svako radno mjesto postoje propisani uvjeti, a kandidat mora udovoljavati tim uvjetima da bi mogao sklopiti ugovor o radu za predmetno radno mjesto.

, samir825 je napisao:

da li se otkaz zbog tehničkih, tehnoloških, ekonomskih razloga (tehološki višak) može dati samo jednom radniku, moje tumačenje zakona je da može, ali sam nedavno čuo mišljenje jednog pravnika da minimalno 5 radnika u isto vrijeme mora dobiti otkaz da bi se to kvalifikovao kao otkaz zbog tehničkih, tehnoloških, ekonomskih razloga (tehološki višak)?

Može, a to što ste čuli vjerojatno se odnosi na čl. 127. Zakona o radu koji regulira kolektivni višak radnika, te kaže da poslodavac kod kojeg bi u razdoblju od devedeset dana mogla prestati potreba za radom najmanje dvadeset radnika, od kojih bi poslovno uvjetovanim otkazom prestali ugovori o radu najmanje petorice radnika, dužan je pravodobno i na način propisan ovim Zakonom, savjetovati se s radničkim vijećem radi postizanja sporazuma u svrhu otklanjanja ili smanjenja potrebe za prestankom rada radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija