Jump to content

Postupak radi iseljenja i predaje u posjed - odvjetnička nagrada prema Tarifi


Totalna Parezija

Preporučene objave

U tužbi podnesenoj radi iseljenja i predaje u posjed (radi se o stanu) odvjetnik je kao vrijednost predmeta spora stavio iznos od 250.000,01 kn. 

Obrazložio je to vrijednošću stana, navodeći kako je tako utvrđena vrijednost spora još uvijek višestruko manja od tržišne vrijednosti stana. Jasno je da je toliki VPS odredio isključivo s ciljem lakog bogaćenja, jer je upravo 250.000,01 kn granica iznad koje se, prema tarifi, svaka radnja u postupku cijeni 500 bodova.

Ja mislim da se u ovom i svakom ovakvom predmetu, budući da se spor ne vodi o pitanju vlasništva, treba primijeniti Tbr. 7.2. tarife, koja jasno propisuje da u postupcima iz stambenih odnosa (otkazi, iseljenja, utvrđenja) odvjetniku pripada jednokratna nagrada za cijeli prvostupanjski postupak, bez obzira na broj radnji koje je poduzeo, u visini od 200 bodova.

Ovdje se, dakle, radi o postupku radi iseljenja, koji se u tarifi taksativno navodi u Tbr. 7.2., i za kojeg odvjetnik za cijeli prvostupanjski postupak može naplatiti protuvrijednost u iznosu od 200 bodova.

Jesam li u pravu? Kakva je sudska praksa?

(razlika je, naravno, ogromna; recimo da ima 10 radnji u postupku - zarada bi u prvoj varijanti iznosila 5.000 bodova, a u drugoj 200 bodova, što je 25 puta manje!)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posve jasno. Ja se slažem s Vama glede odvjetničke tarife, i prigovorila bih na način naplate (naravno, neki odvjetnici ne žele raditi za minimalni iznos jednokratne nagrade, zbog čega će možda doći do otkaza punomoći i angažmana drugog odvjetnika). Ovaj VPS od 250.001,00 kn može biti odlučan i za određivanje visine sudske pristojbe, no tu vidite čl. 21. Zakona o sudskim pristojbama koji kaže da se za sporove o otkazu ugovora o najmu ili zakupu uzima iznos godišnje najamnine ili zakupnine, ali ne manji od 20.000,00 kn. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija