Jump to content

Odrzavanje zgrade


Đurđa2

Preporučene objave

Postovani,

Zivim u stanu koji je dio zgrade. Taj stan sam prije 2 godine nasljedio od pokojnog oca. Jucer mi pokucaše dva covjeka (za koja inace znam da su malverizacijama u bivšem sustavu došli do određenih dijelova zgrade) koji tvrde da su oni predstavnici firme koja odrzava zgradu i da ja imam 10.000 kn duga prema njima.

Nisu mi pokazali nikakvu dokumentaciju, nesto su pricali ali ja u tom trenutku nisam uopce dobro cuo sto oni meni na vratima pokusaju spocitavat, ali jedno je sigurno:

 - Nisam s njima, niti s bilokojom tvrtkom potpisivao ugovor o takvim stvarima

- Nisam dobivao nikakve uplatnice na svoju adresu i na svoje ime

Zanima me koja su moja prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Spitfire je napisao:

Naravno da bi morali imati osnov za svoja potraživanja. Pričuvu plaćate? Imate predstavnika suvlasnika, Upravitelja? Pokušajte se za početak kod njih informirati po kojoj osnovi održavaju zgradu te o čemu se uopće radi.

Ja ne plaćam ništa jer me nitko nije niti tražio do sad, niti sam išta potpisivao, tražio od drugih niti me netko upoznao s time.

Ja sam voljan plaćati ako plaćaju svi (saznao sam da jedna stanarka plaća), ali suludo mi je otplaćivati dugove za nešto na što nisam pristao. Zato i pitam jer znam da se kredit nasljeđuje, ali ovdje se radi o odrzavanju zgrade.

uređeno: od Đurđa2
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pocetak, bilo tko da vam dodje na vrata i trazi nesto, duzan je se predstaviti sluzbenom legitimacijom, a potom vam uruciti dokumentaciju na osnovu koje im je dat legitimitet da osobno ulazi u perimetar privatnog posjeda (u suprotnom ih mozete tuziti za iznudu, lazno predstavljenje, zastrasivanje, upad u posjed itd. naslo bi se tu elemenata).

S druge strane, pregledajte po ocevoj dokumentaciji, negdje bi morao postojati medjuvlasnicki ugovor, ukoliko ga nema, predstavnika stanara zamolite da vam da kopiju, kao i potpisni list suvlasnika kojim je data suglasnost da se upravljanje zgradom povjerava odredjenoj firmi (najmanje 51% stanara suvlasnika).

To sto racuni ne glase na vase ime je iskljucivo na vama da kroz sve institucije provedete odluku o nasljedjivanju, jednako kao sto ste brojilo za elektricnu energiju isli prebaciti na svoje ime, tako i za vodu, plin, pa i pricuvu bi uz Rjesenje o nasljedjivanju trebali prebaciti na svoje ime. Racuni za odrzavanje zgrade se jednako nasljedjuju ali vodite racuna i o tome da takvi racuni zastarjevaju nakon godinu dana.

Ukoliko vas otac nije potpisao suglasnost o pristanku da odredjena tvrtka vodi upravljanje zgradom ili ako nemate Medjuvlasnicki ugovor, zatrazite od te tvrtke da vam to dostave pismeno. U suprotnom, nemaju osnovu za bilo kakva potrazivanja a posebno ne u nekom pausalnom okruglom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 34 minuta, Đurđa2 je napisao:

Hvala, da li bi mi mogli samo priloziti dio zakona gdje se tumaci zastara tih racuna?

Članak 226. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, a koji kaže da tražbine povremenih davanja koja dospijevaju godišnje ili u kraćim razdobljima, pa bilo da se radi o sporednim povremenim tražbinama, kao što je tražbina kamata, bilo da se radi o takvim povremenim tražbinama u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je tražbina uzdržavanja, zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Đurđa2 je napisao:

Ja sam voljan plaćati ako plaćaju svi (saznao sam da jedna stanarka plaća)

Pođite kod upravitelja i tražite izvadak iz poslovnih knjiga da vidite od kada je taj nastali dug na Vaše ime, a tog prigodom možete zatražiti i uvid u podatke o plaćanju/dugovanju suvlasnika na ime pričuve.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, Đurđa2 je napisao:

Dug nemože biti na moje ime, samo na očevo ili još prije od toga na baku.

U zabludi ste, dug za pričuvu prati vlasnika stana, a to pokojnik nikako nije.

Prije 2 minuta, Đurđa2 je napisao:

Mada, danas sam provjerio informaciju - moj otac nije ništa potpisivao, a bome niti ona.

Njihov potpis nije nužan da bi Vi mogli biti dužnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj dug se nazalost nigdje nije spominjao prije potpisivanja darovnice gdje je izricito napisano što me se daruje. Smatram da je nemoralno od mene traziti novce za nešto što nisam niti odobrio, niti mi je prikazano kao moja obveza. 

Tehnicki gledano, ovo je moglo potrajat godinama, bez da dobijem ikakvu obavijest, uplatnicu, upozorenje ... i onda kada se stvori dug od parsto tisuća kuna onda? Neznam, ako i je ovo legalno, daleko je od moralnog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, Đurđa2 je napisao:

Neznam, ako i je ovo legalno, daleko je od moralnog.

Sve ovo je legalno, tako da Vam je najbolje da hitno provjerite od kada taj dug datita. Ukoliko postoji mogućnost, tražite da se ono što je pod zastarom otpiše, a za ostatak duga da dogovorite obročnu otplatu, jer će Vas ovaj dug stići prije ili kasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, Borbena7 je napisao:

Sve ovo je legalno, tako da Vam je najbolje da hitno provjerite od kada taj dug datita. Ukoliko postoji mogućnost, tražite da se ono što je pod zastarom otpiše, a za ostatak duga da dogovorite obročnu otplatu, jer će Vas ovaj dug stići prije ili kasnije.

Hvala ... pokusat cu mirnim putem realizirat neki kompromis, buduci da cu pristat placat ceh (odnosno to odrzavanje zgrade, koje i ovako nitko ne odrzava, evo ja sam sanirao puštanje s krova sam) ubuduce, ali u slucaju potrazivanja ovih zaostataka koji nisu stvoreni na temelju mojeg odobrenja za takvim necim - borit cu se svim legalnim pravima da pravda bude zadovoljena neovisno o zakonu, jer makar ja platio sad ti 10.000 kn i imao jos milijune kuna - nije moralno, niti fer.

 

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Đurđa2 je napisao:

ali u slucaju potrazivanja ovih zaostataka koji nisu stvoreni na temelju mojeg odobrenja za takvim necim - borit cu se svim legalnim pravima da pravda bude zadovoljena neovisno o zakonu,

Ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi upravitelj trebao Vaše odobrenje da bi Vam ispostavio račun za pričuvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

Ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi upravitelj trebao Vaše odobrenje da bi Vam ispostavio račun za pričuvu.

Sve skupa jako skakljivo buduci da zivimo u kapitalistickom sustavu gdje sam apsolutni vladar svojeg prostora ja, samo spletom okolnosti djelim zgradu s ljudima. Ali u ovih 120 cm2 i dijelom krova koji je također moj, ja sam capo di tutti capi, glavni, odgovorni, mene se mora pitati ili me mogu jednostavno izolirati, ali bacati u nekakve dugove za koje ja niti neznam, to mi je malo predjetinjasto. Naravno, u dobrom duhu kapitalizma probleme koje bi te tvrtke navodno trebale sanirati, sanirao sam ja jer sam ja odgovoran za svoj stan i krov koji mu koristi.

Naravno, slažem se ne treba moje odobrenje, ali valjda ja odlučujem kome ću platiti i zašto, a jedini pravni dokument u kapitalističkom sustavu je ugovor, kojeg ja nisam potpisao niti vidio. 

Zaista mi je žao da nemožemo povući neke te vrijednosti sa zapada budući da smo u EU. U nekoliko drzava EU na zapadu u kojima sam zivio ovakve probleme nikad nisam imao, ovakve svinjarije.

U Njemačkoj npr.čovjeku redovito mora biti isporučen račun za uslugu koju plaća, na njegovo ime. Ukoliko ne, onda sustav odmah kreće u provjeru aktivnosti takvih "firmi". Jednostavno je sve posloženo tako da ako namjeravaš izvodit neke manevre da si odmah srezan u startu, bio ti običan građanin ili firma.

uređeno: od Đurđa2
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Đurđa2 je napisao:

Sve skupa jako skakljivo buduci da zivimo u kapitalistickom sustavu gdje sam apsolutni vladar svojeg prostora ja, samo spletom okolnosti djelim zgradu s ljudima. Ali u ovih 120 cm2 i dijelom krova koji je također moj, ja sam capo di tutti capi, glavni, odgovorni, mene se mora pitati ili me mogu jednostavno izolirati, ali bacati u nekakve dugove za koje ja niti neznam, to mi je malo predjetinjasto

Ta zgrada koju spletom okolnosti dijelite s drugim ljudima ima zajedničke dijelove koje je potrebno održavati. Također, taj dio krova nije Vaš vlasništvo već je zajednička imovina svih suvlasnika nekretnine. Ovo pitanje je uređeno Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, pa za više informacija pogledajte čl. 85 i 90.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija