Jump to content

pravo djece nakon razvoda


samosunce

Preporučene objave

Poštovani! Zanima me kakva prava imaju djeca nakon razvoda braka. Nakon razvoda prije 9 godina,djeca i ja smo se iselili iz zajedničke kuće, a otac je ostao u njoj zivjeti sam. 

Na koji način djeca mogu ostvariti pravo na svoj dio kuce ( da li je moguća isplata ili upisivanje na nekretninu ) pošto otac osim alimentacije ni na koji drugi način ne pomaže u odgoju i obrazovanju djece. Oboje djece su studenti a troškovi školovanja su ogromni.Bojim se da ce ostati bez ičega poznavajući suprugov karakter. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, samosunce je napisao:

iselili iz zajedničke kuće, a otac je ostao u njoj zivjeti sam. 

 

Mozete li definirati ovo zajednicke kuce?

Ukoliko je kuca suprugova, suprug sam ima pravo odluciti kome, sto i koliko daruje, ostavlja.

Ukoliko je kuca zaista zajednicka ili bar djelomicno, ako je izgradjena i/ili prosirivana u vrijeme trajanja braka, a vi niste pokrenuli tuzbu za utvrdjivanje bracne stecevine, imate pravo na to bilo kada, jer to ne zastarijeva. Dakle, pokrenite tuzbu, a kada dobijete vas dio, ostavite djeci sto mislite.

Djeca nemaju pravo na svoj dio kuce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ako ste kuću gradili u braku, trebate riješiti pitanje diobe bračne stečevine. Ako ste se udali za muža i došli živjeti u njegovu kuću, niste u braku kuću stekli i kuća je suprugova.

Suprug ima obvezu plaćati alimentaciju. Djeca nakon smrti oca imaju pravo nasljeđivanja AKO otac ne proda imovinu, ako ne sklopi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (tad djeca gube pravo na nužni dio), otac ima pravo raspolaganja svojom imovinom do smrti a nakon smrti nasljeđuje se ili se ne nasljeđuje ovisno kakav zapis o tome postoji: oporuka, ugovor ili ništa.

Čini mi se da ste vi živjeli u kući svog supruga jer bi već zatražili utvrđivanje bračne stečevine jer je od razvoda prošlo 9 godina. Vaš suprug ispunjava svoje obveze plaćajući alimentaciju. I smatra da je to to bez obzira što imate troškove školovanja. On nije dužan plaćati iznose izvan alimentacije što bi moralno trebao npr. za potrebe školovanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija