Jump to content

nasljedstvo ili


pudlica77

Preporučene objave

Poštovani

 

Ostavitelj je tokom života darovao  svoju imovinu jednoj od 3 djece...darovnim ugovorom...ostavinska rasprava se otvara zbog postojanja računa na kojem je penziju primao i maslinika malog na kojem su zabilježbe vjerovnika...ostavitelji vjerovnici su propustili rokove tokom života ostavitelja za pobijanje dužnikovih pravnih radnji(3 godine rok)nad imovinom koju je darovao...Svi su živi bogu hvala, ovo je razmišljanje ubuduće....

 interesira nas dali darovana imovina tokom života ostavitelja predstavlja nakon smrti nasljedstvo ( jer vidimo da kad se računa nužni dio onda se računa vrijednost  svih darova učinjenih prema nasljedniku čak i onom koji se odriče nasljedstva), a nasljednici odgovaraju  za dugove ostavitelja...

.varijanta a: na ostavinskoj se sva djeca odreknu nasljedstva-posljedice?

b:na ostavinskoj se odrekne nasljedstva samo dijete kojemu je tokom života darovao imovinu, ostala djeca traže nužni dio koji se može ostvariti povratom dara-posljedice? zar nebi u ovoj situaciji djeca nasljedila uz nužni dio i dug prema vjerovnicima? ako se dar vraća u ostavinu onda isti vjerovnici koji su propustili tokom života pobijati dužnikove pr.radnje sad mogu naplaćivati tražbine nad istom imovinom u dijelu koliko je nužni dio od svakog nasljednika ali ne i od nasljednika koji se odrekao nasljedstva....sve to skupami nije previše jasno i nisam sigurna kako to ide..

c: unaprijed ugovorom se odreknu nasljedstva sva djeca (anticipirano), moguće?

d:darovni ugovor kojim je imovina darovana se sada naknadno pretvori u ugovor o preraspodjeli nasljedstva(sva djeca potpisnici), moguće?

Hvala puno i lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, pudlica77 je napisao:

ostala djeca traže nužni dio koji se može ostvariti povratom dara-posljedice? zar nebi u ovoj situaciji djeca nasljedila uz nužni dio i dug prema vjerovnicima?

Upravo tako. 

, pudlica77 je napisao:

ako se dar vraća u ostavinu onda isti vjerovnici koji su propustili tokom života pobijati dužnikove pr.radnje sad mogu naplaćivati tražbine nad istom imovinom u dijelu koliko je nužni dio od svakog nasljednika ali ne i od nasljednika koji se odrekao nasljedstva.

Odgovor ste sami dali. 

 

, pudlica77 je napisao:

d:darovni ugovor kojim je imovina darovana se sada naknadno pretvori u ugovor o preraspodjeli nasljedstva(sva djeca potpisnici), moguće?

Moguće ako je darovatelj još uvijek vlasnik, odnosno ako ugovor nije proveden kroz zemljišne knjige. 

 

, pudlica77 je napisao:

a: na ostavinskoj se sva djeca odreknu nasljedstva-posljedice

Nikakve, nisu nasljednici i poziva se sljedeći nasljedni red i tako dalje dok se ne dođe do Općine koja se ne može odreći. 

 

, pudlica77 je napisao:

unaprijed ugovorom se odreknu nasljedstva sva djeca (anticipirano), moguće?

Moguće i nepotrebno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija