Jump to content

"glazba ugođaja"- što je to po Zakonu?


mrblues

Preporučene objave

 • 3 weeks later...

Ovo podupire ovu moju sumnju:

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Nažalost, ja bih rekla da je to samo direktni prijevod riječi "lounge", ne sjećam se da sam ikad pročitala ili čula taj izraz u zakonskom tekstu.

Ali ako bih ja bila na mjestu onih koji Vam se moraju očitovati, ja bih rekla da se radi o glazbi koja nije glasnija od razgovora većeg broja ljudi.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nema definicije u Zakonu... i nema definicije vrste glazbe  ( narodna, zabavna, rock, jazz, disco, itd..) kao niti definicije načina izvođenja (  el.-acoustic uređaj, DJ Konsola, "živa" glazba,  itd. ) .
i što je to "razgovor većeg broja ljudi" ? opet nema definicije u Zakonu....
sva ta nagađanja što je to u Zakonu mogu se interpretirati  na različite načine , a to nije Zakon jedne ozbiljne države...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Već sam dosta toga pokušao rastumačiti u sličnoj temi pa se nisam htio ovdje miješati, no kada se već za nešto kaže da nije zakon jedne ozbiljne države, eto moram.

Dakle, niti jedan zakon neće, ne može a niti mora sadržavati baš sve. I to vrijedi za zakone u RH, Njemačkoj, SAD ili Tanzaniji. Pa tako ne moraju sadržavati ni sve definicije. Sadržavati će one koje su određene stručne tematike, koje nisu sadržane u drugim zakonima te one koje se ne mogu jednostavno jezično definirati. A u ovome slučaju "izvođenje glazbe ugođaja" se može jezično definirati. Pitanje je samo žele li i/ili uopće znaju rastumačiti oni koji bi to i trebali.

Pa kad smo kod tumačenja, ima nekoliko načina tumačenja pravnih normi te je prema pretežitom shvaćanju jezično tumačenje glavno a ostale metode služe za provjeru, dopunu ili korektiv.

Prema tome tumačenje "izvoditi samo glazbu ugođaja" bi bilo ovakovo.

"Izvoditi glazbu ugođaja" u jezičnom smislu znaći da se glazbu može reproducirati na dva načina. Izvođenjem djela pred publikom ili emitiranjem prethodno snimljenog sadržaja uz pomoć elektroničke opreme, odnosno auditivnim ili audiovizualnim medijima.

Nadalje, sam ugođaj je definiran kao opće raspoloženje (veselje, sjeta itd.) osobe, neke sredine, krajolika, umjetničkog djela itd.; atmosfera, ozračje; štimung.

Shodno tome, glazba ugođaja bi bila glazbena cjelina koja se sastoji od melodije (niz tonova različita trajanja) a ista može biti u duru (veselog ugođaja) ili molu (tužnog ugođaja).

Prema svemu navedenomu jednostavno tumačenje bi bilo da se glazba ugođaja može izvoditi uživo ili putem medija, te nije bitno koje je vrste. Bitno je u ovom slučaju samo to da ne prelazi ekvivalentnu razinu od 65 dB.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani   gosp Spitfire,

Službena Great Britain firma za licenciranje sve glazbe  (https://pplprs.co.uk/ )  koja se na bilo koji način izvodi u GB ( vidite priložen cjenik ) navodi u svom cjeniku licenci za takvu glazbu  ( prilog tarife)  :

stavka 4.4
Background music in lounges, bars, restaurants, fast food outlets,
dining & other rooms

i daje definiciju te "background music"  ( ja bi rekao da je to  ono što se kod nas pokušava nazvati "glazbom ugođaja" ali bez službene definicije iste.)

Dakle:

"background music means music when performed by a record,
compact disc, or tape player otherwise than for featured
performances or music performed by a radio or television set
operated on the premises or diffused through a loud-speaker from
another part of the premises or a source outside the premises, but
(unless the context requires otherwise) excludes performances by a
video player."


Mogli bi prevesti ovako odprilike :

"Glazba ugođaja ( pozadinska glazba ) = pozadinska glazba znači glazbu kada je izvodi neki zapis,kompaktni disk ili kasetofon koji nije na predstavljenom uređaju ili glazba koju izvodi radio ili televizija i djeluje u prostorijama ili se emitira kroz zvučnik iz drugih prostorija ili izvora izvan prostorija, ali(osim ako kontekst ne zahtijeva drugačije) isključuje nastupe videoplayera."


U zadnjem dijelu dokumenta su i sve ostale definicije.

BG je ozbiljna država koja ima sve  definirano i posloženo u cjeniku i koja strogo kotrolira sve ugostiteljske objekte koji su  uzeli licence.

Što se pak tiče razine jakosti reprodukcije gazbe koja je kod nas definirana sa max . 65dB(A) vršne razine u U GB  je na snazi Act 1990
( http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1990/43/part/III/crossheading/statutory-nuisances-england-and-wales)

http://www.problemneighbours.co.uk/rights-under-noise-act.html

Što se smije a što ne je definirano  i ovdje :

https://www.nidirect.gov.uk/articles/noise-nuisance-and-neighbours

https://www.hospitalitylaw.co.uk/pubs-bars-restaurants-keep-the-volume-down-on-your-summer-events/

da dalje na navodim ....

U drugom priloženom dokumentu sve je definirano.

Treba imati strpljenja pa sve pročitati.

Da , poštovani mediatoru u ozbiljnoj državi sve je definirano.

S poštovanjem
MrBlues

 

PRS-for-Music-Tariff-HR-Hotels-restaurants-cafes-2019.pdf

RevisedGuidanceJune2007.pdf

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Britanski pravni sustav ima drugačije temelje od našeg i nisu baš za usporedbu (makar naši naginju u tu stranu u zadnje vrijeme i odmiču se od pravnih sustava kojima po tradiciji i praksi pripadamo) i ne, nigdje nikada nije sve definirano jer zakoni ne mogu obuhvatiti sve životne situacije. Da mogu, apsolutno sve bi bilo lijepo precizno propisano i ne bi nam trebali ni sudovi, ali eto, stanje je kakvo je...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

poštovani drot13;

da znamo da je anglo-saksonski sustav  drugačiji. no, kakve to veze ima za definicijama ???

Znači li da se npr. jedinica za otpor ili Ohm , ili jedinica za napon- Volt, ili  definicija "kamate" itd.itd. dukčije definira u našem i  anglo-saksonskom sustavu?
Ne, jer se definira precizno na isti način u obadva sustava .
Cijela zbrka oko "glazbe ugođaja" ( "background music" ili "glazba ambijenta" ),   koja je precizno definirana u Engleskoj i drugdje  u EU i USA ),  a  koja zbrka  je nastala kod nas , je samo rezultat nesposobnosti , nečitanosti i neznanja ekipe koja donosi propise , a koja je  preuzela stare propise  i drži se načela " ne titraj" ...
Eto, nema drugog načina da vam se  opiše što se događa u tom segmentu....
Da samo skrenem pozornost na činjenicu da je u RH većina novih stambenih zgrada tzv. stambeno-poslovne namjene ( čitaj : stabeno-birtijaške) namjene , su zgrade građene  bez ikakvih akustičkih izolacija prema prvim ugroženim stanovima i bez ikakve kontrole te gradnje u tom smislu , a uporabne dozvole se ne moraju  niti vadit.
ne znam samo kako će im neispavani stanari -radnici moći puniti budžet?
S poštovanjem
MrBlues

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pridodajem na moj post samo   napomenu da sam pod "ekipom koja donosi propise"  mislio  na ZAMP , koji bi te pojmove trebao stručno definirati ( kao u  navedenom  Great Britain -  licenciranje sve glazbe  (https://pplprs.co.uk/ ),  i kao tako definirane  stavke dostavljati ih  na usvajanje nadležnim Ministarstvima, a  nikako nisam mislio na tijela RH Državne uprave ...

MrBlues

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nalazim definiciju BACKGROUND MUSIC ( ambijentna glazba ili glazba ugođaja  ) u UK prema  Breat Britain PPL ( kod nas ZAMP ) u Caffe bars (kafićima) :

TARIFF FOR THE PUBLIC USE OF
SOUND RECORDINGS
PPLPP210

Definicija:

Background music is the playing of recorded music to create an atmosphere or ambience that is not a special feature of, or essential to, the main event or is not essential to the operation of a premises.

definirano je da je to playing of recorded music (dakle ne živa glazba, DJ glazba , karaoke i sl)


dakle u naš Pravilnik bi se tebalo unijeti definiciju da je "glazba ugođaja ":

"glazba ugođaja je pozadinska glazba ( ambijentna glazba) koja znači reproduciranje  snimljene glazbe sa svrhom stvaranja atmosfere ( ugođaja) koji nije specifikum , ili bitni element, glavne svrhe caffe bara ili nije bitna za poslovanje ugostiteljskog objekta  , a  najviše do 65 dB(A) vršne glazbene  razine "Na taj način bi se ( kao u great Britain  a i drugdje u EU) razješilo pitanje smetanja glazbenom bukom stanara od strane nesavjesnih kafića a i pitanje čuvanja sluha osoblja i posjetitelja.

A što se tiče žive glazbe , DJ nastupa , karaoke itd. ima i tu definirano što je to ali  se smije izvoditi samo u barovima i kubovima itd.

nadam se da će netko mjerodavan to pročitai i u idućem  donošenju Zakona i Pravilnika iz te materije to usvojiti.

Napominjem da naš ZAMP nema definicije glazbe ( bar ih ja nisma našao) i nije  u skladu sa EU pravilima: 

https://www.zamp.hr/korisnici/tarife-i-obrasci/pregled


S poštovanjem;
MrBlues

 

Background-Music-Tariff-Public-Houses-Bars-Restaurants-and-Cafes-Hotel-PPLPP210.pdf

Uređeno od mrblues
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 17 sati , mrblues je napisao:

 

dakle u naš Pravilnik bi se tebalo unijeti definiciju da je "glazba ugođaja ":

"glazba ugođaja je pozadinska glazba ( ambijentna glazba) koja znači reproduciranje  snimljene glazbe sa svrhom stvaranja atmosfere ( ugođaja) koji nije specifikum , ili bitni element, glavne svrhe caffe bara ili nije bitna za poslovanje ugostiteljskog objekta  , a  najviše do 65 dB(A) vršne glazbene  razine "Na taj način bi se ( kao u great Britain  a i drugdje u EU) razješilo pitanje smetanja glazbenom bukom stanara od strane nesavjesnih kafića a i pitanje čuvanja sluha osoblja i posjetitelja.
 

Pravilnik nije o "vrstama" glazbe nego o najvišim dopuštenim razinama buke što je i navedeno a to je i sama bit pravilnika.Zovi glazbu kako želiš ali može bit najveće razine 65 decibela.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Netočno!

PRAVILNIK O NAJVIŠIM DOPUŠTENIM RAZINAMA BUKE U
SREDINI U KOJOJ LJUDI RADE I BORAVE

Članak 14.
"Objekti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, a u kojima propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti nije kao obveza predviđena glazba, može se u zatvorenom prostoru izvoditi samo glazba ugođaja najviše ekvivalentne razine 65 dB(A)."


Ministarstvo turizma  navodi da nemaju definiciju  "glazbe ugođaja" ali navode:
"propisima iz nadležnosti Ministarstva turizma nije propisana definicija "glazbe ugođaja" no smatramo da se radi o glazbi koja u ugostiteljskom objektu razinom buke ne ometa komunikaciju gostiju"

Dakle, da je svejedno kakva glazba se izvodi mglo bi stajati u tom čl.14  "....izvoditi  glazba  najviše ekvivalentne razine 65 dB(A)."


zašto je važno da se definira vrsta glazbe u svakom tipu ugostiteljskog objekta po pravilima tijela koje izdaje licence za izvođenje glazbe ( kod nas bi to bio ZAMP)  znaju npr. Englezi, Amerikanci, Francuzi itd.itd. jer se licence za izvođenje glazbe izdaju za vrstu glazbe  ( ambijentna , živa, DJ, karaoke, crkvena,  itd.) , tip i veličinu ugostiteljskog objekta odnosno objekta  ili prostora gdje se izvodi.

npr. u Ameriki  za licenciranje glazbe je to ASCAP :

https://www.ascap.com/help/ascap-licensing/why-ascap-licenses-bars-restaurants-music-venues


Da bi se to moglo moraju postojati definicije .

Kod nas se ne nažalost još izdaju licence za izvođenje  ( barem je to meni nepoznato) kao što je navedeno gore  pa u tom segmentu vlada naslijeđeni socijalistički "raspašoj" , tako da se u lokalu mogu izvoditi i trubačke  pesme iz Dragačeva samo da su ispod 65dB(A) .
Npr.u Austriji u kavanama može se izvoditi samo točno određena glazba , kao i na ulici i trgovima putem živih izvođača.

Materija je kompleksna , ali  za nadati se da će tijela državne uprave konačno nakon 30 g. samostalnosti početi uvoditi red i u ovaj segment društva.

U privitku su i dokumenti u svezi toga za čitanje ko zna engleski.

S poštovanjem
MrBlues

MINT-PRINT_mint-mf-4kat-2_mint_local_1450_001.pdf

MINT-PRINT_mint-mf-4kat-2_mint_local_1450_001.pdf

PRS-for-Music-Tariff-HR-Hotels-restaurants-cafes-2019.pdf

Uređeno od mrblues
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 23 sati , mrblues je napisao:

Netočno!

PRAVILNIK O NAJVIŠIM DOPUŠTENIM RAZINAMA BUKE U
SREDINI U KOJOJ LJUDI RADE I BORAVE

zašto je važno da se definira vrsta glazbe u svakom tipu ugostiteljskog objekta po pravilima tijela koje izdaje licence za izvođenje glazbe ( kod nas bi to bio ZAMP) 

Debelo točno.Piše sasvim jasno o čemu je ovaj pravilnik,o buci.

A vrste glazbe se mogu definirat u pravilniku o zamp-u ili ugostiteljskoj djelatnosti.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Poštovani SIVKO,
 
 Zakon i prateći Pravilnici koji reguliraju pitanja zaštite od buke u ugostiteljskim objektima ( konkretno caffe barovi) su :
Zakon o zaštiti od buke

Pravilnici

 • Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave
  (NN 145/04)
  Vidi: čl.15. Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti buci na radu (NN 46/08) - pretraži NN
 • Pravilnik o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke
  (NN 91/07)
 • Pravilnik o uvjetima glede prostora, opreme i zaposlenika pravnih osoba koje obavljaju stručne poslove zaštite od buke
  (NN 91/07, 117/18)
 • Pravilnik o mjerama zaštite od buke izvora na otvorenom prostoru
  (NN 156/08)
 • Pravilnik o načinu izrade i sadržaju karata buke i akcijskih planova te o načinu izračuna dopuštenih indikatora buke
  (NN 75/09, 60/16)

  Nigdje u toj  gomili dokumenata nema definicija "glazbe ugođaja" a niti  drugih definicija vrste ( živa, karaoke, DJ , crkvena, disco) , a da ne spominjem tipove glazbe ( rock, blues, jazz, narodna, klapska, itd.itd.) koje postoje u Ameriki , GB itd.itd.

  Pa ja i navodim više puta da takve definicije treba dati stručno tijelo ZAMPA i predožiti ih Vladi na usvajanje.
  Postoji samo navedeno u Pravilniku o buci  gdje je  napravljena neka nezgrapna kombinacija razina buke i nepostojeće definicije .

  a glede naše rasprave o vrstama glazbe u čl. 15 Pravilnika o razinama buke stoji:

  "Članak 15.
  Objekti koji rade noću, u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge a u kojima je propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti predviđena glazba,dopušteno je izvoditi glazbu najviše razine LA,eq=90 dB(A), srednje vršne razine LA,01=100 dB(A)."

   

  Dakle, tu je napravljena razlika između "glazbe  ugođaja" ( za kafiće) i "glazbe" ( za noćne klubove, noćne barove , disko itd.)

  Sve je to poprilično nedostatno i kako navodim treba  stručno tijelo to sve po uzoru na GB i Ameriku dovesti u neki osmišljeni red.

  LP MrBlues

   
Uređeno od mrblues
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pokušati ću tu zamršenu materiju jednostavno praktično prikazati :
 

 • Po propisima u GB , Ameriki itd. izdaju se licence za izvođenje glazbe
 • kod nas tih licenci još nema nego se naplaćuje nekakav paušal ZAMPU
 • za naše "kafiće" je dozvoljeno izvođenje background music (glazba ambijenta ili glazba ugođaja) bez obzira na tip glazbe ( rock,blues,jazz,narodna,crkvena,itd) ali samo na el.acoustic uređajima i CD ili kasetofonima ali bez TV Video glazbe i to samo do 65dB(A) razine vršne  glazbene snage. To je zato jer se  vrsta i serial no. glazbenog uređaja za reprodukciju mora prijaviti i postaviti limitatore da se ne može prebaciti razina 65dB(A).Nije dozvoljena "živa" glazba, karaoke, DJ glazba sa DJ operatorom, razglasi itd.Naravno sve se to strogo kontrolira  a kazne su strašne , od 28 dana pljenidbe uređaja za izvođenje, sudskog postupka, novčane kazne  i do 50.000 Lstg, pa onda i do oduzimanja licence . U slučaju daljnjeg kršenja  može se trajno zabraniti lokalu (mjestu)  djelatnost.
  Što se tiče tipa "glazbe ugođaja"  određuje ju vlasnik po cijeniku (našeg ZAMPA), pa tako imamo blues kafiće, rock, pop , narodne itd.itd. , a može i kombinacije ovisno o tipu licence koju kupi vlasnik kafića.
 • što se tiče "glazbe" u noćnin klubovima  sve je također definirano ali ja u to ne ulazim jer me to ne zanima.

  nadam se da ovaj jednostavni "praktični" pristup pojašnjava više....

  LP MrBlues
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 1 month later...
, mrblues je napisao:

-što je to točno "glazba ugođaja" ?

-Ima li taj pojam definiran u  Zakonu  ?

Poštovanje,

Ministarstvo zdravstva tumači da se i pri 65dB(A) može izvoditi glazba u živo. I teoretski može, ako klavijature spojite na limitirano pojačalo i svirate – samo što vas onda nitko u caffe baru ne bi čuo, jer buka od 65dB(A) odgovara razini ljudskog govora. Od tvrtke ovlaštene za mjerenje buke od strane ministarstva zdravstva,  dobio sam odgovor na pitanje može li se glazba u živo izvoditi do 65dB(A) i rekli su mi da teoretski može – „ako pjevušite djevojci u uho“. Razlog tome jest što i sam glas pjevača, bez ikakvog pojačavanja, prelazi 65dB, a prema Odboru za zdravlje i sigurnost Velike Britanije glas pjevača proizvodi buku zmeđu 70 i 85dB(A). U privitku dokument - pogledati stranicu 149-153. Također iz dokumenta možete vidjeti da brojni instrumenti bez pojačala imaju sirovu snagu veću od 65dB(A).

Članak 13. Pravilnika o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke (NN 91/2007),  kaže da u djelatnostima u kojima se izvodi glazba uživo, postupak utvrđivanja provedenih mjera zaštite od buke nije moguće provesti u slučaju nepostojanja uređaja/sustava za automatsko elektroničko ograničavanje razine zvuka na mjestu izvođenja glazbe uživo.
Tako primjerice sviranjem žive muzike koja nije ograničena na 65 dB(A) (npr. Romska glazba – trube, harmonike, bubnjevi…) vlasnik objekta krši odredbe Zakona o zaštiti od buke, što podliježe sankcijama. 


Mene zanima što je sa PJEVANJEM U ŽIVO, ne sa sviranjem u živo već PJEVANJEM?

Ljudski glas se također ne može ograničiti iako je npr. mikrofon preko pojačala ograničen na 65dB(A), jer pjevač bez problema pjeva glasnije od 65dB(A) i može ga se utišati samo ako mu netko govori „Tiše pjevaj!“
Pjevačev glas je sada novi izvor zvuka, koji nije naveden u rješenju o provedenosti mjera zaštite od buke, nije ga moguće limitirati i smatram da se PJEVANJEM U ŽIVO krše se odredbe zakona o zaštiti od buke.

Zanima me je li dozvoljeno PJEVANJE PJEVAČA U ŽIVO u caffe baru, s obzirom da ga se ne može limitirati na 65dB(A) kao što se npr. može limitirati sviračeve klavijature?

Razina-buke.jpg

Proposed guidance for the music2005.pdf

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 7 sati , Zagabria je napisao:

Članak 13. Pravilnika o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke (NN 91/2007),  kaže da u djelatnostima u kojima se izvodi glazba uživo, postupak utvrđivanja provedenih mjera zaštite od buke nije moguće provesti u slučaju nepostojanja uređaja/sustava za automatsko elektroničko ograničavanje razine zvuka na mjestu izvođenja glazbe uživo.

Pozdrav,

 

Prakticki ovo isto mi je rekao sanitarni inspektor. Kad sam ga pitao sta cemo sa akusticnom gitarom ili ljudskim glasom odgovor je bio izmotavanje i slijeganje s ramenima. I nesto cesto ponavlja, ako nema uredjaj koji radi buku pojacalo onda prakticki nista - to je valjda ta ovlast koju on ima. Vezano za to, kad sam ga pitao da mi definira sta to znaci limitiranje uredjaja koji rade buku, sta je to limitator - odgovor opet prakticki isti, slijeganje ramenima i izmotavanje, sta reci...

 

prije 7 sati , Zagabria je napisao:

Tako primjerice sviranjem žive muzike koja nije ograničena na 65 dB(A) (npr. Romska glazba – trube, harmonike, bubnjevi…) vlasnik objekta krši odredbe Zakona o zaštiti od buke, što podliježe sankcijama.

Iskreno, nisam nasao da itko ista krsi po zakonu o zastiti od buke... Nisam pravnik (tek sam sad poceo proucavat zakone i pricati sa sluzbama jer je i meni puna kapa kafica s kojim ja imam problema), ali ja ne mogu naci u tom zakonu da je bas tako nesto naznaceno. Ispravite me ako grijesim, lako moguce. Zakoni, propisi i pravilnici su mucki napisani, to svi mi vidimo koji samo zagrebemo po povrsini.

 

prije 7 sati , Zagabria je napisao:

Zanima me je li dozvoljeno PJEVANJE PJEVAČA U ŽIVO u caffe baru, s obzirom da ga se ne može limitirati na 65dB(A) kao što se npr. može limitirati sviračeve klavijature?

Po mom skromnom misljenju dopusteno je, kao sto bi bila dopustena i sva moguca akusticna muzika, od saksofona, truba, cijeli puhacki orkestar i sl. Takav dojam sam dobio nakon komunikacije sa sanitarcem.

 

Po ove dvije presude;

1) CASE OF OLUIC v. CROATIA - [Croatian Translation] by the Republic of Croatia (Office of the Agent)

2) PREDMET UDOVIČIĆ PROTIV HRVATSKE

se moze primjetiti koliko su se morali ljudi boriti protiv vjetrenjaca da bi nakon 8-10god dosli do pravde...

Ja osobono nemam 10 godina za izgubiti radi kafica i zlocestih ljudi, tako da ce shodno tome i moje ponasanje i postupanje u procesu rjesavanja problema biti zurno. Bar nesto iz ovih presuda mozemo nauciti, treba se dobro pripremiti za pravnu bitku, sa svima.

lp

 

p.s. Zanimljivo da u oba ova gore predmeta niti jedan tuzitelj nije napao na sluzbe, onako ozbiljno.

p.s.s. Nisam upucen dovoljno u sve te pravne zavrzlame ali bih volio znati da li se mi, koji imamo dan danas problema sa bukom i ostalim stvarima od strane kafica, mozemo pozivati na ove presude. Jer je vjerovatno i RH potpisala sve te konvencije sa EU.

Uređeno od delpiero10
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, delpiero10 je napisao:

Po mom skromnom misljenju dopusteno je, kao sto bi bila dopustena i sva moguca akusticna muzika, od saksofona, truba, cijeli puhacki orkestar i sl. Takav dojam sam dobio nakon komunikacije sa sanitarcem.

Ovo su mi jednom odgovorili iz sanitarne inspekcije:

 

Sukladno čl.4. Zakona o zaštiti od buke svaki subjekt poslovanja je dužan provesti mjere za zaštitu od buke u svojim objektima koji posluju u njegovom sastavu, sukladno djelatnosti koju obavljaju. Čitajući Vaš problem,  u predmetnom objektu su vjerojatno provedene mjere za zaštitu od buke za ugostiteljski objekt, vrste caffe bar (65db(A)), za koje je ishođeno rješenje Ministarstva zdravstva. U slučaju bilo kakve promjene izvora zvuka rješenje je nevažeće, odnosno sviranjem žive muzike koja nije ograničena na 65 db(A) vlasnik objekta krši odredbe Zakona o zaštiti od buke, što podliježe sankcijama.

 

S poštovanjem

HELPDESK ŽUPANIJSKE SANITARNE INSPEKCIJE

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , delpiero10 je napisao:

Vezano za to, kad sam ga pitao da mi definira sta to znaci limitiranje uredjaja koji rade buku, sta je to limitator - odgovor opet prakticki isti, slijeganje ramenima i izmotavanje, sta reci...

 

Limitator je uređaj koji se spoji na pojačalo na koje su spojeni i zvučnici. Svaki audio uređaj koji se naknadno dovodi u ugostiteljski objekt, mora biti spojen preko tog limitiranog pojačala. Svaki put kada razina buke prijeđe 65dB(A), taj limitator isključuje pojačalo. Slično kao kod limitatora struje.

Međutim, kod nas se najviše koriste limitatori koje je najlakše zaobići. Sanitarni inspektor mi je rekao da sada postoje sasvim legalni limitatori koji se daljinski-mobitelom mogu isključiti-zaobići, odnosno uključiti ako nenadano uleti kontrola.

Možete na mobitelu skinuti aplikaciju "sound meter", koja naravno nije savršena ali dat će dobar uvid kolika je to buka 65dB(A). Npr, uđite po danu u normalan kvartovski kafić, uključite tu aplikaciji i vidjet će te da je buka glazbe ugođaja odnosno ljudskog razgovora - oko tih 65dB(A). Pokušajte zapamtiti koja je to razina buke.

Ja sam se izvještio što se tiče jačine buke, pa kad uđem u isti kafić i primjetim da je glasnije, to potvrdi i aplikacija - znači oni se "igraju" sa limitatorom.

I onda uključite aplikaciju kad dođete negdje gdje se izvodi glazba u živo i vidjet ćete da je samo teoretski moguće glazbu u živo izvodit do 65dB(A) i to je apsolutno svima jasno. Ali, na ovaj način se dozvoli izvođenje glazbe u živo iako se zna da će se prekoračit buka, i onda se "muka" prebaci na građanina koji sada treba prijavljivati da mu je buka u stanu kada se organizira koncert. Sad provjerite koliko će im trebat vremena da dođu nenajavljeno izmjerit buku u stanu u vrijeme koncerta....

 

prije 2 sati , delpiero10 je napisao:

Ja osobono nemam 10 godina za izgubiti radi kafica i zlocestih ljudi, tako da ce shodno tome i moje ponasanje i postupanje u procesu rjesavanja problema biti zurno. Bar nesto iz ovih presuda mozemo nauciti, treba se dobro pripremiti za pravnu bitku, sa svima.

Kad malo dublje uđete u ove pravilnike i zakone, dobijete neka tumačenja od strane ministarstava, vidite kako se reagira na prijave, koliko treba da se odgovori... onda zapravo shvatite da institucijama odgovaraju loše napisani zakoni, i da su u prilici da ih tumače onako kako odgovara ugostitelju.

Pogledate samo kada su ti zakoni napisani i baš ti nedorečeni članci nisu nik jednom izmjenom/dopunom zakona promijenjeni...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Spitfire je napisao:

Dakle, niti jedan zakon neće, ne može a niti mora sadržavati baš sve. I to vrijedi za zakone u RH, Njemačkoj, SAD ili Tanzaniji. Pa tako ne moraju sadržavati ni sve definicije. Sadržavati će one koje su određene stručne tematike, koje nisu sadržane u drugim zakonima te one koje se ne mogu jednostavno jezično definirati. A u ovome slučaju "izvođenje glazbe ugođaja" se može jezično definirati. Pitanje je samo žele li i/ili uopće znaju rastumačiti oni koji bi to i trebali.

Pa kad smo kod tumačenja, ima nekoliko načina tumačenja pravnih normi te je prema pretežitom shvaćanju jezično tumačenje glavno a ostale metode služe za provjeru, dopunu ili korektiv.

Osobno sam inženjer, i čitajući zakone i pravilnike vezane za buku, shvatio sam što se tim zakonima htjelo reći, odnosno da je namjera da se određene vrste glazbe, koje kreiraju određene razine buke, izvode u primjerenim ugostiteljskim objektima koji pri tom trebaju izvesti primjerenu zvučnu zaštitu.

Međutim, jezičnim tumačenjem se može doći do zaključka da je u ugostiteljskom objektu u kojem nije pravilnikom navedeno da se smije izvoditi glazba u živo, i gdje se smije izvoditi glazba ugođaja do 65dB(A), da se tu zapravo smije dovesti bečki filharmonijski orkestar. Ako taj orkestar nastupi subotu navečer u kafiću, niko nikada neće moći dokazati da je buka bila iznad 65dB(A) jer će sanitarni inspektor prijavu vidjeti u ponedjeljak.

Dakle, ovdje se pojavilo očito nesuglasje između onog što se “htjelo” izraziti i onog što je stvarno u tekstu “napisano”, i sada je svugdje sve dozvoljeno.

Mene brine što to nesuglasje godinama dovodi do brojnih problema građanima, ali povoljno djeluje na ugostitelje, i na žalost nekome takvi zakoni i takvo stanje odgovara... Jer da ne odgovara, valjda bi se nešto i poduzelo nakon slučaja Oluić protiv RH - u kojem je žena 10 godina patila od buke, a država ništa nije poduzela.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ja se sa Ministarstvima turizma , zdravstva , pravosudja i Vladomveć 1 god. nadmudrujem sa mailovima pokušavajući im prezentirati kako je to rješeno u Great Britain , itd.
u GB nije u caffe barovima dozvoljena "živa glazba" . odprilike je  obvako :

 • Po propisima u GB I Ameriki izdaju se licence za izvođenje glazbe

 • kod nas tih licenci još nema ( po mojim saznanjima) nego se naplaćuje nekakav paušal ZAMPU

 • za njihove "kafiće" je dozvoljeno izvođenje “background music” (glazba ambijenta, ambijentalna glazba ili glazba ugođaja ( a koja je kod nas po mišljenju Ministarsta Turizma glazba kod koje se može normalno komunicirati ?) bez obzira na tip glazbe ( rock,blues,jazz,latino, narodna,crkvena,itd) ali samo na el.acoustičnim uređajima i CD nosačima zvuka ili kasetofonima ali bez TV Video glazbe ( to je posebno regulirano) i to samo do 65dB(A) razine glazbene snage. To je zato jer se  vrsta , model I proizvođač i serijski broj el. glazbenog uređaja za reprodukciju mora prijaviti i postaviti limitatore da se ne može prebaciti razina 65dB(A).Nije dozvoljena "živa" glazba, karaoke, DJ glazba sa DJ operatorom, razglasi itd.Naravno sve se to strogo kontrolira  a kazne su od 28 dana pljenidbe uređaja za izvođenje, sudskog postupka, velikih novčanih kazni  i do 50.000 Lstg, pa onda i do oduzimanja licence . U slučaju daljnjeg kršenja  može se trajno zabraniti lokalu (mjestu)  djelatnost.

  sve sam to prezentirao Vlasti i Ministarstvu zdravstva i turizma i uredno odgovaraju da će se uzeti u obzir kod donošenja novih propisa , bla,bla, bla. moš mislit !

  kome je u interesu u Hrvatskoj da se kafići izživljavaju na građanima koji  nemaju mira u svojim stanovima je  predmet za diskusiju sa Komisijom EU i jedino tako će se natjerati vlast da nešto poduzme .

Uređeno od mrblues
ispravak
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Zagabria je napisao:

Poštovanje,

Ministarstvo zdravstva tumači da se i pri 65dB(A) može izvoditi glazba u živo. I teoretski može, ako klavijature spojite na limitirano pojačalo i svirate – samo što vas onda nitko u caffe baru ne bi čuo, jer buka od 65dB(A) odgovara razini ljudskog govora. Od tvrtke ovlaštene za mjerenje buke od strane ministarstva zdravstva,  dobio sam odgovor na pitanje može li se glazba u živo izvoditi do 65dB(A) i rekli su mi da teoretski može – „ako pjevušite djevojci u uho“. Razlog tome jest što i sam glas pjevača, bez ikakvog pojačavanja, prelazi 65dB, a prema Odboru za zdravlje i sigurnost Velike Britanije glas pjevača proizvodi buku zmeđu 70 i 85dB(A). U privitku dokument - pogledati stranicu 149-153. Također iz dokumenta možete vidjeti da brojni instrumenti bez pojačala imaju sirovu snagu veću od 65dB(A).

Članak 13. Pravilnika o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke (NN 91/2007),  kaže da u djelatnostima u kojima se izvodi glazba uživo, postupak utvrđivanja provedenih mjera zaštite od buke nije moguće provesti u slučaju nepostojanja uređaja/sustava za automatsko elektroničko ograničavanje razine zvuka na mjestu izvođenja glazbe uživo.
Tako primjerice sviranjem žive muzike koja nije ograničena na 65 dB(A) (npr. Romska glazba – trube, harmonike, bubnjevi…) vlasnik objekta krši odredbe Zakona o zaštiti od buke, što podliježe sankcijama. 


Mene zanima što je sa PJEVANJEM U ŽIVO, ne sa sviranjem u živo već PJEVANJEM?

Ljudski glas se također ne može ograničiti iako je npr. mikrofon preko pojačala ograničen na 65dB(A), jer pjevač bez problema pjeva glasnije od 65dB(A) i može ga se utišati samo ako mu netko govori „Tiše pjevaj!“
Pjevačev glas je sada novi izvor zvuka, koji nije naveden u rješenju o provedenosti mjera zaštite od buke, nije ga moguće limitirati i smatram da se PJEVANJEM U ŽIVO krše se odredbe zakona o zaštiti od buke.

Zanima me je li dozvoljeno PJEVANJE PJEVAČA U ŽIVO u caffe baru, s obzirom da ga se ne može limitirati na 65dB(A) kao što se npr. može limitirati sviračeve klavijature?

Razina-buke.jpg

Proposed guidance for the music2005.pdf

apsolutno ste u pravu i vrlo kvalitetno ste prezentirali  materiju.
još kad bi to doprlo do zakonodavca ...?

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

u svezi ove problematike šaljem svoj okvirni prijedlog za dopunu Pravilnika o razinama glazbene buke u ugostiteljskim objektima.
Prijedlog se bazira na praksi Velike Britanije i Amerike u tom segmentu , a koje države su zasigurno najjače u segmentu glazbene industrije u svijetu.

Dakle , okvirno (načelno) glazbu u "coffie lounges" -našim “caffe barovima” ( "kafićima" ) bi idućim dopunama i izmjenama Zakona i Pravilnicima trebalo regulirati odprilike kako slijedi :
 

 • Trebalo bi izdavati licence za izvođenje ambijentalne glazbe u caffe barovima .Kod nas tih licenci još nema ( po mojim saznanjima) nego se naplaćuje nekakav paušal ZAMPU.

 • treba uvesti definiciju ( pojmovnik) "ambijentalne glazbe " prema definiciji :Definicija "glazbe ugođaja" ( background glazba ili ambijentalna glazba) bila bi  :

 • "glazba ugođaja je pozadinska glazba ( ambijentna glazba) koja znači reproduciranje snimljene glazbe sa svrhom stvaranja atmosfere ( ugođaja) koji nije specifikum , ili bitni element, glavne svrhe caffe bara ili nije bitna za poslovanje ugostiteljskog objekta , a najviše do 65 dB(A) vršne glazbene razine "

 • "Background music is the playing of recorded music to create an atmosphere or ambience that is not a special feature of, or essential to, the main event or is not essential to the operation of a premises."
  definicija prema PPL , London ( dokument u privtku )

   

 • za njihove "coffie lounges" ( ekvivalnet našem “caffe bar “-u) je dozvoljeno izvođenje samo “background music” (glazba ambijenta, ambijentalna glazba ili glazba ugođaja ( a koja je kod nas po mišljenju Ministarsta Turizma glazba kod koje se može normalno komunicirati ?) bez obzira na tip glazbe ( rock,blues,jazz,latino, narodna,crkvena,itd) ali samo na el.acoustičnim uređajima i to samo do 65dB(A) razine glazbene snage. Vrsta , model , proizvođač i serijski broj el. akustičkog uređaja za reprodukciju se mora prijaviti i mora se postaviti certificirani limitator tj. elektonski uređaj koji ograničava glazbenu reprodukciju pojačala snage preko zvučnika na max. 65 dB(A) razine , da se ne može prebaciti razina 65dB(A).Linitator mora biti takve vrste i kvalitete da se ne može zaobići putem digitalnih daljinskih uređaja kad ugostitelj vidi da dolazi sanitarna inspekcija. Također mora biti takve certificirane vrste da se od strane inspekcije može vidjeti da je ugostitelj mijenjao nešto na tom uređaju , a to bi morala biti ozbiljna prekršajna pa čak i kaznena odgovornost ugostitelja.

 • Nije dozvoljena "živa" akustična glazba ( glasno pjevanje, akustične gitare , bubnjevi i ostali akustični instrumenti ) jer se na njih ne može postaviti elektronski limitator razine reprodukcije glazbene snage i ograničiti na 65dB (A) razinu .

 • karaoke, DJ glazba sa DJ operatorom, razglasi itd. nisu uopće dozvoljeni bez obzira na mogućnost priključenja na elektronski limitator i pojačalo snage u objektu jer ta vrstu glazbene reprodukcije nije u duhu svrhe “coffie lounge” ( caffe bara)

 • Naravno sve se to strogo kontrolira od strane inspekcije i to bez najave dolaska inspekcije I na tzv, “undercover” ( tajni) način , a kazne su od 28 dana pljenidbe uređaja za izvođenje, sudskog postupka, velikih novčanih kazni  , pa onda i do oduzimanja licence ili dozvole za rad ugostiteljskog objekta.


  Navodno se očekuje javno savjetovanje ( na  https://esavjetovanja.gov.hr 
  ) pa ću poslati taj prijedlog  kad se otvori savjetovanje.

  Lp MrBlues

Background-Music-Tariff-Public-Houses-Bars-Restaurants-and-Cafes-Hotel-PPLPP210.pdf

Uređeno od mrblues
dopuna
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nešto slično smo obitelj i ja poslali ministarstvima zdravstva i turizma, te državnom inspektoratu. Ukazali na nedorečenost zakona, posebno problematične članke i prijedloge izmjena.

Sukladno zakonima koji danas vrijede, može se otvoriti noćni bar-caffe bar u prizemlju zgrade stare 50 godina i dobiti dozvolu za rad od 07 do 05, zadovoljiti jednostavnije uvjete zaštite od buke tj one koje treba zadovoljit caffe bar - izgraditi jednsotavniju zvučnu zaštitu i ograničiti izvor buke na 65db(A) i onda možete što hoćete - organizirati koncerte kad god poželite (ako ste ugostitelj).

Jer kada se dobije dozvola, onda je na susjedima da se bore za svoj mir i dokazuju da je buka prevelika, umjesto da se spriječi problem, dozvoli se da nastane pa se vi susjedi mislite...

Poslali smo upit ministarstvu zdravstva, predstavili se kao ugostitelj koji želi u caffe baru dovesti klapu koja će pjevati a capella, bez ikakvih mikrofona, pojačala i instrumenata. Napisali smo da iskustveno govoreći takva vrsta glazbe prelazi 65dB(A),  i pitali smijemo li takav koncert organizirati. Čekam odgovor... :)

P.S. Ako ste nezadovoljni tumačenjem nekog pravilnika od strane Ministarstva, vi se nemate kome obratiti - čak ni Vlada RH ne zna kome se trebate obratiti, bez obzira koliko to tumačenje bilo nebulozno.

 

Uređeno od Zagabria
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što ministarstva turizma i zdravstva moraju pronaći način kako protumačiti zakone i pravilnike a da se dozvoli izvođenje glazbe u živo caffe barovima.

Razlog tome jest što je u centru gradova, toliko ugostiteljskih objekata registrirano kao caffe bar a redovito izvode glazbu u živo, te im je to glavni "forte". Neki od tih objekata su izvan stambenih zgrada, imaju jako dobru izolaciju i ne smetaju nikome. Nisu registrirani kao noćni klub zbog nekih drugih uvjeta koje nisu ispoštovali... i primjerice definiranjem glazbe ugođaja kao glazbe sa CD-a, bi se svim tim klubovima zabranilo organiziranje koncerata.

Oni zapravo trebaju kompletno promijeniti zakone, kako bi caffe barovi koji nisu u stambenim zgradama mogli izvoditi koncerte i imati glazbu iznad 65dB(A), ili uvest dodatnu kategorizaciju. Samo definirat glazbu ugođaja neće nikada.

Prilažem 3 poučna dokumenta koja vrijedi pročitati.

Prilog3b-Kongres.pdf

Prilog3a-Kongres (2).pdf

Vedenik.pdf

Uređeno od Zagabria
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

image.png.ab4b8c9b7d43bfec31d4196f3da71c4c.png

1* PRAVILNIK O RAZVRSTAVANJU I MINIMALNIM UVJETIMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINA »RESTORANI«, »BAROVI«, »CATERING OBJEKTI« I »OBJEKTI JEDNOSTAVNIH USLUGA« (Narodne novine, broj 82/07, 82/09, 75/12, 69/13 i 150/14)

2* PRAVILNIK O NAJVIŠIM DOPUŠTENIM RAZINAMA BUKE U SREDINI U KOJOJ LJUDI RADE I BORAVE  NN 145/2004-2548

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Posto sam pratio Vase teme/postove ovo smo vec i znali/saznali ranije (tj. ili smo saznali kad smo se mi obicni laici poceli baviti sa zakonima)...

Posto zakon nije restriktivan nego daje na znanje sta se smije ili moze imati sve je jasno. Normalno da nama, ostecenima, to ne pase. A i sa time, nazalost, nisu previse niti upoznati vjestaci, ili se ne znaju izrazavati u duhu prava. U smislu, citiram: "Niti jedan kaficu u RH ne smije imati muziku u zivo...", a trebao je reci: "svaki kafic u RH smije imati bilokakvu muziku do 65db..."

lp

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Zagabria je napisao:

Problem je u tome što ministarstva turizma i zdravstva moraju pronaći način kako protumačiti zakone i pravilnike a da se dozvoli izvođenje glazbe u živo caffe barovima.

Razlog tome jest što je u centru gradova, toliko ugostiteljskih objekata registrirano kao caffe bar a redovito izvode glazbu u živo, te im je to glavni "forte". Neki od tih objekata su izvan stambenih zgrada, imaju jako dobru izolaciju i ne smetaju nikome. Nisu registrirani kao noćni klub zbog nekih drugih uvjeta koje nisu ispoštovali... i primjerice definiranjem glazbe ugođaja kao glazbe sa CD-a, bi se svim tim klubovima zabranilo organiziranje koncerata.

Oni zapravo trebaju kompletno promijeniti zakone, kako bi caffe barovi koji nisu u stambenim zgradama mogli izvoditi koncerte i imati glazbu iznad 65dB(A), ili uvest dodatnu kategorizaciju. Samo definirat glazbu ugođaja neće nikada.

Prilažem 3 poučna dokumenta koja vrijedi pročitati.

Prilog3b-Kongres.pdf

Prilog3a-Kongres (2).pdf

Vedenik.pdf

Teško bi bilo  nači kvalitetnije materijale od ovih gore u privitku  koje sam detaljno proučio i nalazim  da su vrhunska prezentacija i analiza te problematike.
Pisao sam Min. Zdravstva  poslavši im prijedlog kako sam ga prezentirao u glavnim crtama ovdje , gdje i dalje smatram da je jedini pravi način rješavanja ove problematike prekomjerne glazbene buke u caffe barovima ( kafićima) tj.  PRAVILNIKA O NAJVIŠIM DOPUŠTENIM RAZINAMA BUKE U SREDINI U KOJOJ LJUDI RADE I BORAVE a u svezi čl. 14 istoga , a to je kao i u GB za njihove "coffie lounges":

1. potpuna zabrana "žive " ( akustične ) glazbe tj. vokalna,  akustične gitare , tambure, harmonike , trube, saksofoni, violine , bubnjevi i sl. u  ugostiteljskim objektima tipa "caffe barovi" i sličnima. Za "živu glazbu " postoje drugi prostori i izolacijsko-tehnički uvijeti pa nek tamo izvode tu glazbu. Konačno ne mora svaki "caffe bar" ( kafić) organizirati tu vrstu glazbe  jer to i nije u duhu takve vrste ugostiteljskog objekta. Dakle, takvi ugostitelji zlorabe nedorečenost i nejasnoću u  Pravilniku da se može izvoditi glazba  do najviše razine 65 dB(A) vršne snage , kao i pojedina tumačenja Ministarstva Turizma  da " živa glazba upotpunjava turističku ponudu i slično...." u kafićima.

2. dopuštena je samo "ambijentalna glazba" ( glazba ugođaja)  sa elekričnih uređaja tipa CD , DVD , gramofoni , TV i sl. ali samo preko "certificiranih" službenih limitatora  na razini  cca 65 dB (A) vršne snage .

na primjer ovakvi :
https://download.cesva.com/datasheets/dl100_en.pdf

3. karaoke, DJ glazba sa DJ operatorom, razglasi itd. nisu uopće dozvoljeni bez obzira na mogućnost priključenja na elektronski limitator i pojačalo snage u objektu jer ta vrstu glazbene reprodukcije nije u duhu svrhe “coffie lounge” ( caffe bara). za tu vrstu glazbe postoje drugi oblici i prostori po zakonu ( napr. noćni klubovi, disko klubovi i td. )

Kad bi se takav generalni pristup prihvatio na  razini Ministarstava i uopće Vlade i struke , većina problema bila bi rješena.
Ostaje nejasno zašto se kod nas Zakoni i Pravilnik o razinama buke donosi u Ministarstvu zdravstva , a tumačenje tih propisa  daje Ministarstvo turizma?

LP
MrBlues

Uređeno od mrblues
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

prenosim zadnji prijedlog koji sam poslao Ministarstvu Zdravstva  i dobio odgovor  da će se razmotriti itd.

Dakle , okvirno (načelno) glazbu u "coffie lounges" -našim “caffe barovima” ( "kafićima" ) , a prema čl. 14 Pravilnika , bi idućim dopunama i izmjenama Zakona i Pravilnicima trebalo regulirati odprilike kako slijedi :
 

·         Trebalo bi izdavati licence za izvođenje ambijentalne glazbe u caffe barovima .Kod nas tih licenci još nema ( po mojim saznanjima) nego se naplaćuje nekakav paušal ZAMPU.
 

·         treba uvesti definiciju ( pojmovnik) "ambijentalne glazbe " ( glazbe ugođaja)  prema definiciji PPL , London ( dokument u privtku )
"Background music is the playing of recorded music to create an atmosphere or ambience that is not a special feature of, or essential to, the main event or is not essential to the operation of a premises."

·         prijevod :   "glazba ugođaja je pozadinska glazba ( ambijentna glazba) koja znači reproduciranje snimljene glazbe sa svrhom stvaranja atmosfere ( ugođaja) koji nije specifikum , ili bitni element, glavne svrhe caffe bara ili nije bitna za poslovanje ugostiteljskog objekta , a najviše do 65 dB(A) vršne glazbene razine "

·         za njihove "coffie lounges" ( ekvivalnet našem “caffe bar “-u) je dozvoljeno izvođenje samo “background music” (glazba ambijenta, ambijentalna glazba ili glazba ugođaja ( a koja je kod nas po mišljenju Ministarsta Turizma glazba kod koje se može normalno komunicirati ?) bez obzira na tip glazbe ( rock,blues,jazz,latino, narodna,crkvena,itd) ali samo na el.acoustičnim uređajima i to samo do 65dB(A) razine glazbene snage.

·         Vrsta , model , proizvođač i serijski broj el. akustičkog uređaja za reprodukciju se mora prijaviti i mora se postaviti certificirani limitator tj. elektonski uređaj koji ograničava glazbenu reprodukciju pojačala snage preko zvučnika na max. 65 dB(A) razine , da se ne može prebaciti razina 65dB(A).

·         Linitator mora biti takve vrste i kvalitete da se ne može zaobići putem digitalnih daljinskih uređaja kad ugostitelj vidi da dolazi sanitarna inspekcija. Također mora biti takve certificirane vrste da se od strane inspekcije može vidjeti da je ugostitelj mijenjao nešto na tom uređaju , a to bi morala biti ozbiljna prekršajna, pa čak i kaznena odgovornost ugostitelja.

·         Na primjer ovakav limitator je  :

https://download.cesva.com/datasheets/dl100_en.pdf
 

·         Nije dozvoljena "živa" akustična glazba ( glasno pjevanje, akustične gitare , bubnjevi i ostali akustični instrumenti ) jer se na njih ne može postaviti elektronski limitator razine reprodukcije glazbene snage i ograničiti na 65dB (A) razinu .

·         karaoke, DJ glazba sa DJ operatorom, razglasi itd. nisu uopće dozvoljeni bez obzira na mogućnost priključenja na elektronski limitator i pojačalo snage u objektu jer ta vrstu glazbene reprodukcije nije u duhu svrhe “coffie lounge” ( caffe bara). za tu vrstu glazbe postoje drugi oblici i prostori po zakonu ( napr. noćni klubovi, disko klubovi i td. )

·         Naravno sve se to strogo kontrolira od strane inspekcije i to bez najave dolaska inspekcije I na tzv, “undercover” ( tajni) način , a kazne su od 28 dana pljenidbe uređaja za izvođenje, sudskog postupka, velikih novčanih kazni  , pa onda i do oduzimanja licence ili dozvole za rad ugostiteljskog objekta.

Nadajući se da će bar dio tih primjedbi , ako ne i sve , biti inkorporirane u prijedlogu novih Pravilnika i Zakona ,

MrBlues

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 1 month later...
Citiraj

Sent: Thursday, January 16, 2020 7:18 AM
To: PITAJTE NAS <pitajtenas@miz.hr>
Subject: Otvaram caffe bar

Poštovani,

Otvaram caffe bar u prizemlju stambene zgrade. Upoznat sam da je u ugostiteljskom objektu te vrste dozvoljeno izvoditi glazbu ugođaja ajviše razine 65dB(A).

Zanima me smijem li organizirati koncert klape - a capella? Klapa ne bi imala sa sobom nikakve instrumente, mikrofone ni pojačala, ali iskustveno govoreći - mislim da klape pjevaju iznad te granice od 65dB(A).

Hvala i pozdrav 

 

 

Citiraj

Od:    "HELPDESK-PREDMETI_OPĆE_UPORABE" <Helpdesk.predmeti_opce_uporabe@miz.hr>
Naslov:    FW: Otvaram caffe bar
Datum:    04. 02. 2020 14:33
Veličina:    14,8 kB
Poštovani,

sukladno Vašem zahtjevu kao i iznesenom mišljenju, ovim putem navodimo kako je sukladno članku 14. Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave („Narodne novine“, br. 145/04) određeno da u objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, a u kojima propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti nije kao obveza predviđena glazba, može se u zatvorenom prostoru izvoditi samo glazba ugođaja najviše ekvivalentne razine 65 dB(A).

Prema gore navedenom, u takvim objektima ne bi se smjelo organizirati bilo kakva vrsta koncerata, pa tako ni klapa koje pjevaju a capella.

S poštovanjem,

Helpdesk Ministarstva zdravstva

 

Uređeno od Zagabria
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 10 months later...

Poštovani,


pjevanje  te vrste je zabranjeno u caffe barovima ( naši kafići) kako u Engleskoj tako i u Francuskoj a i u ostalim zemljama EU. Zašto ? Jer se na usta  i na akustične istrumente tih pjevača (obično akustične gitare ) nemože motirati uređaj mjerenja razine buke .
To što vi vjerujete da je ispod 65bB  je netočno.
Osim toga pitanje : što vas motivira da u stambenos zgradi  uvodite grupna pjevanja?
Pa ako to hoćete unajmite si noćni klub a u stambenoj zgradi prodavajte pivu i kavu.

LP
 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Slične teme

  • objavio Dajna
   Pozdrav, zanimalo bi me mišljenje nekog kompetentnog prije no što krenemo u daljnje akcije...Naime, u blizini moje zgrade, 20-ak metara od vrtnih i balkonskih ograda, nedavno je otvorena samoposlužna autopranica koja radi 0-24, 7ndana u tjednu. Udarno u poslijepodnevnim i večernjim satima, te naravno vikendom. Između nas i objekta nalazi se prazno zemljište, dakle otvoren prostor u svakom smislu. Buka koju proizvodi nerijetko istovremeno upaljenih sedam miniwashova i još nekoliko usisavača je nesnosna. Boravak u vrtu je postao pasija, u sobi koja je okrenuta na tu stranu ne možemo imati otvorena balkonska vrata jer konstantno u cijelom stanu čujemo tu nesnosnu buku. Do vrtova i stanova nam dopire miris deterdženata, navečer se skupljaju vozači s nabrijanim autima iz kojih trešte narodnjaci - ukratko, kvaliteta života i vrijednost stanova nam je ozbiljno narušena. S vlasnikom smo razgovarali u nekoliko navrata, maše nam s dozvolama koje ima i nikako ne pristaje na naše molbe da digne zaštitni zid koji bi buku umanjio na podnošljivu. Mislili smo da po noći neće biti toliko prometa, ali tad pak često peru taksisti... Govorimo o buci koja nam budi djecu. S obzirom na sve navodne dozvole koje ta autopraonica ima za ovakav rad, osjećamo se nemoćni. Zna li netko ovdje više o našim stanarskim pravima? A i ljudskim, usudila bih se reći, jer živci su nam pri kraju. 
   Hvala svima na odgovoru 
  • objavio mrblues
   Poštovani,

   kakav  je stav u pogledu toga i može li se  smetanje prekomjernom bukom koja dolazi u nečiji stan ,a  iz unutrašnjosti caffe bara  u sudskom postupku podvesti pod  Narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora  Članak 141. KZ RH ?

   Naime u  čl. 141 KZ RH navedeno je  :
   Članak 141.
   (1) Tko neovlašteno prodre u tuđi dom ili poslovni prostor ili zatvoreni ili ograđeni prostor koji pripada tom domu ili poslovni prostor ili se na zahtjev ovlaštene osobe otuda ne udalji,kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. (2) Ako kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka  počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. (3) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka  progoni se po prijedlogu.  
  • objavio mrblues
   Poštovani,

   1.Primjetio sam da većina "kafića" više nema istaknutog vlasnika obrta pod imenom i prezimenom sa OIB-om već se  iskazuje neki j.d.o.o.  raznih naziva . Koliko mi je poznato postoji veliki problem naplate poreza i kazni od strane države prema tim jednostavnim društvima  sa ogranićenim odgovornostima ( temeljni kapital je 10 KN)  , jer vlasnici tih društava jednostavno likvidiraju to društvo i država ne može naplatiti kazne niti poreze.
   Jeli tomu tako u praksi i imaa li kakav komentar u svezi s tom problematikom.

   2. predložio sam Vladi.hr putem ( gradjani@vlada.hr ) slijedeću izmjenu  u svezi rješavanja buke iz "kafića" (caffe barova) . nadam se da će se takva izmjena prihvatiti jer se cijeli svijet bori sa tim problemom preglasne buke , a u narednim godinama se očekuje velik broj potpuno gluhih mladih osoba .
     Dakle PREDLAŽEM  izmijenu i dopunu PRAVILNKA O NAJVIŠIM RAZINAMA BUKE _NN 30_2009  članak 14 : kako slijedi :   Članak 14.   "Objekti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge,  a koji su konstruktivni dio stambene naseljene zgrade , a u kojima propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti nije kao obveza predviđena glazba, ne može se u zatvorenom prostoru i pripadajućem otvorenom prostoru izvoditi nikakva glazba iza 22,00 sata. Izuzetno, po odobrenju Sanitarne inspekcije može se do 24,00 izvoditi "glazba ugođaja" ali samo do najviše ekvivalentne razine 65 dB(A). Sanitarna inspekcija će nakon utvrđivanja činjeničnog stanja izdati Rješenje o odobrenju izvođenja glazbe ugostiteljskom objektu ukoliko je ugostiteljski objekat akustički izoliran prema ostatku naseljene stambene zgrade
   ( stanovima)  o čemu ugostitelj i/ili vlasnik ugostiteljskog objekta pribavlja potvrdu certificirane firme koja vrši akustička mjerenja i izrađuje akustičku izolaciju ugostiteljskog objekta."     Napominjem, da i u slučaju prihvaćanja suštine gornjeg  prijedloga treba  adekvatno riješiti status registracije ugostiteljskog objekta pod j.d.o.o. poradi naplate eventualnih kazni za prekršaje.

   3. Ministarstvo Turizma u dopisu od 05.studeni 2019 ( dokument u privitku ) navodi mogućnost sudske tužbe . Prema kome ? prema j.d.o.o. i/ili vlasniku lokala?
   Ima li i jedan primjer iz prakse da je to funkcioniralo?
    
   4. nije samo glazba iz kafića problem . od 05,30  pa do 24, 30 h se razvlače stolovi po podovima lupa se sa  stolcima, suncobranima i sl. i to se čuje po čitavoj zgradi .
   Ima li kakav propisi i zabrana takve buke ?

   Zahvaljujem na  komentarima MINT-PRINT_mint-mf-4kat-2_mint_local_1408_001.pdf
  • objavio Rega Katalenić
   Vlasnici smo vikend kuće i vinograda u Zagorju već 20 godina. Za pretpostaviti je da imamo problem sa susjedom, ali ne zbog međe! Naime, mi gotovo svakodnevno dolazimo i radimo u vinogradu i vrtu te na kući. Čim primijete da nešto krenemo raditi već pitaju da li imamo dozvolu, da će nas u protivnom prijaviti. Kažemo mi..sve imamo, nemojte nam prijetiti. Mi njima ne smetamo, razdvaja nas cesta. Netko im je potrgao ogradu (zapravo samo svinuo žicu) vele oni, to je sigurno netko tko je bio kod nas dok se okretao. Muž je vidio tko je udario u žicu ali taj je zalutao u našu ulicu, okrenuo se i otišao. Ovaj neće čuti, veli da smo mi krivi i da će nas prijaviti. Zatim, bio je doček Nove godine, pričekao nas je nakon toga, veli da su naša djeca (odrasli ljudi) njemu bacala petarde na dvorište, kako je on star čovjek i da ga uznemiravamo! Naša djeca uopće nisu bila tamo na dočeku! Kao što rekoh, uglavnom tu dolazimo raditi, ali ponekad si napravimo i druženje s prijateljima. Kad je berba ili neki rođendan. 2-3 puta kroz godinu! Normalni smo, obiteljski ljudi i nikada nikog nismo uznemiravali. Naša terasa gleda na suprotnu stranu, između nas je naša kuća, cesta i njegovo dvorište, uopće do njega ne dopire neki zvuk ali njemu smeta! Čim vidi da su više od dva auta na parkiralištu, dolazi se prijetiti. Dva put nam je zvao policiju. Naravno da su se okrenuli i otišli. Nije stvar u tome da nas dođe upozoriti a mi smo i dalje preglasni. Dobro, stišat ćemo se! Ali on nam zove policiju bez upozorenja. Napominjem da je to vikend naselje i da se on sa ženom tu doselio iz grada kad su otišli u mirovinu. I sad ja vas pitam, tko tu koga uznemirava? I naše strpljenje ima granicu! Mogu li mu reći da ću ga prijaviti za maltretiranje, uznemiravanje? Ima li uopće kakve pravne osnove za takvo nešto? 
  • objavio Lifty420
   Poštovanje korisnicima foruma,
   Zanima me što se može poduzeti u vezi susjede koja ima nekih 6-7 pasa i to sve ona mala gamad kada krenu lajati to je za ubiti se ne može se tolerirati koliko je glasno, ja to slušam već godinama i više ne mogu u zadnje vrijeme sam počeo bacati sve što mi dodje pod ruku, možete me osuđivati zbog toga ali ne zanima me, da vas stavim u istu situaciju vidio bih vas, znači zanima me kako se to može riješiti a da ne nastradaju te životinje, i sam imam psa i suosjećajan sam prema životinjama nisu one krive, ali to je i zasrano dvorište i smrdi ona se ne brine uopće o tim životinjama nisu u šetnji bili niti jednom. Radi se o psihički bolesnoj osobi koja je ujedino i kvazi poznata novinarka sa otv,z1 pa prvoj susjedi daje 1000 kuna mjesecno za ''čišćenje'' i ne vjerujem da bih imao njenu podršku (Iako ih udara metlom kada ove nema doma jer i njoj smeta, znači prodana duša). Uz to ima i par susjeda koji se slažu sa mojim mišljenjem. Također ako išta pomaže bavim se glazbom od doma i to j....no lajanje utječe na moju produktivnost i ometa me u obavljanju moje djelatnosti, student sam kada učim također dođe mi da ih podavim ali to se nikada neće desiti jer znam da životinje nisu krive ponavljam .Bio bih zahvalan na bilokakvom savjetu koji mi može pomoći da se taj problem riješi. 
 • Temu posjetio   0 korisnika

  No registered users viewing this page.

 • Online korisnici

×
×
 • Napravi novi...