Jump to content
Luka007

Sudužnik - zaštita nekretnine od ovrhe

Preporučene objave

Problem:

Moja žena je sudužnik u stambenom kreditu sa cjelokupnom imovinom. Vlasnik prodaje kuću, i po prodaji dug će biti namiren, ali do toga može proći još dosta vremena.

Budući da smo mi prisiljeni sve češće vraćati kredit i više to nismo u mogućnosti činiti, prijeti nam ovrha na ženinu plaću. U slučaju da se mjesečne rate uredno ne vraćaju, banka će 2-3 mjeseca nakon pokretanja ovrhe raskinuti ugovor o stambenom kreditu i staviti prvo njihovu kuću „na bubanj,“ a potom i naš stan koji je u 100% vlasništvu moje žene.

Cilj:

U slučaju da dođe do ovrhe te raskida ugovora, cilj nam je prvenstveno zaštiti naš stan da nam ga banka ne stavi na prodaju. Koje su mogućnosti da se vlasništvo stana nekako zaštiti i da nam ga u potrazi potraživanja banka ne proda?

Rješenje

Što se dobije s time? Troškovi? Posljedice?

Darovni ugovor na muža?

 

Darovni ugovor na dijete/djecu?

 

Darovni ugovor na svekrvu?

 

Dosmrtno uzdržavanje između mene i žene?

 

Fiducijarni ugovor. Ako da, između koga? I kako?

 

Da ja postanem sudužnik umjesto žene jer ja tak i tako nemam nikakve nekretnine?

 

Nešto treće?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 21 minuta, Luka007 je napisao:

banka će 2-3 mjeseca nakon pokretanja ovrhe raskinuti ugovor o stambenom kreditu i staviti prvo njihovu kuću „na bubanj,“ a potom i naš stan koji je u 100% vlasništvu moje žene.

Zašto bi pokrenuli ovrhu na nekretnini supruge kao sudužnika, ako se provodi ovrha na nekretnini tj. kući glavnog dužnika?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 1 minutu, Luka007 je napisao:

Banka prvo stavnja "na bubanj" njihovu (jedinu) nekretninu, a u slučaju da se ne namiri prodajom iste, ide dalje...a onda dolazimo na red mi.  

Nije to baš tako jednostavno, ne odobrava sud samo tako promjenu predmeta i sredstva ovrhe. I teško da se nekretnina glavnog dužnika neće prodati, pogotovo ako je u vlasništvu za cijelo tj. 1/1, samo je pitanje po kojoj cijeni će se prodati. Zato bi fokus trebao biti na tome da je prodate što prije, odnosno prije pokretanja ovrhe i po što većoj cijeni, jer teško da će na dražbi postići cijenu koju bi Vi u samostalnoj prodaji postigli.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 7 minuta, Borbena7 je napisao:

Nije to baš tako jednostavno, ne odobrava sud samo tako promjenu predmeta i sredstva ovrhe. I teško da se nekretnina glavnog dužnika neće prodati, pogotovo ako je u vlasništvu za cijelo tj. 1/1, samo je pitanje po kojoj cijeni će se prodati. Zato bi fokus trebao biti na tome da je prodate što prije, odnosno prije pokretanja ovrhe i po što većoj cijeni, jer teško da će na dražbi postići cijenu koju bi Vi u samostalnoj prodaji postigli.

Nekretnina vlasnika je 1/1 i da, fokus je na prodaji. No, ja se bojim da ako njihova nekretnina ne namiri iznos glavnice, onda smo mi na redu, a ja se želim spremiti na sve opcije. Zato sam i postavio ova pitanja...  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za Vas osobno je najbolje da daruje Vama, za nju baš i ne, s obzirom da time gubi bračnu stečevinu. Djeci nemojte darovati ako su maloljetna, morat ćete ishoditi odobrenje suda ako biste željeli prodati kasnije taj stan. Pobijanje pravne radnje je moguće prije isteka tri godine od darovanja za sve opcije, tako da biste trebali što više odugovlačiti da vjerovnik ne svrne svoj pogled na vas. Promjena sudužnika ovisi o banci, a banka neće htjeti ići u promjenu sudužnika s onoga koji ima imovine na onoga koji nema imovine. Ja bih pričekala, i svakako pazite da Vam glavni dužnik vraća obroke koje ste platili umjesto njega, inače ćete ga morati utužiti za to.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Leo44
   Pozdrav, situacija je slijedeća:
   Nekretnina mog dužnika je ovršena i u zk je upisana zabilježba da će se taj ovrhovoditelj namiriti njenom prodajom - i to tako stoji već 4 godine.
   Kakva je moja sigurnost naplate svojih potraživanja prema njemu fiducijom (ukoliko dug ne isplati) na takvu nekretninu - dali je uopće moguća, i ako je što u slučaju druge eventualne ovrhe nakon mog upisivanja fiducije?
   Hvala.
    
    
  • objavio Leona19
   Molim pomoc ako tko zna. Situacija je dakle ovakva, dobila sam 2010 g. da moram vratiti drzavi 9300 eura za imovinsku korist ( koju naravno nisam ucinila ), nisam placala nista,  2016 mi sjeda ovrha i blokirana sam do ove godine kada su me deblokirali jer nisam tri godine imala nikakva primanja niti sam bila u radnom odnosu. Dakle, sada sam deblokirana pa me zanima koji je minimalan iznos koji bi morala uplacivati da mi ne bi opet sjela ovrha, ja sam mislila uplacivati simbolicnih 100-200kn mjesecno. 
   Hvala
  • objavio new2020
   Erste mi je prošli mjesec prebacio dug na agenciju za naplatu Svea ekonomi.
   Stanje duga je oko 4000 kuna.
   Danas su me prvi put zvali i rekli  da uplatim iznos od 500 kuna do 28og u mjesecu.
   Rečeno im je da sam trenutno nezaposlen i da počinjem sa radom u veljači.
   Ako ne uplatim rekli su da ide na prisilnu naplatu.
   Nisam u mogućnosti uplatiti iznos koji me traže pa me zanima jel bi trebao otvoriti zaštićeni račun i kako ide taj postupak prisilne naplate.
  • objavio DANSKA
   Lijepo Vas molim za pomoć ! Imam blokirani račun a odlazim iz kompanije, novac koji čekam je veči od svote duga . Ok dio ide na regularni račun, za koji nemam više karticu niti mogu sa njom išta raditi, a dio ide na blokirani, i to je ok, one se bude zatvorio, ako nema nekih skrivenih brojeva !!  
   Da li isplata može od kompanije ići na odvjetnički račun za otpremninu mislim ili na neki drugi. Naime na zaštić
   čenom računu imam dug koji bi kešom i dogovorom mogao smanjiti prema tražiocu, a ako sve sjedne ništa !! 
   Da li i kako nakon sjedanja novaca uopće mogu podići ostatak istih, preko blokiranog ili ?' redovnoga koji nemam iako imam !!
   Hvala vam unaprijed , dosta je hitno , jer se selim van RH, pa bih volio sve to eto nekako očistiti za sobom . Svako dobro
  • objavio domyy
   Poštovani,
   Tvrtka je osnovana 2016. i poslovala sa svega par računa godišnje. Zbog investicije tvrtka je imala zadužnicu od više od 100.000kn. Poslovanje nije bilo uspješno te nije bilo moguće vratiti dugovanja te je aktivirana zadužnica ove godine. Tvrtka se trenutno nalazi u blokadi. Što bi trebalo napraviti da se pokrene stečaj? Da li ga FINA aktivira sama nakon nekoliko dana u blokadi? Tvrtka ne posjeduje imovinu i nema zaposlenih. Što bi bilo najbolje napraviti?
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...