Jump to content

Kako živjeti pošteno..utaja poreza!


spzg1234

Preporučene objave

Poštovani, kao podstanar nakon dugih godina uskoro počinjem sa gradnjom kuće, arhitekt koji moj poznanik 10-ak godina, izradio je projekt a za način plaćanja (pretpostavljam  kako ne bi bilo previše skupo za mene) tražio da se od sveukupne cijene projekta nešto manje od 30% platim na račun a ostatak u gotovini. 

Ustvari, još prije godine dana kad sam razmišljao o načinu plaćanja i poznavajući sebe i svoju savjest 'preduhitrio' sam arhitekta i mogućnost da zatraži plaćanje mimo računa, ja sam mu predložio da bar dio cijene bude preko računa rekavši ' neka bar jedan dio bude preko računa,  kao prijatelj ti mogu častiti kako ja želim a ti meni uvijek popust možeš napraviti i tako da nam niko ništa ne prišije i da nam savjest bude mirna'. Međutim, ne znam imam li mir s time (tj mir s time što je 30 % na račun a ostatak u kešu), ne znam je li ovaj forum prava adresa za moj problem i naposljetku ne znam kako da čovjek živi skroz pošteno kad  je društvo utkano sa takvim mentalitet om, kad tako razmišljaju i najškolovaniji, ugledniji, najbliži (moj dugogodišnji poznanik odvjetnik bi prilikom sastavljanja ugovora o kupoprodaji zemljišta ili parnice..bi mi rekao 'ja bi radije da mi platiš toliko a ja ću ti račun  napisati na manji iznos) 

Ne znam da li se to tako događa npr u Njemačkoj na koju se nerijetko želimo ogledati! 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kažete "preduhitrio' sam arhitekta i mogućnost da zatraži plaćanje mimo računa, ja sam mu predložio da bar dio cijene bude preko računa rekavši ' neka bar jedan dio bude preko računa".

Kada već predlažete utaju poreza (u ovom slučaju vi predlažete, arhitekta ste preduhitrili), onda vjerojatno savjest neće biti mirna, jer utajili cijeli iznos, ili 10% iznosa, utaju ste počinili, ali mislim da Vam ovaj forum neće olakšati savjest.

To što netko razmišlja kako bi utajio porez ne znači da i vi tako morate razmišljati. Zatražite račun na puni iznos, platite i mirno ćete spavati (kada Vas to već toliko muči).

Da, utaja poreza se događa i u Njemačkoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, prvo. Drugo, kad sam rekao 'preduhitrio...itd' pri tome sam mislio da mi je on već u prijašnjim razgovora spominio odnosno rekao da, u smislu, 'jeftinije će ti doći mimo računa.., ja nisam u sustavu PDV-a..itd'. Izaro sam nakon toga predložio da bar jedan dio ide preko računa tako da je moj prijedlog došao iza njegovih sugestija. 

Ali slična je situacija i sa mojim odvjetnikom i vjerujte da je meni neugodno da njemu kažem 'daj Luka budimo pošteni i napiši račun na čitav iznos', jer računam on je sam odvjetnik i ja njemu sad k držim produke... 

uređeno: od spzg1234
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam pravnik, tako da Vam ne mogu dati pravni savjet (imam druga iskustva sa utajom poreza, kada možete ispasti osumnjičeni i kad stvarno niste krivi), također nemojte misliti da Vas ja osuđujem... Jednostavno, za takvu vrstu utaje poreza o kojoj Vi govorite je potrebno dvoje. Iako, da li ćete vi koji ste platili uslugu za to i odgovarati u slučaju da se sazna... Neznam, to će Vam odgovoriti pravnik.

U svakom slučaju sretno sa izgradnjom!

 

 

uređeno: od Sung
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija