Jump to content

pravo služnosti


dzagorac

Preporučene objave

Poštovani, 

Stanje na terenu izgleda kao na slici, ne znam je li to bitno za donošenje bilo kakkvih odluka, ali sam svejedno priložio sliku. 

Vlasnik sam polovine starije građevine i to na način kako je prikazan na slici. Moja polovina kuće nalazi se do ceste, kao i pripadajuće dvorište u dužini moga dijela kuće. Susjedu pripada drugi dio kuće i dvorište dužinom njegova dijela. Susjed je imao pristup svom objektu preko svoje parcele koja ima oblik slova L, ali je na njenom jednom dijelu izgradio novu kuću i na taj način si je oduzeo prilaz svom starom objektu. Njegova nova kuća nalazi se doslovno na granici s mojim dvorištem, odmaknuta je manje od 50 cm. I kod ovakvog stanja susjed ima pristup svojoj starije izgrađenoj kući s gornje stane, može proći pješke. Ne posjeduje garažu i nema potrebe da prolazi automobilom. 

Smeta mi bahato ponašanje i bezobrazan pristup susjeda, zbog toga želim ograditi svoj dio dvorišta. Ne želim da se moje dvorište korisiti kao prolaz, a da se na svom zemljištu grade kuće do same mađe. 

1. Zanima me imam li pravo da ogradim svoje dvorište, obzirom da susjed to koristi tako već neko vrijeme. Može li se pozivati na dosjelost u slučaju da ja krenem ograđivati svoje dvorište i na taj način spriječiti da to i učinim? Prije su tu živjeli naši preci i odnosi među njima su bilii bolji, pa je se taj prolaz recimo prešutno dozvoljavao. 

2. Na mojoj parceli ne postoje upisani nikakvi tereti, dakle u knjigama nije upisano pravo služnosti. 

3. Situacija je takva da kiša s krovišta njegove nove kuće dolazi direktno u moje dvorište i to mi stvara određene probleme, nadam se da bi izgradnja zida donekle riješila taj problem. 

4. U slučaju da dođe do sudskog spora, na što bih trebao obratiti pažnju? Znam da je nezahvalno prognozirati ishode, ali postoji li neki pravni temelj koji bi bio u moju korist?

5. Međe su jasno definirane. Geodetske točke jasno su izražene na terenu i svi se slažu da su međe točne.

 

legalis.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

S desna se nalaze drugi susjedi koji su svoja dvorišta ogradili, put je napravljen isključivo na teret mojega zemljišta u tom dijelu.

Susjed prolaskom oko kuće ima omogućen pristup tom dvorištu, ali je ta opcija manje praktična u odnosu na ovu koja se tiče prolaska mojim zemljištem. Također postoji mogućnost da si otvori prolaz i u djelu ispod kuće, ali bi to uključivalo manje preinake stubišta.

Svoje zemljište je maksimalno iskoristio u smislu građenja, nije poštivao udaljenost od međe ni na jednom djelu svoje parcele, a moje zemljište koristi kao prolaz. Što da sam i ja gradio na takav bezobrazan način, gdje bi nas to dovelo? 

Dakle postoji mogućnost prilaza, kao i mogućnost otvaranja novog prilaza, kolni prilaz  do tog djela dvorišta nema, ali za to ni ne postoji potreba. Kolni prilaz do kuće ima.

Kada je došlo do podjele tog objekta i zemljišta, kuća nije postojala, te je on mogao nesmetano doći do svoga dijela kuće i zemljišta, autobusom ako je htio. I onda postupno, ilegalna gradnja, prvo manja kućica, pa svako nekoliko godina sve šira i veća. I na taj si je način zatvorio prilaze svojem zemljištu i objektu, te je počeo koristiti moje.

Jednostavno mi smetaju njegovi gosti parkirani ispred mojeg ulaza u kuću, svaki dan. Kišnica koja se sa njegova krova sliva pred moja vrata, pa i njegova žena koja neugodno i 'diskretno' gleda kroz prozor koji uopće ne bi smio postojati tu, jer kada ja parkiram automobil, nema dovoljno mjesta da otvori grilje.

Prvo su sporili međe, da bi nakon 2 mjerenja s 2 različita geodata ipak prihvatili granice, zatim su tvrdili da je dvorište zajedničko, od čega su odustali kad sam rekao da je tom logikom i njihov dio zajednički, a oni su na svom gradili, pa bi i ja mogao na svom, vodeći se tim. I sada je to ipak moje, ali ja ne smijem ograditi jer oni imaju pravo prolaza/služnosti, napominjem opet da to ništa nije upisano u zemljišne knjige i smatram da za to ni ne postoji pravni temelj?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o nekretnini koja pravno ne postoji, koja nema građevinsku uporabnu niti bilo kakvu drugu dozvolu. građevina koja je sama svoj prolaz zagradila. zakon bi valjda trebao štiti moje zemljište :-D U slučaju da se pokrene pitanje nužnog prolaza, mogu li odgovoriti prijavljivanjem građevinskoj inspekciji zbog ilegalnog objekta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija