Jump to content

Nasljedstvo i ostavinska rasprava


blankoostavka

Preporučene objave

Postovani molim za savjet,

Otac mi je preminuo krajem svibnja, u Srbiji, i posto ima jos dvije zive sestre (koje ne zive u RH od 60tih godina proslog stoljeca) koja je procedura koje se mora napraviti? U Srbiji je glede ostavinske rasprave sve jasno, ali posto smo pok. otac i ja Hrvatski drzavljani, sa prebivalistem u RH, da li se ostavinska rasprava mora odrzati i u RH, i da li maticnom uredu moram dostaviti smrtovnicu? Zbog medjuljudskih odnosa koji su takvi kakvi su, nisam u mogucnosti da sa njima ostvarim neki ozbiljniji kontakt, a posto sam ja sada jedini prijavljen na toj adresi, ne zelim da dodjem u situaciju da imam nekih zakonskih problema ili ogranicenja zbog njih dvije. Glede placanja poreza, placanja racuna...

Takodjer, ne znam da li ista od vlasnickih papira pok. otac je imao, jer nikada se ta tema nije pokretala dok je bio ziv, niti znam da li tetke imaju takodjer ista od vlasnickih papira.

Molim za savjet ili bilo kakvu uputu sto mi je ciniti.

Svako dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U RH, postoji kuca (sa parcelom na kojoj je kuca), tri parcele zemlje oko kuce, i jos dvije parcele obradive zemlje par km od kuce. To je ono sto ja znam, da li postoji jos nesto ne znam, moj djed je poginuo u drugom svjetskom ratu, oca je podizao stric, tetke su otisle na skolovanje i poslije se udale i nisu se vracale u RH. Pogledat cu da li ista od vlasnickih papira ostalo iza oca, ali cisto sumnjam, jer meni kao starijem sinu, nikada nije govorio - tipa "ako mi se nesto desi papiri su ti tu i tu", u Srbiji je situacija cista, sve naslijedjuje majka, i tu problema nema.

Znaci imovine tipa akcija, udjela, vlasnista od strane pok. oca nema.

uređeno: od blankoostavka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 28 minuta, blankoostavka je napisao:

koja je procedura koje se mora napraviti?

Nemate što čekati da bi pokrenuli ostavinski postupak u RH. Jednostavno dostavite sudu smrtovnicu ili izvadak iz matice umrlih, te što preciznije podatke o ostaviteljevom bračnom drugu i bračnoj, izvanbračnoj i posvojenoj djeci, podatke ostalih srodnika koji bi mogli biti pozvani na nasljedstvo, mjesto gdje se nalazi imovina koju je ostavitelj ostavio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da li su tetke, u precem pravu nasljedstva, tj. ako ja tj. moja obitelj pokrenemo ostavinsku raspravu, o kojoj naravno mislim obavijestiti i njih dvije, i pocnu mi praviti probleme bilo koje vrste, sto onda.

Da napomenem, ne zelim prodavati bilo sto od imovine, zelim samo da smo pravno i zakonski svi na cistom, jer ja sam prijavljen na toj adresi, a tetke niti su prijavljenje, niti zive tu. Jedna dodje jednom u 10-15 god, druga nije bila vise od 30 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, blankoostavka je napisao:

A da li su tetke, u precem pravu nasljedstva, tj. ako ja tj. moja obitelj pokrenemo ostavinsku raspravu, o kojoj naravno mislim obavijestiti i njih dvije, i pocnu mi praviti probleme bilo koje vrste, sto onda.

Ne bi bile nasljednice, jedino ako znate za oporuku, ugovor o doživotnom uzdržavanju...u njihovu korist. O ostavinskoj raspravi ih ne obavještavate Vi već javni bilježnik koji je zakazuje i provodi kao sudski povjerenik, a prema svemu navedenom ne vidim razlog zašto bi ih pozvao.

Prije 19 minuta, blankoostavka je napisao:

Da napomenem, ne zelim prodavati bilo sto od imovine, zelim samo da smo pravno i zakonski svi na cistom, jer ja sam prijavljen na toj adresi, a tetke niti su prijavljenje, niti zive tu.

Imate pravo na urednu dokumentaciju o vlasništvu, kao i na raspolaganje svojim vlasništvom, odnosno i prodajom ukoliko to želite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija