Jump to content
flek12345

Smanjenje bruta u korist naknada

Preporučene objave

Od rujna postoji naknada za prehranu, a od prije postoji i naknada za prijevoz.
Htio bih smanjiti bruto plaću za cca 1000 kuna, pa da mi poslodavac tih 1000 kuna isplati kroz naknade za prijevoz i prehranu. 

Nažalost, poslodavac nije zainteresiran za ovakav model (iako bi ukupni trošak za poslodavca bio nešto manji jer se bruto2 računa na osnovu iznosa bruto1).

Da li je moj prijedlog uopće legalan?
Zanima me da li postoji obaveza da poslodavac mora isplatiti najpovoljniji iznos zaposleniku?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio VicPR
   Pozdrav,
    
   kratko pitanje - pri izradi Ugovora o djelu - da li je obavezno iznos napisati u bruto ili u neto? Može li se napisati samo bruto iznos?
    
   Hvala puno!
  • objavio TamaraSol
   Poštovani,
   Prije svega lijepi pozdrav svima.
   Imam problem s ostvarivanjem prava na novčanu naknadu za nezaposlene. Napomenula bih da ovo nije prvi put da pokušavam ostvarit to pravo i za sada nikad nije bilo problema.

   Situacija je ovakva:
   Potpisujem ugovor sa Tvrtkom "A" na određeno na puno radno vrijeme, 1.6.2019. -  30.6.2019.
   S Tvrtkom "A" potpisujem aneks ugovora kojim utvrđujemo da od 21.6.2019. puno radno vrijeme mijenjamo u nepuno radno vrijeme (na 4 sata).
   S Tvrtkom "B" potpisujem ugovor na određeno, nepuno radno vrijeme (na 4 sata) 21.6.2019. - 30.6.2019.
   S tvrtko "A" i tvrtkom "B" potpisujem nove ugovore na određeno nepuno radno vrijeme  (svaki ugovor na 4 sata) 1.7.2019. - 31.8.2019.
   31.8.2018. Ugovori s tvrtkama "A" i "B" se ne produžuju i ja postajem nezaposlena osoba.
   U tom trenutku imam najmanje 9 mjeseci rada u zadnjih 24 mjeseci, imam zadnja 3 puna mjeseca rada, odnosno 3 zadnje pune plaće te prilažem zavodu po 3  platne liste tvrtke "A" i tvrtke "B" za 6. - 8. mj 2019. iz kojih je vidljiva bruto plaća.
   Prilažem ugovore tvrtke "A" i "B" te aneks ugovora tvrtke "A".
   Također prilažem odluke o otkazu tvrtke "A" i "B" iako iste nisu bile potrebne jer je iz ugovora vidljivo zbog čega je došlo do prekida.
   Nakon nekoliko dana stiže mi zaključak...potrebna je platna lista tvrtke "A" od 1.6.2019. - 20.6.2019. te platna lista 21.6.2019. - 30.6.2019. --->taj dio donekle mogu shvatit jer sam im predala platnu listu za 6. mj. tvrtke "A" na kojoj nije odvojeno puno i nepuno radno vrijeme, dakle knjigovodstvo ce napravit dvije platne liste za taj 6. mj. za tvrtku "A" i to je riješeno.
    
   Međutim drugi problem je kako kaže njihova pravnica da je iz izlista mog staža vidljivo da mi je radni odnos prestao 20.6.2019. u tvrtki "A" ,
   pa im treba dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa 20.6.2019. kod poslodavca u tvrtki "A"---->istina je da se u izlistu staža vidi da je došlo do promjene jer to jedino tako mogu nazvati, a dokaz tome je priloženi aneks ugovora tvrtke "A", radni odnos nikad nije prekinut, samo su nastupile promjene koje se koliko je meni poznato a i knjigovodstvu ne mogu drugačije voditi u zapisu zavoda za mirovinsko, te sada u elektroničko zapisu (radna knjižica) stoji ovako:
   Tvrtka "A" 01.6.2019. - 20.6.2019. -->sati dnevno 8.0
   Tvrtka "A" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0
   Tvrtka "B" 21.6.2019. - 31.8.2019. -->sati dnevno 4.0
   Također su mi iz knjigovodstva javili da je datum prijave na obje tiskanice odjave 21.6.2019. zato što se tu stavlja datum zadnje rađene promjene po osiguraniku, što je u ovom slučaju promjena na tvrtki "A" i prijava na tvrtki "B".
   Na prvu rekla bih da je pravnica zavoda neupucena jer mi ovo nema logike(a i u zaključku je napisala neke krive stvari, odnosno krive datume), ali mozda je i do knjigovodstva pa me zanimaju vaši komentari i što mislite da mogu učiniti po ovom pitanju, odnosno što trebam jer ne želim izgubiti pravo na naknadu!!?
   LP
    
  • objavio MJSplit
   Poštovani,   Molim Vas za pomoć, točnu informaciju i objašnjenje načina obračunavanja naknade za odvojen život.   Naime, liječnik sam na specijalizaciji u KBC-u Split te me je bolnica uputila na obvezni poslijediplomski specijaistički studij u Zagreb. Kako je moje radno mjesto (poslodavac) i obitelj (supruga i dijete) u Splitu, time što sada sam živim i pohađam navedeni studij u Zagrebu, po Zakonu mi pripada naknada za odvojen život. Shodno tome ista se isplaćuje unaprijed najkasnije posljednji radni dan u mjesecu za idući mjesec.   Gledajući kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja zaključen 26. ožujka 2018. godine, (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_03_29_604.html), iskazano je kako iznos naknade za odvojeni život od obitelji isplaćuje se u maksimalnoj visini koja je kao neoporeziva utvrđena Pravilnikom o porezu na dohodak, što bi bilo 1750,00 kn.   Moje je pitanje: ukoliko ja, kao radnik, tijekom pauze za pripremu ispita između semestara spomenutog specijalističkog poslijediplomskog studija, se vratim u mjesto rado (poslodavca) te tamo radim (normalno radno vrijeme te odradim 24h-dežurstvo) na 6 dana, a nakon toga sam ponovno van radnog mjesta (Zagreb) na spomenutom studiju ostala 23 dana tekućeg mjeseca, je li mi poslodavac umanjuje naknadu za odvojen život te ako da kojom računicom, objašnjenjem i Zakonom?   Unaprijed Vam hvala na iščekivanom ažurnom odgovoru,   LP
  • objavio 神様_yopa
   Dakle, imam namjeru kupiti zemljište pa me zanima sljedeće u slučaju da kupim poljoprivredno zemljište a želim promijeniti namjenu istog u građevinsko.
   Koliku naknadu bi trebao platiti odnosno da li bi uopće bilo ikakvih naknada ako mi je otac bio branitelj?
   Pitam za oba slučaja, dakle ako je zemljište u građevinskoj zoni ili izvan građevinske zone.
  • objavio Zri678
   Pozdrav, 

   Imam upit vezan uz porodiljnu naknadu odnosno naknadu vezanu uz komplikacije u trudnoci.
   Komplikacije sam otvorila od 14.8- 05.9. 2018. g, sto znaci da je to 14 radnih dana u proteklom mjesecu. Za iste sam danas primila iznos od 521,61 kn. Moja neto placa iznosi 4 500,00kn te je tolika bila u zadnjih 8 mjeseci, prije toga sam radila 11 mjeseci kao strucni suradnik bez zasnivanja radnog odnosa. Nakon prekida strucnog usavrsavanja odmah sam se zaposlila kod novog poslodavca (bez pauze). Prema informacijama koje sam dobila iz HZZO-a i SOR ulazi u obzir prilikom racunanja naknade, sto bi znacilo da imam vise od 12 mjeseci neprekinutog rada (odnosno s prekidom samo zbog promjene zaposlenja)
   Njima sam na zadravstveno dostavila sve potrebne dolumente (prosjek zadnjih 6 placa koji iznosi 4500,00 kn) te odgovarajuce doznake.
   Kod sadašnjeg poslodavca sam zaposlena na određeno 1 godinu, radno vrijeme  je od pon-pet 08-16:00 h

   Moze li mi, molim Vas, netko objasniti kako je iznos naknade za vise od pola mjeseca, a s obzirom na moju placu, samo 521,61 kn? 
   Po kojoj formuli se to točno računa?

   Unaprijed hvala!
    
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...