Jump to content

Kupnja rabljenog auto koji se pokvario


Brooklyn

Preporučene objave

Pozdrav! Trebala bih savjet.

Naime, u ponedjeljak (prije 3 dana) kupila sam auto koji sam našla na jednom oglasniku. Auto smo vrlo kratko isprobali jer nije imao probne tablice. Ukratko na prvu se činilo sve ok.

Treba napomenuti da sam auto kupila od osobe koja ima j.d.o.o., dakle registriranu djelatnost za trgovinu automobilima i pri tome sam dobila račun, iako je vlasnik tog obrta (ujedno i osoba koja je prodavala automobil) napisao cijenu od 26 000kn na račun, a auto je plaćen 42 800kn. On je plaćao porez pa si je očito htio smanjiti cifru. 

Imam spremljene sve screehshotove oglasa u kojem su sve slike, sve navedeno o auto, njegov broj i cijena od 6000 eura.

Auto smo platili, obavili sve na tehničkom (prijepis, osiguranje na 5 dana, probne tablice na 3 dana) i otišli do auta staviti tablice da možemo s njim kući. Od mjesta prodaje do kuće imamo skoro 2 sata vožnje i u ta 2h vožnje auto se dobro "ponašao". Nakon dolaska u naše mjesto stanovanja primjetili smo da je količina antifriza ispod minimuma, pa smo je nadosuli. 

Iduće jutro smo odmah otišli na tehnički i registrirati auto nakon čega sam otišla na posao. Sve se činilo u najboljem redu dok nakon posla nisam sjela u auto a on neće upaliti. Kako je bila večer nismo mogli dobiti vučnu službu pa sam pričekala jutro. Sutradan ujutro ga je vučna služba odvukla do majstora koji je auto jedva uspio upaliti. Antifriz je sav nestao iz auta iako smo ga večer prije napunili, i svjećice motora su bile natopljene s njim. Ugl velik problem. 

Nazvali smo gospodina koji nam je prodao auto, isprva je govorio da mu ništa ne možemo, da je auto viđeno kupljeno, da on nema ništa s tim i tako, da bi na kraju rekao da će doć po auto, staviti ga na prikolicu i odvesti ga popraviti u svoj grad i javiti nam se za koji dan kad to riješi. Auto je dakle u ne voznom stanju nakon samo 1 dana od kupnje.

On bi danas trebao doći po njega i odvesti ga na obećani popravak, no mene zanima koja su moja prava ukoliko on vrati auto i za par dana, koji mjesec se dogodi isto? Bilo kakav savjet je dobrodošao

Jer s gospodinom se baš i nije moglo razgovarati, njegovo je bilo da smo auto kupili, da on za nedostatke nije znao, da on ništa ne može, da neće vratiti novce, da neće popravak platiti i tako, al nekako je ipak posustao

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, u pravu je što se tiče ovoga viđeno-kupljeno. Načelno, prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke stvari, kao i za skrivene nedostatke koji se uobičajenom pregledom nisu mogli uočiti, čak i do jedne godine za rabljene stvari (iako se ti rokovi moraju ugovoriti formalno), a dvije za nove stvari. Međutim, u tim situacijama je dovoljno da prodavatelj osporava svoju odgovornost nakon predaje u posjed stvari kupcu, jer je kvar mogao nastati i nesavjesnim postupanjem kupca sa stvari, a je li to zaista i slučaj, morao bi utvrditi vještak odgovarajuće struke, i to u postupku osiguranja dokaza, tako da se zatečeno stanje stvari po vještaku dokumentira prije eventualnog popravka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma auto je nakon odlaska od njega vozen sve skupa 3 sata, tako da sigurno nisam postupala bog zna kako s njim, normalna voznja. 

Zvala sam udruge za zastitu potrosaca i oni su mi rekli da je on  svakako odgovoran, pogotovo jer je auto bio 1 dan samo u mome vlasništvu kad se dogodilo da se ne moze upaliti vise. 

Danas on dolazi po auto, al smo mi da se osiguramo pripremili papir na kojem piše da je odvezao auto na servis i ispod se traži moj i njegov potpis, pa da imam bar neki papir kao dokaz da je auto prevezao,ako uopce bude želio potpisati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sami cete sebi otezati situaciju. Pristali ste i potpisali kupoprodajni ugovor sa umanjenim iznosom na racunu, a sada bi iz revolta isli prijaviti. Mozete naravno ali ste na neki nacin suucesnik u prijevarnim radnjama i podrzali ste ga da drzavi ne plati iznos koji je po zakonu trebao.

Obzirom da se nije pokazao dobrim sugovornikom, a i auto vam je odmah pocelo praviti probleme, radije insistirajte na tome da vam vrati novac jer nije iskljuceno da posljedicno radi ovog kvara nece za mjesec dana "iskociti" novi kvar.

Kao sto vam je Ruby_Danderfluff rekla, trebali ste napraviti zapisnik ako ne nuzno ovlastenog vjestaka, a onda bar procjenitelja iz vaseg osiguranja, prije nego ste prodavatelju dali "i ovce i novce". To sto ste mu dali da vam potpise da je odvezao auto na servis ga ne obvezuje da taj popravak uradi o svom trosku, nego bi vam mogao jos i ispostaviti racun za uslugu.

Poprilicno ste sami iskomplicirali situaciju gdje vas je covjek vec htio i prevariti. Spor pred nadleznim tijelima mozete pokrenuti ali vam je ishod neizvjestan i materijalno i vremenski.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako treba platit ću i ja razliku u porezu, samo da imam račun sa pravom cifrom.

nisam nikakav kupoprodajni ugovor potpisala jer se sad sva prodaja obavlja na tehničkom. samo sam dobila račun od njega, s njegovim žigom i potpisom, to je sve

ne znam bi li imalo smisla da u papiru koji bi mu dala da potpiše prilikom preuzimanja auta za popravak navedem da prodavatelj se obvezuje popraviti nedostatke na autu, i da navedem da je tog i tog dana kupljen taj i taj auto, za tu i tu svotu

ne znam točno kako složiti rečenicu, nisam pravnik, ali smislila bi nešto. i ako stvarno nema što za muljati potpisat će 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija