Jump to content

Prava životnog partnera u zajednici koja nije registrirana


RA_1992

Preporučene objave

Poštovani,

Bliska osoba već dugi niz godina živi u izvanbračnoj zajednici, zajedno raspolažu finamcijama, brinu o kućanstvu i djeci iz prethodne zajednice. Međutim, jedan partner je u naletu bijesa digao ruku na drugog partnera i pritom ga izvrijeđao. Ta osoba je trenutno van sebe i radi svoje dobrobiti želi otići od svog partnera iako trenutno nema gdje. Nezaposlena je, traži posao i stan.

Pitanje je sljedeće; kome se obratiti i kako doći do svog dijela imovine (jer je uloženo mnogo novaca, truda i živaca), a zajednica nije registrirana (ima dosta svjedoka koji bi potvrdili navode te osobe ako dođe do sudskog procesa - ako to išta znači). Ta osoba ima zapise s bankovnog računa za pola stvari koje je osobno platila i što je bilo pola-pola. Također želi ostvarivati osobne odnose s mld. djecom s kojom ima vrlo prisan odnos. I da se vrati pola iznosa novaca koje je prvi partner skidao s računa za osobne i zajedničke potrebe dok su oboje bili nezaposleni, a taj novac pripada roditeljima drugog partnera - koji je u ovoj priči oštećen (točnije jednom roditelju koji prima mirovinu pok.supružnika, a glasi na ime oštećenog partnera). Oni međusobno nemaju djece jer oštećeni partner iz priče ima dijagnozu steriliteta kojem je uzrok ogromni stres.

Je li jedini način taj da se zajednica registrira ili se to može tražiti i dobiti preko suda i CZSS? Prijeti li prvom partneru oduzimanje zajedničke skrbi ako se nasilje i vrijeđanje prijave na CZSS? Partner je relativno dobar roditelj, štoviše, unatoč cijeloj situaciji, moram priznati čak i puno bolji od partnera iz prve zajednice. Nikad nije povrijedio, vrijeđao ili ozlijedio niti bivšeg partnera niti djecu. Dapače, baš suprotno. Ova situacija je produkt sve težih obiteljskih situacija i stresa. Ali tko garantira da se neće ponoviti? Tim više što partner ne želi kod bračnog savjetnika da pronađu zajednički jezik. Iz mog viđenja dobar su tim i od nule su stvorili posao i poboljšali životne uvjete. Zato smo sad svi u šoku, da je od povišenog tona došlo do toga da gurne drugog partnera i vrijeđa ga dok leži na podu i plače. Djeca tu nisu bila i pred njima se inače suzdržavaju. Koliko je meni poznato jer sam vrlo bliska s oboma i poznajem cijelu situaciju. No ta osoba se boji i želi započeti samostalan život, boji se da se ovo ne ponovi jer ako ostane kao da daje do znanja partneru da ima pravo na ponižavanje. Tko jednom digne ruku na osobu koja ti pomogne da se digneš na noge može to opet uraditi, u većini slučajeva je tako po statistikama.

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

Molim bez gnjusnih komentara. Tu smo da pomognemo, ne da dodatno vrijeđamo.

Lijepi pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prava izvanbračnog druga se na jednaki način odnose sve odredbe Obiteljskog zakona o bračnoj stečevini, kao i na bračne drugove. Dakle, oko bračne stečevine se prvenstveno valja pokušati dogovoriti, a ako ne ide, onda u zasebnom sudskom postupku.

Pravo viđanja, odnosno održavanja osobnih odnosa s djetetom imaju i druge osobe iz čl. 120. Obiteljskog zakona, koje su dulje vrijeme živjele u obitelji s djetetom, s njim održavale emocionalni odnos i brinule o njemu. Oko toga se može sklopiti sporazum pred centrom za socijalnu skrb, kojim bi se odredili termini i način viđanja. U tom postupku nije nužno navoditi razloge prekida izvanbračne zajednice, jedino konstatirati njezin prekid i tražiti da se zbog razloga iz čl. 120. st. 2. Obiteljskog zakona odredi viđanje. Ako ne bude išlo sporazumno, može se na temelju izvješća CZSS o nemogućnosti postizanja sporazuma pokrenuti izvanparnični postupak u kojem će se tražiti to isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija