Jump to content

Procedura nakon smrti brata


Radmila Zg

Preporučene objave

Postovanje Legalis dream team i svima,

Trebam pomoc, ne znam koja je pravna procedura nakon smrti i pokopa mog brata.

S njim nisam razgovarala cetiri godine, iz osobnih razloga, od 2015. kad sam se vratila u HR. Istina, u cetiri godine otisla sam do njega cetiri puta, jer imam moje stvari u stanu, stan smo sporazumno naslijedili 50% - 50% nakon smrti nase majke. Nisam znala da je tesko bolestan, obavijest da je u bolnici dobila sam u obliku papirica zamotanog u komad drveta bacenog kroz prozor (zivim na 1.katu) i to deset dana nakon sto ga je hitna odvela u bolnicu. Obavijest o pokopu primila sam od istog rodjaka koji je stavio obavijest u kaslic. Ja gledam postu jednom mjesecno, kad su rezije, stoga sam vidjela obavijest tri dana nakon pokopa. Rodjak je posjecivao mog brata u bolnici, brat mu je dao kljuceve od stana jer brat ima psa (koji sada zivi sa mnom...).  Niti s rodjakom ne zelim razgovarati. Nakon pokopa, rodjak mi je stavio bla-bla poruku u kaslic rekavsi da eto mog brata vise nema, da je stan moj i da ce mi on pomoci koliko moze da se stan ocisti, izbace nepotrebne stvari, oko krecenja stana, popravaka itd. Smatram da je iskoristio bolest mog brata koji mu je povjerio kljuceve od stana jer je u njemu bio pas, a znali su obojica da ne zelim s njima komunicirati, te je, po meni, rodjak nezakonito ukrao laptop i kompac mog pokojnog brata, odjecu, sudje, stol, metalne proizvode i jos puno drugih stvari, praveci se da cisti stan za povratak mog brata iz bolnice. No, to je proslost.

Moje pitanje:

U kaslicu sam nasla gore navedenu bla-bla poruku od mog rodjaka. Buduci da je on posjecivao mog brata u bolnici, ne znam da li je bolnica njemu dala smrtni list, ili kako se vec zove taj dokument.

1. Ja nemam nikakav sluzbeni dokument o njegovoj smrti i trazim pomoc, objasnjenje koja je procedura da postanem 100% vlasnik stana; znam da treba obaviti ostavinsku raspravu, ali, iskreno, nemam pojma sto u mojoj situaciji trebam napraviti, koga kontaktirati, koja je procedura please?

2. Imam osobnu iskaznicu mog brata i punomoc na njegov racun u banci koju nisam nikad htjela niti sam koristila. Moj brat ima stan koji desetljecima iznajmljuje, nikad nije zivio u tom stanu. Samo pretpostavljam da sada tamo netko zivi, doista ne znam. Pretpostavljam da je najpametnije ne ici u njegov stan obavijestiti osobu ili osobe o smrti vlasnika, mislim da ce prestati placati najamninu.

Ukoliko nije prodao stan, sto mislim da nije, koja je pravna procedura u svezi obavjestavanja o preuzimanju vlasnistva, koji dokumenti su potrebni? Njegov stan se otplacuje u ratama, znaci da ih ja preuzimam? Ovo pitanje je, kako se kaze, hipotetsko, nemam nista sluzbeno napismeno. Koliko poznajem mog brata, oporuku nije napisao.

3. Nemam blagog pojma o proceduri placanja rezija za 50%-50% stan od dana kad je umro moj brat.

Nemam dokumente o smrti, nema ostavinske rasprave... Kad, uz cijenjenu pomoc Legalisa saznam pravnu proceduru, takodjer molim objasnjenje od kojeg dana troskovi (rezije) u svezi stana u kojem je zivio moj brat prelaze na mene.

Nadam se da sam uspjela objasniti gungulu u kojoj sam se nasla, ukljucujuci naslijedjenog velikog psa u mojem zivotu.

Unaprijed hvala na vremenu, citanju, razumijevanju i bilo cijem odgovoru, pomoci.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Radmila Zg je napisao:

, nemam pojma sto u mojoj situaciji trebam napraviti, koga kontaktirati, koja je procedura please?

Ostavinski postupak bi trebao biti pokrenut po službenoj dužnosti čim matični ured dostavi smrtovnicu nadležnom sudu, no nije od goreg da se obratite matičnom uredu kako bi se smrtovnica kompletirala,( više u odredbama čl. 210,192 i 193 ZN

 

prije 14 sati , Radmila Zg je napisao:

molim objasnjenje od kojeg dana troskovi (rezije) u svezi stana u kojem je zivio moj brat prelaze na mene.

Od trenutka smrti vašeg brata ( čl. 129 ZN

 

prije 14 sati , Radmila Zg je napisao:

mislim da ce prestati placati najamninu.

Vi stupate u pravni položaj vašeg umrlog brata, što će reči da su od trenutka njegove smrti najmoprimci u obvezi vama plaćati najamninu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala postovani Matrix na pojasnjenjima.

1. Nazvacu maticni ured, hvala.

2. Brat placa/placao je rezije za stan putem trajnog naloga. Banka nije obavijestena o njegovoj smrti jer ja nemam njegovu smrtovnicu. To znaci da su rezije vec placene. Stoga ne razumijem zasto ja trebam platiti rezije od nakon 05.9.2019., dan njegove smrti. Unaprijed hvala na pojasnjenju.

3. Kako da obavijestim najmoprimce da preuzimam stan, da trazim da meni placaju najamninu, kad nemam nikakav dokument o mojem potencijalnom vlasnistvu niti smrti vlasnika, mog brata. Ukoliko smijem i bez smrtovnice, koji dokument treba/ju potpisati za redovno placanje? Unaprijed hvala na pojasnjenju.

Dodatno pitanje: Cim sam saznala da je brat umro i da je pokopan, promijenila sam bravu na ulaznim vratima i kaslicu, nisam nista dirala u stanu. Ne znam da li bez ikakvog pravnog dokumenta o vlasnistvu 100% (osim pravne presude 50%-50% koja je po meni trenutno jedino na snazi; da li sam u pravu?) smijem uci u stan i polako sredjivati stvari.

Unaprijed hvala na pomoci meni, pravnoj neznalici. (da ne pricam o brizi o velikom psu, ucim iz dana u dan kako ga hendlati...) 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje Legalis team i svim korisnicima,

Brat koji je umro u rujnu 2019. placao je rezije za stan koji smo naslijedili od majke 50%-50% putem trajnog naloga. Cijeli zivot je zivio u tom stanu. Banka niti Holding, Plinara, HEP itd. nisu obavijesteni o njegovoj smrti jer ja nemam njegovu smrtovnicu. Po meni, to znaci da se rezije nastavljaju placati s njegovog racuna dok ja ne dobijem smrtovnicu, izvrsi se ostavinski postupak koji ce mi omoguciti da informiram nadlezne institucije o vlasnistvu i tada rezije prelaze na mene. Pitanje:  Ukoliko rezije prelaze na mene od dana njegove smrti a ja sam bez smrtovnice stoga nisam info banku i ostale institucije, po meni, to je duplo placanje. Da li pravno dobro razumijem situaciju?

Brat ima ili je imao stan koji je desetljecima iznajmljivao, ne znam da li ga je prodao, no ukoliko nije, kako da obavijestim najmoprimca/e da preuzimam stan, da trazim da meni placaju najamninu, kad nemam nikakav dokument o mojem potencijalnom vlasnistvu niti smrti vlasnika, mog brata. Ukoliko smijem i bez smrtovnice, koji dokument treba/ju potpisati za redovno placanje?

Unaprijed hvala na bilo cijem odgovoru.

Radmila

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Radmila Zg je napisao:

:  Ukoliko rezije prelaze na mene od dana njegove smrti a ja sam bez smrtovnice stoga nisam info banku i ostale institucije, po meni, to je duplo placanje. Da li pravno dobro razumijem situaciju?

Niste shvatili, pravno gledajući svi dugovi (u ovom slučaju režijski) nastali nakon smrti vašeg brata su dugovi nasljednika,no ako se isti dugovi/računi plaćaju od bilo koga, to je jasno da nećete plaćati dvostruko.

Niko Vam nije rekao da platite nešto što je već plaćeno, već da sva prava i obveze prelaze na vas u trenutku smrti brata, a tko je ispunio vašu obvezu je stvar koja vjerovnika puno ne zanima. 

prije 4 sati , Radmila Zg je napisao:

Brat ima ili je imao stan koji je desetljecima iznajmljivao, ne znam da li ga je prodao, no ukoliko nije, kako da obavijestim najmoprimca/e da preuzimam stan, da trazim da meni placaju najamninu, kad nemam nikakav dokument o mojem potencijalnom vlasnistvu niti smrti vlasnika, mog brata.

Ostavina umrle osobe po sili zakona prema odredbi čl. 135. Zakona o nasljeđivanju (“Narodne novine”, 
br. 52/71 i 47/78 - dalje: ZN) prelazi na nasljednike u času njezine smrti ( istovjetno sa čl. 129 važećeg ZN) , pa nasljednici svoja prava mogu ostvarivati odmah poslije smrti ostavitelja, a nisu dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju.”

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 615/98, od 16. I. 2002.

 

Obavijestite najmoprimca o nastaloj situaciji, odnosno o činjenici smrti vašeg brata i da ste vi njegova nasljednica. 

prije 4 sati , Radmila Zg je napisao:

koji dokument treba/ju potpisati za redovno placanje?

Može novi ugovor o najmu ili pak anex postojećem. 

 

P. S. Vidim da za svaki post otvarate novu temu, glede čega pogledajte sliku u prilogu. 

IMG_20190927_000133.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Legalis team,

Nastavak moje 'price' i pitanje: Maticni ured mi je izdao smrtni list, dala sam sve info za koje znam koje se odnose na 'stvari' koje moj brat posjeduje. Maticni ured je proslijedio info/document nadleznom sudu, cekam poziv za ostavinsku raspravu. Danas sam u kaslicu (stan 50-50% s mojim pokojnim bratom) nasla izvod od banke, dtm 13.9.2019, sa klasicnim uplatama/isplatama (mirovina, rezije itd). Ono sto me iznenadilo jeste uplata Rate za dosmrtno uzdrzavanje. Uplata je od istog rodjaka o cijem ponasanju sam vec prije govorila. U stanu nisam nasla ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, nisam bila informirana o tome, bas sam, kako se kaze, zatecena. Kud kradja tehnike, odjece, stvari itd, sad jos i to. Pitanje: Ukoliko moj brat nije ostavio oporuku, da li ce sud pozvati i rodjaka na ostavinsku raspravu? Da li ima pravo na xx posto nasljedstva? Na sajtovima nisam nasla konkretnu info, zato trebam pomoc fantasticnog (ne pretjerujem) Legalis team-a. Nadam se da sam jasna, osjecam se zbrckanom i ukletom. Srecom, 'naslijedila' sam velikog psa, rodjak ocito hoce only money. Unaprijed hvala na bilo cijem odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Radmila Zg je napisao:

U stanu nisam nasla ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, nisam bila informirana o tome, bas sam, kako se kaze, zatecena.

Nije bilo razloga da Vas netko o ovome informira.

prije 2 sati , Radmila Zg je napisao:

Ukoliko moj brat nije ostavio oporuku, da li ce sud pozvati i rodjaka na ostavinsku raspravu? Da li ima pravo na xx posto nasljedstva?

Na ostavinsku raspravu sud će pozvati osobe koje bi po zakonu mogle polagati pravo na nasljedstvo, pa je tako moguće da pozovu i njega.

prije 2 sati , Radmila Zg je napisao:

Srecom, 'naslijedila' sam velikog psa, rodjak ocito hoce only money.

Tko zna, možda niste naslijedili psa, možda je oporučno ostavljen rođaku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Radmila Zg je napisao:

ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, nisam bila informirana o tome, bas sam, kako se kaze, zatecena

Ovo je nova činjenica koja u bitnom igra ulogu glede vašeg opsega nasljeđivanja, zbog čega bi vrijedilo utvrditi što je od bratove imovine obuhvaćeno ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. 

 

, Radmila Zg je napisao:

Ukoliko moj brat nije ostavio oporuku, da li ce sud pozvati i rodjaka na ostavinsku raspravu?

Neće iz razloga što nije njegov nasljednik, no ako je brat ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju raspolagao određenom imovinom u korist rođaka, takva imovina neće činiti ostavinsku masu, odnosno je ista izuzeta od nasljeđivanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko ceka, doceka. Vesela sam na danasnjem odgovoru. Tjedan dana nakon pogreba mog brata (10.9.2019), rodjak je ostavio poruku  u moj kaslic rekavsi puno bla-bla i da sam ja po zakonu nasljednik stana. Zatim, 20.9.2019. nova poruka da je vidio da sam promijenila bravu na stanu. (S kojim pravom nakon smrti mog brata ide u stan?) I usudio se pohvaliti me da sam je promijenila jer je kao bila stara, ujedno je rekao da mi zeli pomoci ocistiti stan, popraviti instalacije, ukoliko se slazem, da ce me obavijestiti o svim radovima i troskovima te da mu (doslovce) dostavim Kljuc stana. Ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju nemam, kao sto sam rekla, no samo jedna rata je placena, u kolovozu ove godine. Imam izvod iz 7. i 8. mj. kao dokaz. Brat je hitnom odvezen u bolnicu krajem srpnja. Ukoliko dobro razumijem odgovor Matrix-a, bez oporuke rodjak nece dobiti nista (osim pokradenih stvari), ja zadrzavam velikog psa. Unaprijed hvala na 'potvrdi' mojeg razumijevanja Vaseg odgovora, postovani Matrix.

LP, Radmila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje ekipi Legalis team-a, Buduci da ne uspijevam tehnicki postaviti pitanje, otvaram novu temu. Unaprijed hvala moderatoru da moje pitanje merge s prvim (procedura nakon smrti brata), molim vas. Sve vazne info su tamo, da ih ne ponavljam ovdje.

Pitanje: Da li, pravno, prije ostavinske rasprave, imam pravo traziti kopiju ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju od rodjaka? Da li imam pravo prije ostavinske rasprave provjeriti vjerodostojnost i sadrzaj ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju?

Nesto kao P.S. S obzirom kako su se stvari izdogadjale, pismene poruke od mog rodjaka u mom kaslicu (sve info o bratu sam od njega primila sa velikim zakasnjenjem), zatim izvod od banke za jedinu uplatu dosmrtnog uzdrzavanja (samo u kolovozu 19), o ugovoru nisam imala pojma, imam osjecaj da je rodjak iskoristio cinjenicu da je moj brat hitnom odvezen u bolnicu i dao mu Kljuc od stana da se brine o bratovom psu. Brat je mjesec dana bio u intenzivnoj, nije mogao govoriti, nakon mjesec i tjedan dana je preminuo, kako je mogao razgovarati i dogovarati, potpisati ugovor?

Hvala svima na razumijevanju mojeg nepoznavanja prava, takodjer kako dodati novo pitanje na temu koju sam vec prije otvorila.

LP, Radmila

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Radmila Zg je napisao:

Da li, pravno, prije ostavinske rasprave, imam pravo traziti kopiju ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju od rodjaka

Vi možete razgovarati sa rođakom na tu temu, odnosno da Vam jednostavno kaže kojom imovinom je umrli brat raspolagao ugovorom u korist rođaka. Ukoliko rođak odbije suradnju, provjerite u zemljišnim knjigama nadležnog Općinskog suda sve nekretnine za koje vam je poznato da su bile u vlasništvu brata, obzirom da postoji velika mogućnost da je ugovorom otuđena određena nekretnina u korist rođaka. 

Ako uspijete pronaći o kojoj  nekretnini je riječ, tad od z.k.ureda zahtijevajte da vam se izda preslika ugovora, obzirom da bi se takav ugovor nalazio u zbirci isprava u dva slučaja:

1.Ako se radi o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju, tad je rođak već za života vašeg brata mogao zahtijevati prenos prava vlasništva temeljem istog ugovora, što će reči da bi se ugovor nalazio u z. k. 

2.Ako se radi o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, tad rođak nije mogao za života vašeg brata zahtijevati prenos prava vlasništva, no bio je ovlašten zatražiti zabilježbu postojanja ugovora, što će reči da bi se i u ovom slučaju ugovor nalazio u z. k. 

, Radmila Zg je napisao:

zatim izvod od banke za jedinu uplatu dosmrtnog uzdrzavanja (samo u kolovozu 19),

Pazite jednu stvar, obveza davatelja uzdržavanja(vašeg rođaka) nije morala biti novčana tj. obveze mogu biti svakakve, ovisno što je ugovoreno. 

 

, Radmila Zg je napisao:

Brat je mjesec dana bio u intenzivnoj, nije mogao govoriti, nakon mjesec i tjedan dana je preminuo, kako je mogao razgovarati i dogovarati, potpisati ugovor?

Sve ok, no Vi još nemate informaciju kad je ugovor sklopljen. 

 

, Radmila Zg je napisao:

bez oporuke rodjak nece dobiti nista

Obzirom da nije ni zakonski ni oporučni nasljednik, tako je. Međutim da raščistimo određene stvari, nasljeđivanje je jedno, a pravni posao(ugovor) druga stvar. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje Legalis team, na mojem laptopu,uvijek mogu jedino otvoriti kakti novu temu, stoga pls pls merge moje pitanje s inicijalnom temom (procedura nakon smrti brata), ukoliko je to ok. Hvala.

Postovanje svima, posebno postovanom Matrix-u, many thx na odgovoru.

1.1. Uplata je na racun mog brata, pise dNa se radi o uplati rate za dosmrtno uzdrzavanje, uplata u kolovozu, iznos 2'500 HRK (izvod banke u 9.mj.). Izvod banke koji se odnosi na srpanj (oko 29.srpnja 2019 je moj brat odvezen hitnom), izvod je dtm u 8.mj. ne spominje ratu za dosmrtno izdrzavanje, stoga mislim da je ugovor ne znam kako sklopljen s osobom pod sedativima i lijekovima u kolovozu o.g. u bolnici. Osim toga, uplatu je u stvari izvrsio rodjakov sin, koji doista nikad nije dosao vidjeti majku, provozati je dok je bila u inv. kolicima, popricati, vidjeti mene, brata, ta nikad nismo klopali zajedno, nikad nije nazvao, nismo razgovarali a kao dio je obitelji, da ne duljim...

1.2. Zvala sam bolnicu gdje je moj brat bio na intenzivnoj, da saznam razlog od cega je bolovao i, u konacnici, preminuo. Dezurna sestra mi je rekla da ga je 'obitelj' posjecivala, dvojica muskih, znaci rodjak i njegov sin, rekla mi je da mi ne moze dati vise podataka i da kontaktiram 'obitelj'. Degutirana sam. Koju obitelj? Rodjak mi je takodjer u poruci iz kolovoza o.g. napisao da zeli ocistiti stan u kojem moj brat zivi, ukoliko se ja slazem, ili da brat dodje k meni u moj cisti stan (niti rijeci o psu kojeg je brat obozavao i koji je vec dosao k meni) ili da ga on smjesti kod sebe dok se moj brat pridigne. Sve skupa, smatram da je ugovor ishitren dok je brat bio mjesec dana u bolnici na intenzivnoj, pod sedativima, da su iskoristili njegovo stanje da ga (i mene), prosto receno, opljackaju.

2.1. Da li imam pravo otici direktno/izravno u nadlezni opcinski sud i traziti izvod iz z.k.?  jer doista ne zelim kontaktirati mog rodjaka, nekako ne pristajem na dodatne lazi. (Mislila sam traziti rodjaka kopiju ugovora pismenim putem, s potvrdom dostave trazenja postom,moguce je da nece odgovoriti ili reci da nema nikakvog ugovora, kao sto je rekao/napisao da nije znao da moj brat ima laptop a ja imam racun na bratovo ime od a1 za srpanj a za kolovoz vise nemam.)

2.2. Ukoliko imam pravo otici, kako naci koji je nadlezni opcinski sud da zatrazim uvid u z.k?

3. U  ovoj situaciji, nisam isla u bratov stan vidjeti da li ima podstanara/e ili ga je prodao, pravno ne smijem?

4. Maticnom uredu sam smetnula s uma reci da preminuli brat ima bankovne racune, no imam dokumente o tome. Da li je ok, ima li smisla, da to kazem sudu tokom ostavinske? (imajuci u vidu nepoznati sadrzaj ugovora o dosmrt. uzdrz.)

As always, unaprijed puno hvala na pomoci, odgovoru. LP, Radmila

nosikiriki

uređeno: od Radmila Zg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

stoga mislim da je ugovor ne znam kako sklopljen s osobom pod sedativima i lijekovima u kolovozu o.g. u bolnici.

Kao što je več rečeno, treba provjeriti kad je ugovor sklopljen, ovako se samo vrtimo u krug. 

 

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

Da li imam pravo otici direktno/izravno u nadlezni opcinski sud i traziti izvod iz z.k.?

Da

 

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

, kako naci koji je nadlezni opcinski sud da zatrazim uvid u z.k?

Sud na čijem području se nalazi nekretnina

 

prije 19 sati , Radmila Zg je napisao:

brat ima bankovne racune, no imam dokumente o tome.Ima  li smisla, da to kazem sudu tokom ostavinske?

Ima smisla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Postovani Legalis team,

Danas sam bila na ostavinskoj raspravi kod javnog biljeznika od kojeg sam dobila poziv (dakle, ne od suda, zasto?). U pozivu su bili navedeni dokumenti koje trebam donijeti na ost raspravu u vezi nekretnina za koje znam da moj brat posjeduje (jbiljeznik je trazio vlasnicke listove za stanove, dokaz o mirovini, dionicama, autu, garazi itd.), no u stanu 50-50% nisam nasla sve potrebne dokumente.

Kad sam nazvala organizaciju od koje je moj pokojni brat dobio stan i kupio dionice (zvala sam jer sam vidjela da ima puno duga za otkup njegovog stana, dug je od prije nego je odvezen hitnom, htjela sam saznati proceduru za sluzbeno objavjestavanje o njegovoj smrti i kako dobiti potvrdu o postojanju dionica ili ne), ljubazni djelatnik mi je rekao da je prije 3 mjeseca isao na i obavio ostavinsku samo sa osobnom iskaznicom, bez ikakvih drugih dokumenata, rekavsi mi da sud ima sve podatke o nekretninama, financ sredstvima pokojnika.

Eh, sad.. Kad sam dosla kod j biljeznika najprije me pitala da li sam ja jedini nasljednik. Hmm... Zatim je trazila sve dokumente izlistane u pozivu za ost raspravu i kad sam rekla da nemam rekla je da zasto sam onda dosla i trazila da potpisem potvrdu o prihvacanju nasljedstva. Buduci da ne znam sto nasljedjujem (osim, vjerojatno, bratovog velikog psa-sala mala), nisam potpisala potvrdu o prihvacanju nasljedstva. Slijedio je razgovor i zavrsili smo sa odgodom ost rasprave, 30 dana, mogu doci sa dokumentima bez najave, tako mi je rekla j biljeznik.

Pitanja plus prethodna objasnjenja:

1. Dvije osobe s kojima sam razgovarala kazu da su isle na raspravu samo sa OIB (prije 3 mj i prije 1mj), a ja trebam dati sve dokumente jer moja j biljeznik mi danas kaze da ona ne pribavlja dokumente za ost raspravu, da sam to ja trebala napraviti. Ne razumijem zasto ja trebam dati sve dokumente?

(Bila je ipak ljubazna da mi savjetuje gdje otici za potvrdu o vlasnistvu auta (MUP), za grob (Gradska groblja).)

2. Danas sam takodjer nakon promjene brave nakon smrti brata na stanu 50-50% otisla u taj stan i primijetila da je vjerojatno rodjak (koji mi je prethodno trazio novi Kljuc, ukoliko se slazem kako je napisao i stavio kaslic) usao u stan, neke stvari su bile na drugom mjestu,, preseljene, odjednom nadjem u vitrini veterinarsku knjizicu koju sam trazila i dokumente o prethodnom lijecenju psa, svega toga nije bilo prije. Takodjer sam nasla docs o bratovom gumenom brodu, dozvoli, niti toga nije bilo prije u stanu, u toj vitrini, sigurna sam.

Dokumenti o majkinom stanu kad ga je otplatila i postala vlasnicom, potvrda o bratovom i mom nasljedstvu kao i vlasnicki list 50-50% nakon majkine smrti.. nigdje ih nema, nestali su. Desetljecima sam se ja brinula o slaganju potvrda o placenim rezijama, za zdravstveno, za obiteljsku grobnicu, pricuvu, sve. Majkina knjizica od pogrebnog za uplate je nestala no ima potvrda da je za svog zivota platila dovoljno, da ne treba placati vise za pogreb. Pitanje: Nikad nisam vidjela vlasnicki list za grob na ime majke,osim te knjizice i racuna za godisnje odrzavanje.  Po javnom biljezniku trebam potvrdu od gradskih groblja da znamo tko je vlasnik groba. Ne razumijem zasto? U istoj grobnici sahranjeni su moj otac, majka i brat, moje ime je na ploci.

Sto trebam uciniti, kako dokazati da je netko bespravno usao u stan nakon sto sam promijenila bravu (ili trebam/mogu samo forget it)?

3. Za brod znam da ga je imao no godinama ga ne spominje, tako da se nisam sjetila spomenuti ga maticnom uredu ili danas na ostavinskoj. Kako saznati da li taj brod jos uvijek postoji, gdje je, tko je vlasnik?

4. J biljeznik je upisala u svoj kompac dodatnu info o postojanju bankovnih racuna od mog preminulog brata. Za dva imam kartice, racune, za treci imam dokument iz 90i neke. Nije mi nista rekla sto trebam donijeti iduci put kao potvrdu o postojanju racuna na raspravu, ja se jednostavno nisam sjetila pitati. Help pls?

5. Tko mi moze reci da li je moj brat napisao oporuku? Zbrckana kakva jesam, priznajem, i to sam smetnula s uma pitati j biljeznika. Trebam li nju pitati iduci put kad dodjem na ost raspravu?

Neizmjerno hvala na strpljenju i razumijevanju, na bilo cijem odgovoru.

Radmila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Legalis dream team,

Da postoji mogucnost izbrisati moja pitanja od petka, 08.11.2019, pod kakti novom temom 'ostavinska rasprava odgoda' koja je moderator ljubazno merge sa 'procedura nakon smrti brata' (hvala), izbrisala bih cijeli tekst. Cijenjeni Matrix mi je u svojim odgovorima posebno 06.10, 10.10. i ljubazno 11.10.2019 rekao sve. Stoga su moja pitanja od petka bila bedasta, nepotrebna.

Kao uvijek, buduci da tehnicki ne uspijevam, molim moderatora da merge slijedeca 2 pitanja sa 'procedura nakon smrti brata'. Unaprijed zahvaljujem.

Danas sam uspjela otici u gruntovnicu. Imam:

1. Vlasnicki list za stan 50-50%, nema promjene.

2. Ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju mog pokojnog brata je pravovaljano potpisan u ozujku 2019. od strane mog brata i rodjakovog sina. Na temelju sadrzaja (bratova nekretnina, uzdrzavanje primatelja do njegove smrti, isplacivanje mj iznosa sve do smrti primatelja uzdrzavanja i sahraniti ga nakon smrti), rodjakov sin je, po izvodima od banke na bratovo ime, nasla sam da je uplatio ratu za dosmrtno uzdrzavanje u 4.mj., za 7.mj. nista ne stoji u izvodu od banke (brat je krajem 7.mj. hitnom odvezen  u bolnicu.) , za 8. mj. je uplatio, brat je preminuo 05.9.2019.

3. Vlasnicki list za sada bivsi bratov stan; rodjakov sin je upisao vlasnistvo za taj stan. Razumijem da je imao pravo odmah upisati vlasnistvo, zero questions.

Ugovor nadalje kaze da potrazivanja prema sada bivsem bratovom stanu koja su nastala prilikom otkupa stana, rezije, od trenutka pravne valjanosti ugovora te obaveze i potrazivanja preuziva davatelj uzdrzavanja.

Pitanja:

1. Nakon ostavinske rasprave, s obzirom da ima Ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju, da li rodjakov sin ima pravo u bilo koje doba osporiti rjesenje o ostavini? (Nisam nasla info u Nasljednom pravu, sorry. Pitam zato sto mi je nepoznati covjek koji ima psa u razgovoru rekao da ako je dosmrtno uzdrzavanje onda bi rodjakov sin imao pravo uzeti sve osim mojih 50% stana. Pod 'sve' mislim na auto i grob (to dvoje jos moram obaviti) i bratovih 50% stana.

2. Uvod u pitanje: Iz kaslica od stana 50-50% u 10.mj. pokupila sam postu i vidjela da brat ima dug za otkup svog stana (rate za otkup su stizale na 50-50% adresu), nazvala organizaciju od koje je dobio stan + otkup da ih informiram o smrti, da jos ne znam datum ostavinske niti rezultat te da li im trebam dostaviti smrtni list ili sta. Rekli su mi da nemaju informaciju o promjeni vlasnika, da sada ne trebam platiti nista jer ce dug platiti nasljednik. (OK.)

U vlasnickom listu za bivsi bratov stan, sada stan rodjakovog sina, pod tockom C. Teretnica- stoji tekst o hipoteci na stan, nositelj tog prava je organizacija gdje je brat radio/dobio stan. Molim potvrdu mojeg razmisljanja koje se odnosi na uplatnice koje stizu na 50-50% adresu za otkup bivseg bratovog stana: duznost novog vlasnika je obavijestiti organizaciju da je on novi vlasnik i platiti dug (i slijedece obroke/rate ili sve odjednom, kako mu volja). Ja s tim dugom nemam nista.

Neizmjerno hvala na bilo cijem odgovoru.

Cijenjenom Matrixu s postovanjem saljem veeeliki thanks i ljudski hug za pomoc, razumijevanje i strpljenje samnom zbrckanom.

Lp, Radmila

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. po meni ne, jer je ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju točno određeno što mu pripada po sklapanju ugovora, i ništa drugo osim toga.

2. obvezu glede imovine ima vlasnik imovine, dakle, ako je to po Vama rođak, onda rođak treba upisati vlasništvo stana na svoje ime i početi plaćati rate za otkup, ili podmiriti nastali dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani Legalis team,

Kao uvijek, molim da ovu kakti novu temu merge sa osnovnom temom 'procedura nakon smrti brata', buduci da ja tehnicki ne uspijevam; svaki put mogu samo otvoriti 'novu temu'. Unaprijed hvala moderatoru.

1. Odgovor:

Zahvaljujem na odgovoru moderatora. Rodjakov sin je odmah upisao vlasnistvo za sada bivsi mog pokojnog brata stan, tj isti dan kad su potpisali, cim je ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju mog brata postao punovazan, ovjeren od javnog biljeznika.

2. Pitanje:

2.1.

Uvod u pitanje: Kao sto sam rekla, u ugovoru stoji da od dana kad ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju postane pravomocan, tj. od trenutka pravne valjanosti ugovora, sve navedene obaveze i potrazivanja prema stanu preuzima davatelj uzdrzavanja.

Detalje ugovora sam navela prije, nema potrebe ponavljati sve.

Ugovor o dosmrt uzdrz potpisan je i ovjeren od javnog biljeznika 06.3.2019 (imam ovjerenu kopiju ugovora od gruntovnice). Prema izvodima od banke koje imam (izvodi su adresirani na stan u kojem je brat zivio, stan koji nasljedno nakon majke dijelimo 50-50%), brat je i dalje placao putem trajnog naloga otkup svog stana (stana na drugog adresi), za to imam potvrde od banke za 4-9.mj. Brat je umro pocetkom rujna.

Vlasnicki list za sada rodjakovog sina stan, navodi pod tockom C, Teretovnica, hipoteku i nositelj je organizacija za koju je moj brat radio i od koje je dobio stan.

2.2.

Pitanje: Razumijem da organizaciju kojoj se placa otkup stana ne zanima tko placa.

Mene zanima, pravno, kako vratiti bratove uplate sa njegovog racuna za otkup (od 4-9mj.2019) kad vise nije bio vlasnik stana?

(Organizacija mi je u rujnu rekla da nemaju info o novom vlasniku (zvala sam jer sam nakon njegove smrti otvorila racune i vidjela da ima dug za otkup; objasnila sam prethodno u 'procedura nakon smrti brata'.))

Necu ponovno lamentirati o kradji vrijednih stvari iz 50-50% stana, sve sam rekla prije. Nije mi do pokojnog brata novaca, iako ih sama nemam puno, istina. Stalo mi je do pravde, postovanja zakona.

Unaprijed hvala na bilo cijem odgovoru, lp svima, Radmila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje Legalis team i svim korisnicima,

Ne mogu tehnicki dati dodatne info pod otvorenu temu ' procedura nakon smrti brata', uvijek mogu jedino otvoriti kakti novu temu. Unaprijed hvala moderatoru na razumijevanju. Uz zdravstvene probleme koje imam plus hendlanje doista velikog psa koji nije moj, ljubazno molim Legalis moderatora za ljudsko razumijevanje, ukoliko je moguce, da aktivira moju osnovnu temu 'procedura nakon smrti brata', da ne  ponavljam sve detalje. Bez vase pomoci mislim da necu dobiti niciji odgovor.

Uvod u pitanje: Vec sam pisala o ostavinskoj raspravi pocetkom 11.mj. 2019 i ljubaznosti javnog biljeznika koji mi je dozvolio mjesec dana odgode da prikupim sve dokumente u vezi nekretnina, pokretnina mog pokojnog brata. Danas sam otisla sa svim dokumentima koje su mi trazili u pozivu na ostavinsku raspravu, tocnije receno: koje sam prikupila od drzavnih sluzbi i nasla u stanu gdje je zivio moj pokojni brat. Primila me je asistentica, a ne javni biljeznik koji mi je dao odgodu za ostavinsku. Neke dokumente je zadrzala, kopirala, neke mi je vratila kao nepotrebne (nije mi objasnila zasto, jer mi je javni biljeznik na prvom susretu trazio te dokumente).

Pitanje: Asistentica mi je rekla da cu biti pismeno obavijestena o rocistu, vjerojatno iduce godine s obzirom na blagdane. Ne razumijem zasto mi je javni biljeznik, kad smo se vidjeli prvi put najprije trazio da potpisem suglasnost o nasljedstvu i nakon razgovora dao odgodu, rekao da se vratim sa dokumentima na listi u pozivu na ostavinsku, ja ih donesem, asistentica mi vrati neke kao nepotrebne... Najvaznije pitanje, zasto trebam cekati novo rociste?

Hvala.

Radmila

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Procedura nakon smrti brata

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija