inesepic 0 Objavljeno u studeni 30, 2019 Podijeli Objavljeno u studeni 30, 2019 Pozdrav. Imam dementnu majku koja ima u nalazu"pokretanje postupka procijene poslovne sposobnosti. Ja sam jedinica i majka je kod mene već 4 god.na skrbi. Nisam htjela pokretati ništa jer sam mislila da pošto je kod mene,a ne u domu za starije,da mi to netreba a i jedinica sam,pa da sve ide prirodnim putem.Zanima me ako ja pokrenem postupak,a samim tim moram obavijestiti centar za socijalnu skrb,dali postoji mogućnost da oni preuzmu skrb o mojoj majci,jer sam čula za sličan slučaj kod susjeda,gdje im je centar bio majci skrbnik,i kada je susjeda umrla centar je naslijedio kuću i novac. Drugo pitanje ako je moguće. Majka je posudila novac,pred 10 godina,bratiću. Ovjeru kod bilježnika smo napravili 2016,kada je majka već imala nalaz o početku zaboravljanja,ali je prisebno kod odvjetnice sastavila dug o priznanju,pred odvjetnicom,bratićem i samnom. Poslije je sve to ponovila pred bilježnikom.Parnica je počela pred 2 tjedna,i sutkinja je unatoč ovjeri bilježnika tražila da moja majka pristupi saslušanju i potvrdi to usmeno.Sada je demencija pojačana i majka nije u stanju davati iskaze. Ako ja pokrenem postupak o skrbništvu dali ja mogu nastaviti parnicu kao skrbnik ili? Unaprijed zahvalna. Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
Borbena7 1846 objavljeno studeni 30, 2019 Podijeli objavljeno studeni 30, 2019 prije 1 sat, inesepic je napisao: Zanima me ako ja pokrenem postupak,a samim tim moram obavijestiti centar za socijalnu skrb,dali postoji mogućnost da oni preuzmu skrb o mojoj majci,jer sam čula za sličan slučaj kod susjeda,gdje im je centar bio majci skrbnik,i kada je susjeda umrla centar je naslijedio kuću i novac. Poželjno bi bilo da pokrenete ovaj postupak, jer će Vam ovo prije ili poslije trebati. Ukoliko nema zapreka da budete majčin skrbnik, uistinu nema razloga da to tako i ne bude tj. da joj skrbnik bude netko treći. Inače, skrbnik ne može biti osoba koja je lišena prava na roditeljsku skrb; koja je lišena poslovne sposobnosti; čiji su interesi u suprotnosti s interesima štićenika; od koje se s obzirom na njezino ponašanje i osobine te odnose sa štićenikom, ne može očekivati da će pravilno obavljati dužnosti skrbnika; s kojom je štićenik sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju; s čijim je bračnim, odnosno izvanbračnim drugom štićenik sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. prije 1 sat, inesepic je napisao: Ako ja pokrenem postupak o skrbništvu dali ja mogu nastaviti parnicu kao skrbnik ili? Skrbnik zastupa štićenika u poduzimanju poslova i radnji u odnosu na koje je štićenik lišen poslovne sposobnosti. Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
inesepic 0 objavljeno studeni 30, 2019 Autor Podijeli objavljeno studeni 30, 2019 Hvala najljepša Citiraj Link to post Podijeli na drugim stranicama
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.