Jump to content

Snimanje kamerom na radnom mjestu


hrvratnik

Preporučene objave

Poštovani,

Dali je dozvoljeno snimanje kamerom zaposlenika na radnom mjestu koje nije povezano niti blagajnom(rad s novcima), niti ulaz/izlaz stranaka i zaposlenika već rad na centralnom video nadzoru cijelog objekta. Kakav je općenito zakon u svezi snimanja zaposlenika i koja su naša prava u svezi takvih snimanja.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste upozoreni da je prostor pod video-nadzorom i ukolko je to dio pravilnika tvrtke ili ste potpisali zasebnu suglasnost (a moze biti i u sklopu Ugovor o radu), prostor moze biti pod nadzorom. CDS je obicno pod nadzorom kako bi se utvrdila odgovornost u slucaju incidenta da li je pravovremeno reagirano, a i radi posebne opreme i opremljenosti prostora koji je jako zahtijevan. Bez obzira, prostor mora biti oznacen da je pod nadzorom, a vi dobrovoljno ulazite u njega ili ne.

Zakon je izricit da pod nadzorom ne mogu biti svlacionice ili toalet, dakle prostorije u kojima bi bila narusena privatnost a nemaju znacaja za poslovanje i djelatnost kojom se tvrtka bavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, čitala sam nedavno praksu europskog suda oko toga, predmet se zove Lopez Ribalda i drugi protiv Španjolske (Lopez Ribalda v. Spain), sukladan je ovome što kaže Ms Bourne, tu je poslodavac blagajnicama postavio videonadzor tamo gdje im je rekao da ga ima, i na mjestima gdje im nije rekao da ga ima. Na mjestima gdje nisu znale da ima videonadzora, blagajnice su iznosile robu (krale) i pomagale drugim zaposlenicima da kradu, njih pet je dobilo otkaz, dvije nisu potpisale sporazum s poslodavcem o otkazu, a tri jesu. Prvo je bilo presuđeno da ima povrede njihovih ustavnih prava, a zatim da nema, a zaključak suda o otkazu se temeljio kako na snimkama, tako i na sporazumu s poslodavcem koji su potpisale radnice.

Dakle, ovo je i dalje prijeporno pitanje, čak i u europskim okvirima.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 23 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

tu je poslodavac blagajnicama postavio videonadzor tamo gdje im je rekao da ga ima, i na mjestima gdje im nije rekao da ga ima

kada se donose zakoni onda bi oni trebali biti što precizniji i što manje podložni raznim tumačenjima pravnika,sudaca itd....nije loše ni da se uključe logika i zdravorazumsko razmišljanje....pa kad prenesemo na ovaj slučaj onda je zanimljivo da je zabranjeno snimanje druge osobe bez da ona da suglasnost ili da bude upoznata ,osim u nekim iznimnim slučajevima...pa onda to vrijedi za sve,pa i za ovaj slučaj,odnosno radnici se ne bi smjeli snimati bez znanja na kojim se mjestima snima,osim ako se krađa u trgovini smatra kao izuzetak od višeg društvenog interesa...međutim to je neopravdano jer poslodavac samim snimanjem (javnim) bi spriječio krađe ,a ne da potajno snima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija