Jump to content

Kupnja nekretnine i tečajna razlika


Zveki5

Preporučene objave

Pozdrav, prije par dana dok smo potpisivali solemizaciju o upisu založnog prava na nekretninu koju kupujemo stambenim kreditom i uz subvenciju APN-a, prodavatelji su zahtijevali informaciju kako ćemo im platiti razliku između srednjeg tečaja narodne banke i prodajnog tečaja. Predugovor je bio potpisan sa jasno napisanim da je prodajna cijena nekretnine 135000 EUR plativo u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan isplate. Njihova agentica i javna bilježnica su potvrdile da je plaćanje tečajne razlike uobičajena praksa, iako o tome prije tog trenutka među nama nije bilo razgovora. Kupoprodajni ugovor je bio potpisan dva dana kasnije sa istim uvjetom o cijeni nekretnine (srednji tečaj HNBa). Prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora, prodavatelj je pitao da li je razlika tečaja navedena u ugovoru i dobio odgovor od svoje agentice da nije ali da u slućaju ako mi ne platimo razliku oni ne potpisuju Tabularnu izjavu jer cjena nekretnine iz ugovora nije isplaćena u potpunosti. Isplata će ići pred kraj tjedna, no da li mi moramo platiti razliku iako smo o tome saznali sada i iako ugovor jasno izjašnjava da je prodajna cijena nekretnine plativa u kunama po srednjem tečaju HNB na dan isplate? 
Zveki
 

Kupoprodajni ugovor.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, prisilit će Vas na sklapanje Ugovora s klauzulom da ste ugovorili po prodajnom tečaju (do sada ste sklopili predugovor samo). Po mom mišljenju, takva praksa nije uobičajena, no možda nemam dovoljno iskustva, jer da su prodavatelji htjeli po prodajnom tečaju, mogli su to u bilo kojem trenutku staviti u predugovor... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija